Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Építészeti műszaki rajz

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Építészeti műszaki rajz"— Előadás másolata:

1 Építészeti műszaki rajz

2 Az építés nem kezdhető el a következő előkészületek nélkül.
Először el kell készíteni a terveket, utána a műszaki rajzokat kell elkészíteni, majd következik a kivitelezés. A műszaki rajz világos és érthető kapcsolatot kell hogy teremtsen az ötlet elkészítője és a munkálatok kivitelezője között.

3 A tervezést a tervezőirodák végzik.
Először az épület környezetének a helyszínrajzát készítik el, majd az épület helyszínrajzát az épület vázlattervét, jóváhagyás után a főtervet – amelyet jóvá kell hagyjon a városrendezési tervezőiroda és ennek alapján adja ki az építési engedélyt, és végül a kivitelezési tervet – parcella tervet kell elkészíteni.

4 A lakótelep és más objektumok csak ott épülhetnek, ahol azt a városrendezési terv előirányozza.

5 A városrendezési – urbanizációs terv tartalmazza az új település építését, vagy a meglevő kibővítését és a fejlesztés lehetőségeit is.

6 Környezeti helyszínrajz
A tervezőirodák először elkészítik a környezeti helyszínrajzot, amely bemutatja merre haladnak az utak, a vízvezeték és csatornahálózat, a telefon és az áramvezetékek. Berajzolják, hogy az épületnek hol lesz a helye, a világtájakat és a szomszédos telkek számát

7 Az építőhely helyszínrajza
Az építőhely helyszínrajza a parcellát, az épület helyét, az építőgépek elhelyezését, a kiásott föld és az építőanyagok helyét, a villany és vízvezetéket mutatja be. Építőhely helyszínrajza

8 Vázlatrajz Szabadkézzel megrajzolt rajz, elgondolás, minden szükséges adattal. A vázlatterv több vázlatrajzból áll, hogy minél jobban bemutassák a tervezett építményt. Megadják a funkcionális, szerkezeti és esztétikai megoldásokat. Általában 1:200 méretarányban készülnek. A vázlattervet megmutatják a megrendelőnek (beruházónak), és ha az elfogadja, akkor készítik a főtervet.

9 Egy lakás vázlatterve

10 Főterv A főtervet a vázlatterv jóváhagyása után készítik el.
A főterv tartalmazza az épület összes részletét, a szerkezeti számításait, helyiségeit, kinézetét, az alapozást, az emeleteket, a tetőszerkezetet, a vezetékek elhelyezését, a munkálat értékére vonatkozó előzetes számításokat. 1:100 arányban készülnek.

11 Kivitelezési terv A kivitelezési terv a főterv alapján bemutatja az építmény minden egyes részletét, és segíti a kivitelezést az építkezés színhelyén. 1:50, 1:20 arányban készülnek.

12 A tervek alapján készítik el a majdani település makettjét és az épület makettjét általában 1:100 vagy 1:200 méretarányban.


Letölteni ppt "Építészeti műszaki rajz"

Hasonló előadás


Google Hirdetések