Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Függvények. Általában Minden képletet, cellahivatkozást, függvényt egyenlőség jellel kezdünk. Függvény felépítése: =függvénynév(paraméter1;p3;p4…) ◦A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Függvények. Általában Minden képletet, cellahivatkozást, függvényt egyenlőség jellel kezdünk. Függvény felépítése: =függvénynév(paraméter1;p3;p4…) ◦A."— Előadás másolata:

1 Függvények

2 Általában Minden képletet, cellahivatkozást, függvényt egyenlőség jellel kezdünk. Függvény felépítése: =függvénynév(paraméter1;p3;p4…) ◦A függvények paramétereit pontosvesszővel választjuk el ◦Kis és nagybetű nem számít

3 Függvénymásoló használata 1. Lemásoljuk a függvényt 2. Megnézzük, hogy másolásnál nem-e csúsztak el a cellahivatkozások 3. Ha elcsúsztak a cellahivatkozások, $ jellel lekötjük a megfelelő értéket ◦Ha lefele(/felfele) másoljuk, akkor a sorszám csúszhat el ◦Ha jobbra(/balra) másoljuk, akkor az oszlop érték csúszhat el

4 SZUM(szám1;szám2...) A cellatartományban lévő számokat összeadja. Például: ◦=SZUM(A2:A55) ◦=SZUM(A2;A3:B6) ◦=SZUM(A2;A4;A4:B6) Példa feladat: Mennyi érmét gyártottak.

5 ÁTLAG(cellatartomány) A cellatartományban lévő számokat átlagolja. Például: ◦=ÁTLAG (A2:A55) ◦=ÁTLAG (A2;A3:B6) ◦= ÁTLAG(A2;A4;A4:B6) Például: egy érmát átlagosan hány ember tervezett?

6 MIN(cellatartomány) MAX(cellatartomány) A cellatartományban lévő számok közül vissza a legkisebbet (min) vagy a legnagyobbat (max). Például: ◦=MAX (A2:A55) ◦=MIN (A2;A3:B6) ◦=MAX(A2;A4;A4:B6) Például: Leghamarabb készített érme dátuma, VAGY legtöbb darabbal rendelkező érme darabszáma.

7 KICSI(cellatartomány; N) NAGY(cellatartomány; N) A cellatartományban lévő számok közül vissza a n-edik legkisebbet (kicsi) vagy az n-edik legnagyobbat (nagy). Például: ◦=KICSI (A2:A55; 2) ◦=NAGY (A2:B60; 3) Például: 3. legkevesebbet gyártott érme darabszáma, VAGY az 5. legújabb érme készítési dátuma.

8 DARAB(cellatartomány) DARAB2(cellatartomány) DARAB: Megszámolja, hogy hány számértékkel rendelkező cella van a kijelölt cellatartományban. Például: ◦=DARAB (A2:A55) DARAB2: Megszámolja, hogy hány értékkel rendelkező cella van a kijelölt cellatartományban. Például: ◦=DARAB2(A2:A55)

9 DARABÜRES(cellatartomány) Megszámolja, hogy hány üres cella van a kijelölt cellatartományban. Például: ◦=DARABÜRES(A2:A55) Példafeladat: ◦Hány olyan érme van, amelyet még nem vontak be. (DarabÜres) ◦Hány érme van (Darab) ◦Hány érme van amit még nem vontak be (Darab2)

10 DARABTELI(tartomány;kritérium) Megszámolja, hogy hány olyan cella van a kijelölt cellatartományban, amely megfelel a kritériumnak. Például: ◦=DARABTELI(A2:A55;”>2”) ◦=DARABTELI(A2:A55;C1) (egyenlő C1) Feladat: ◦Hány olyan érme van, amelyből több mint 1.000.000 darabot gyártottak? ◦Hány olyan érme van, amelyet egy ember készített?

11 HA(logikai vizsgálat;érték ha igaz; érték ha hamis) Egy cellára megvizsgálva a feltételt, majd megadja, hogy mi történjen a feltétel teljesülésénél és nem teljesülésénél. ◦HA(A2=””;”IGAZ”;”HAMIS”) ◦HA(A2=3;”IGAZ”;”HAMIS”) ◦HA(A3>1;”IGAZ”;””) ◦HA(A5<=C2;”IGAZ”;”HAMIS”) Példafeladat: ◦adjuk meg érménként, hogy bevonták-e? (Igen, Nem) ◦adjuk meg minden emberre (emberenként), hogy gazdag-e (>300.000 FT kereset esetén gazdag)

12 SZUMHA(tartomány;kritérium;öss zegtartomány) Egy feltételnek eleget tevő cellákat összeadja. Például: ◦=SZUMHA(A2:A5;”>20”;B2:B5) ◦=SZUMHA(A2:A5;C5;B2:B5) Példafeladat: ◦Mennyit keresnek összesen a férfiak; ◦Mennyit keresnek azok az emberek, akik 1965 előtt születtek.

13 ÁTLAGHA(tartomány;kritérium;átl agtartomány) Egy feltételnek eleget tevő cellákat átlagolja. Például: ◦=ÁTLAGHAHA(A2:A5;”>20”;B2:B5) ◦=ÁTLAGHAHA(A2:A5;C5;B2:B5) Példafeladat: ◦Átlagosan mennyit keresnek a férfiak; ◦Átlagosan mennyit keresnek azok az emberek, akik 1965 előtt születtek.

14 Dátumfüggvények I. ÉV(dátumÉRTÉK): egy dátum év részét adja vissza HÓNAP(dátumÉRTÉK): egy dátum hónap részét adja vissza NAP(dátumÉRTÉK): egy dátum nap részét adja vissza PERC(IdőÉRTÉK): egy időérték perc részét adja vissza MPERC(IdőÉRTÉK): egy időérték másodperc részét adja vissza

15 Dátumfüggvények II. MA(): visszaadja a mai dátumot (nem kell paramétert megadni! MOST(): visszaadja a mai dátumot az aktuális időértékkel együtt! Példafeladatok: ◦Hány napos vagy. ◦Hányan születtek januárban. ◦Az egyes érméket melyik évben gyártották. A dátumokat napként tárolja ◦1987.01.14 15:13 = 31791,63 ◦15:13=0,63

16 Szövegkezelés I. Bal(szöveg, menyit): Egy szöveg bal oldaláról levág „mennyi” számú karaktert. jobb(szöveg, mennyit): Egy szöveg jobb oldaláról levág „mennyi” számú karaktert. Közép(szöveg, mettől, mennyit): egy szöveg „mettől” számú karakterétől levág „mennyi” számú karaktert

17 Szövegkezelés II. ÖSSZEFŰZ(szöveg1;szöveg2;…): a szöveg1-et összefűzi a szöveg2-vel. HOSSZ(szöveg): visszaadja a szöveg hosszát. Példafeladatok: ◦Írjuk ki a nevünk első két betűjét! ◦Írjuk ki a nevünk utolsó két betűjét! ◦Írjuk ki a nevünk első és utolsó két betűjét! ◦Milyen hosszú a nevünk!


Letölteni ppt "Függvények. Általában Minden képletet, cellahivatkozást, függvényt egyenlőség jellel kezdünk. Függvény felépítése: =függvénynév(paraméter1;p3;p4…) ◦A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések