Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Függvények.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Függvények."— Előadás másolata:

1 Függvények

2 Minden képletet, cellahivatkozást, függvényt egyenlőség jellel kezdünk.
Függvény felépítése: =függvénynév(paraméter1;p3;p4…) A függvények paramétereit pontosvesszővel választjuk el Kis és nagybetű nem számít Általában

3 Függvénymásoló használata
Lemásoljuk a függvényt Megnézzük, hogy másolásnál nem-e csúsztak el a cellahivatkozások Ha elcsúsztak a cellahivatkozások, $ jellel lekötjük a megfelelő értéket Ha lefele(/felfele) másoljuk, akkor a sorszám csúszhat el Ha jobbra(/balra) másoljuk, akkor az oszlop érték csúszhat el Függvénymásoló használata

4 SZUM(szám1;szám2...) A cellatartományban lévő számokat összeadja.
Például: =SZUM(A2:A55) =SZUM(A2;A3:B6) =SZUM(A2;A4;A4:B6) Példa feladat: Mennyi érmét gyártottak. SZUM(szám1;szám2...)

5 ÁTLAG(cellatartomány)
A cellatartományban lévő számokat átlagolja. Például: =ÁTLAG (A2:A55) =ÁTLAG (A2;A3:B6) = ÁTLAG(A2;A4;A4:B6) Például: egy érmát átlagosan hány ember tervezett? ÁTLAG(cellatartomány)

6 MIN(cellatartomány) MAX(cellatartomány)
A cellatartományban lévő számok közül vissza a legkisebbet (min) vagy a legnagyobbat (max). Például: =MAX (A2:A55) =MIN (A2;A3:B6) =MAX(A2;A4;A4:B6) Például: Leghamarabb készített érme dátuma, VAGY legtöbb darabbal rendelkező érme darabszáma. MIN(cellatartomány) MAX(cellatartomány)

7 KICSI(cellatartomány; N) NAGY(cellatartomány; N)
A cellatartományban lévő számok közül vissza a n-edik legkisebbet (kicsi) vagy az n-edik legnagyobbat (nagy). Például: =KICSI (A2:A55; 2) =NAGY (A2:B60; 3) Például: 3. legkevesebbet gyártott érme darabszáma, VAGY az 5. legújabb érme készítési dátuma. KICSI(cellatartomány; N) NAGY(cellatartomány; N)

8 DARAB(cellatartomány) DARAB2(cellatartomány)
DARAB: Megszámolja, hogy hány számértékkel rendelkező cella van a kijelölt cellatartományban. Például: =DARAB (A2:A55) DARAB2: Megszámolja, hogy hány értékkel rendelkező cella van a kijelölt cellatartományban. =DARAB2(A2:A55) DARAB(cellatartomány) DARAB2(cellatartomány)

9 DARABÜRES(cellatartomány)
Megszámolja, hogy hány üres cella van a kijelölt cellatartományban. Például: =DARABÜRES(A2:A55) Példafeladat: Hány olyan érme van, amelyet még nem vontak be. (DarabÜres) Hány érme van (Darab) Hány érme van amit még nem vontak be (Darab2) DARABÜRES(cellatartomány)

10 DARABTELI(tartomány;kritérium)
Megszámolja, hogy hány olyan cella van a kijelölt cellatartományban, amely megfelel a kritériumnak. Például: =DARABTELI(A2:A55;”>2”) =DARABTELI(A2:A55;C1) (egyenlő C1) Feladat: Hány olyan érme van, amelyből több mint darabot gyártottak? Hány olyan érme van, amelyet egy ember készített? DARABTELI(tartomány;kritérium)

11 HA(logikai vizsgálat;érték ha igaz; érték ha hamis)
Egy cellára megvizsgálva a feltételt, majd megadja, hogy mi történjen a feltétel teljesülésénél és nem teljesülésénél. HA(A2=””;”IGAZ”;”HAMIS”) HA(A2=3;”IGAZ”;”HAMIS”) HA(A3>1;”IGAZ”;””) HA(A5<=C2;”IGAZ”;”HAMIS”) Példafeladat: adjuk meg érménként, hogy bevonták-e? (Igen, Nem) adjuk meg minden emberre (emberenként), hogy gazdag-e (> FT kereset esetén gazdag) HA(logikai vizsgálat;érték ha igaz; érték ha hamis)

12 SZUMHA(tartomány;kritérium;összegtartomány)
Egy feltételnek eleget tevő cellákat összeadja. Például: =SZUMHA(A2:A5;”>20”;B2:B5) =SZUMHA(A2:A5;C5;B2:B5) Példafeladat: Mennyit keresnek összesen a férfiak; Mennyit keresnek azok az emberek, akik előtt születtek. SZUMHA(tartomány;kritérium;összegtartomány)

13 ÁTLAGHA(tartomány;kritérium;átlagtartomány)
Egy feltételnek eleget tevő cellákat átlagolja. Például: =ÁTLAGHAHA(A2:A5;”>20”;B2:B5) =ÁTLAGHAHA(A2:A5;C5;B2:B5) Példafeladat: Átlagosan mennyit keresnek a férfiak; Átlagosan mennyit keresnek azok az emberek, akik 1965 előtt születtek. ÁTLAGHA(tartomány;kritérium;átlagtartomány)

14 Dátumfüggvények I. ÉV(dátumÉRTÉK): egy dátum év részét adja vissza
HÓNAP(dátumÉRTÉK): egy dátum hónap részét adja vissza NAP(dátumÉRTÉK): egy dátum nap részét adja vissza PERC(IdőÉRTÉK): egy időérték perc részét adja vissza MPERC(IdőÉRTÉK): egy időérték másodperc részét adja vissza Dátumfüggvények I.

15 MA(): visszaadja a mai dátumot (nem kell paramétert megadni!
MOST(): visszaadja a mai dátumot az aktuális időértékkel együtt! Példafeladatok: Hány napos vagy. Hányan születtek januárban. Az egyes érméket melyik évben gyártották. A dátumokat napként tárolja :13 = 31791,63 15:13=0,63 Dátumfüggvények II.

16 Bal(szöveg, menyit): Egy szöveg bal oldaláról levág „mennyi” számú karaktert.
jobb(szöveg, mennyit): Egy szöveg jobb oldaláról levág „mennyi” számú karaktert. Közép(szöveg, mettől, mennyit): egy szöveg „mettől” számú karakterétől levág „mennyi” számú karaktert Szövegkezelés I.

17 ÖSSZEFŰZ(szöveg1;szöveg2;…): a szöveg1-et összefűzi a szöveg2-vel.
HOSSZ(szöveg): visszaadja a szöveg hosszát. Példafeladatok: Írjuk ki a nevünk első két betűjét! Írjuk ki a nevünk utolsó két betűjét! Írjuk ki a nevünk első és utolsó két betűjét! Milyen hosszú a nevünk! Szövegkezelés II.


Letölteni ppt "Függvények."

Hasonló előadás


Google Hirdetések