Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Operációs rendszerek. Operációs rendszernek nevezzük azon programok összességét, amelyek a  számítógépet vezérlik,  felügyelik a felhasználást segítő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Operációs rendszerek. Operációs rendszernek nevezzük azon programok összességét, amelyek a  számítógépet vezérlik,  felügyelik a felhasználást segítő."— Előadás másolata:

1 Operációs rendszerek

2 Operációs rendszernek nevezzük azon programok összességét, amelyek a  számítógépet vezérlik,  felügyelik a felhasználást segítő programok (alkalmazások) végrehajtását, és  biztosítják a számítógép erőforrásainak hatékony kihasználását.

3  processzor-ütemezés: CPU idő szétosztása a rendszer- és felhasználói folyamatok között,  memóriakezelés: a memória elosztása, a virtuális memória kialakítása és működtetése,  egyéb erőforrások elosztása,  háttértár-kezelés: az adatok és programok háttértárakon történő tárolása, adatállományokon végzett műveletek segítése (létrehozás, nyitás, zárás, írás, olvasás...),  perifériakezelés: billentyűzet, monitor, nyomtató, stb.  a felhasználói programok betöltése a memóriába, és a programok elindítása,  kapcsolatteremtés ember és gép között.

4  A rendszermag (kernel), amely a rendszer legalapvetőbb és legalacsonyabb szintű része, közvetlenül a hardverrel áll kapcsolatban.  A felhasználói felület (shell), amely a rendszermagot kapcsolja össze a felhasználóval és magasabb szintű folyamatokkal (programokkal).  Az alacsony szintű segédprogramok (rendszerszolgáltatások, karbantartó programok).

5 Szükséges hardver mérete (teljesítménye, kapacitása) alapján  mikroszámítógépekhez használatos operációs rendszerek (például: Windows 7, DOS, Mac OS X)  nagygépekhez használatos operációs rendszerek (például: Unix, VMS). (A Linux – nagyfokú rugalmassága, testreszabhatósága miatt – mind kis, mind nagygépekhez használható.)

6 Felhasználók száma szerint  egyfelhasználós (single-user) rendszerek, ahol a számítógépen egyszerre csak egy felhasználó dolgozhat (például: Mac OS X, Windows 7, Android)  többfelhasználós (multi-user) rendszerek, ahol a számítógépen egyszerre több felhasználó dolgozhat (például: UNIX, Windows Server 2008, Linux).

7 Párhuzamosan futó programok szempontjából  egyfeladatos (single task) operációs rendszerek, amelyekben a számítógép egyszerre egy feladaton tud dolgozni, azaz egy időben csak egy alkalmazói programot tud futtatni (például a DOS).  többfeladatos (multitask) operációs rendszerek, amelyekben a számítógép egyszerre több feladaton tud dolgozni, azaz egy időben több alkalmazói programot tud futtatni. (Például szövegszerkesztés közben zenét hallgatunk, és CD –t is írunk.) A legtöbb használatban lévő operációs rendszer többfeladatos.

8 Felhasználói felület jellege szerint  karakteres felületű operációs rendszerek, amelyek irányítását szöveges parancsok begépelésével végezhetjük, és a számítógép is szöveges formában üzen a felhasználónak, (CLI - Command Line Interface Pl: DOS, UNIX)  grafikus felületű operációs rendszerek, melyeken grafikus felületen (GUI - Graphical User Interface), úgynevezett ablakok segítségével dolgozhatunk. A műveletek végrehajtását - például parancsok kiválasztását vagy a visszajelzések értelmezését - grafikus szimbólumok segítik. (Pl: Mac OS, Windows, Android) A Linux operációs rendszerek mindkét fenti kategóriába besorolhatók (karakteres és grafikus mód).

9  A Windows operációs rendszerek a Microsoft cég termékei, amelyek jogállás szempontjából kereskedelmi programok. A programot kizárólag a Microsoft fejleszti, forráskódja zárt.  A Linux rendszerek alapvetően közösségi fejlesztésű programokból állnak, bár némelyik disztribúció fejlesztésébe kereskedelmi cégek is bekapcsolódnak. Ennek megfelelően a fejlesztők részben lelkes önkéntesek, részben fizetett alkalmazottak. A (legtöbb) Linux rendszer szabad szoftver (GPL – General Public Licence) jogállású, forráskódja nyílt.

10  A Windows rendszer eredetileg egyfelhasználós, mikroszámítógépes operációs rendszerként indult, majd később fejlesztették ki a nagygépekre szánt (többfelhasználós, szerver) verzióit.  A Windows rendszerek inkább személyi számítógépeken elterjedtek, a nagyszámítógépek világában kevésbé tudtak teret nyerni.

11  A Linux a nagyszámítógépek világában elterjedt Unix operációs rendszer alapján került kifejlesztésre, de nagyfokú modularitása, méretezhetősége, megbízhatósága (és nem utolsó sorban ingyenessége) miatt megtalálható sok különféle méretű elektronikus eszközben, így  hálózati eszközökben (például routerek),  hordozható eszközökben (például okostelefonok, PDA-k),  háztartási gépekben,  szórakoztató elektronikai berendezésekben is.

12  A Windows operációs rendszerek alapfilozófiája a popularitás, a könnyű kezelhetőség, valamint a „minden egyben”-filozófia.  A Windows rendszerek elválaszthatatlan részét képezi a grafikus felhasználói felület, mely legördülő menükre, ablakokra és egy mutatóeszközre, például egérre alapszik.  A Windows rendszer különféle kiadásokban (edition) kerül forgalomba, azaz egy verzión belül különféle méretű, tudású (és árú) kiadások kaphatók, a megcélzott vevőkör igényeinek megfelelően. (Home, Professional, Enterprise, Server…)

13  A Linux rendszerre ezzel szemben a nagyfokú modularitás jellemző.  Az operációs rendszer a rendszermagra (kernel) épülő különféle modulokból áll, amelyeket LEGO játékként összeépítve mindenki (aki ért hozzá) saját igényeihez szabott rendszert építhet ki.  A rendszert irányíthatjuk karakteres felhasználói felületről, akár távoli terminálról csatlakozva rá, de választhatunk többféle grafikus felület között is (KDE, GNOME, stb.)

14  Mivel a Linux rendszer összeépítésére az átlagos felhasználó nem vállalkozik (nincs meg a kellő szaktudása) ezért különféle cégek és szervezetek ún. disztribúciókat állítanak össze, amelyek egy komplett, összeállított és beállított (konfigurált) Linux rendszert tartalmaznak.  A disztribúciók az operációs rendszeren túl számos – szintén ingyenes, szabad – programot is tartalmaznak (irodai alkalmazások, grafikai programok, játékok, stb.) Ezeket a disztribúciókat üzletekben is árusítják, azonban (többnyire) legálisan lemásolhatók – lévén szabad szoftverek! (A pénzt nem a programokért, hanem a CD lemezekért, kézikönyvért, csomagolásért, terméktámogatásért fizeti – aki akarja.)  Az egyes disztribúcióknak is megvannak a maguk verziószámai, amelyek az adott disztribúció „frissességét” jelzik. A disztribúció verziószáma mellett fontos adat a disztribúcióban használt Linux rendszermag (kernel) verziószáma is.

15  A Linux egyik legnagyobb előnye a Windowssal szemben a biztonság és stabilitás. A korai Windows verziók a „mindent szabad, kivéve néhány dolgot” elv alapján épültek fel, ellentétben a Unix-szerű rendszerek „minden tilos, kivéve a megengedett dolgokat” elvével.  Víruspajzs nélkül nem ajánlatos Windows rendszerű gépet használni, viszont Linux alapú vírusok elvétve jelennek meg.

16  A Linux rendszerek legnagyobb hátránya a hardvereszközök gyengébb támogatottsága, illetve az, hogy bizonyos alkalmazói programok kisebb választékban állnak rendelkezésre Linux rendszerre.  A profitorientált szoftverfejlesztőknek kevésbé éri meg Linux alapú programot fejleszteni, mivel így kisebb felhasználói kört (és piacot) tudnak megcélozni, mint az elterjedtebb Windows alapra fejlesztve.

17  manapság átlagos felhasználói feladathoz létezik arra alkalmas, Linux alapú (és ingyenes) program, tehát ha a feladatvégzés szempontjából közelítjük meg a kérdést, akkor a Linux kielégítő megoldást jelenthet. (Ez alól leginkább a játékprogramok és a speciális alkalmazói programok jelentenek kivételt.)  Viszont a mai felhasználók döntő többsége Windowson „nőtt fel”, az általa megismert programokat szeretné továbbra is használni és ezért idegenkedik a Linuxos programok némiképp eltérő felületétől. Az utóbbi problémák azonban fokozatosan csökkennek.


Letölteni ppt "Operációs rendszerek. Operációs rendszernek nevezzük azon programok összességét, amelyek a  számítógépet vezérlik,  felügyelik a felhasználást segítő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések