Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István."— Előadás másolata:

1 Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István

2 Az olasz reneszánsz a 14. századtól a 16
Az olasz reneszánsz a 14. századtól a 16. századig tartott, ezen belül 3 fő korszakot különíthetünk el, a trecento, a quattrocento, cinquecento. A kiindulópontja É-Itália volt, ahol állandóan harcban állt a pápa és a császár. Eközben önálló olasz városállamok jöttek létre a kereskedelem megindulása végett. A kereskedelem központja Firenze lett

3 Az olasz városállamok meggazdagodott új stílusú életfelfogásának
polgársága új stílusú életfelfogásának igazolására feltámasztotta az ókori görög és római kultúrát : visszhangra talált benne az antik műveltség emberközpontúsága. Az antik kultúra újjászületése miatt reneszánsznak nevezzük a nyugat európai művelődéstörténetnek ezt a szakágát. A reneszánsz ideje alatt rohamos fejlődés jellemezte a különböző művészeti ágakat. A képzőművészet célkitűzése a harmonikus emberideál megformálása lett. Leonardo da Vinci: Mona Lisa Leonardo da Vinci ( ) egyik legismertebb műve a titokzatos mosolyú Mona Lisa Firenzében készült. Jelenleg a párizsi Louvre-ban található.

4 Firenze Az olasz reneszánsz másik nagy alakja Michelangelo festette az a római Sixtus-kápolnát, ő azonban szobraira volt a legbüszkébb éves korában faragta ki egy márványtömbből a Dávid szobrát, amely Firenze és a reneszánsz ember jelképévé vált. A szobor a küzdelem előtti feszült pillanatban ábrázolja a magabiztos ifjút, aki Szembeszállni készül a barbár óriással, Góliáttal.

5 Arab eredetű pengetős hangszer, a hangszertest hasas, végén érintőkkel
A zenei reneszánsz a 16.században virágzik igazán. E század divatos hangszere a lant. Egyik legnagyobb művésze a magyar származású Bakfark Bálint. ( ) Arab eredetű pengetős hangszer, a hangszertest hasas, végén érintőkkel ellátott nyak található, amely fent a hátrahajló kulcsokat tartja. Európába a 14. Században érkezett a Pireneusi- félszigeten át. Bakfark Greff Bálint Brassóban született. Európa szerte ismerték, nagynevű lantművész volt. Fiatal korában Budán nevelkedett, a Jagelló királyok udvarában, ahol abban az időben még javában virágzott a németalföldi kóruskultúra. Itt kapta az első zenei benyomásokat és talán itt tanult lanton játszani.

6 Arezzo 1304. Ifjú kor: -Pisa -Avignon Egyetemi évek: -Montpellier
A reneszánsz irodalomban újra tanulmányozták az antik műveket, folyamatosan latinra, fordították. A humanisták a klasszikusokhoz való visszatérést a keresztény klasszikusokra is kiterjesztették. Az itáliai reneszánsz kiemelkedő lírikusa: Petrarca, aki egyben a kor nagy humanista tudósa is volt. Arezzo 1304. Ifjú kor: -Pisa -Avignon Egyetemi évek: -Montpellier -Bologna Papi pálya: Avignon Múzsa: Laura Jelentős műve: -Daloskönyv (szonett, canzone,ballata) 1374. Arqua


Letölteni ppt "Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István."

Hasonló előadás


Google Hirdetések