Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov (1859-1905) orosz tudós 1895. május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov (1859-1905) orosz tudós 1895. május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja."— Előadás másolata:

1 Készítette: Terék Máté

2  Alexander Sztyepanovics Popov (1859-1905) orosz tudós 1895. május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja a rádiót (antenna és vev ő készülék) és 60 méter távolságra morzejeleket továbbított. A kísérlete abból állt, hogy elektromos hullámok keltésével kb. 60 méterre elhelyezett cseng ő a jelek hatására megszólalt. Találmányát nem jelenti be (feltételezhet ő, hogy nem jelentheti be), mert Popov katonatiszt volt és találmányát hadititoknak min ő sítették. 1896-ban Popov Nyugat-Európában is bemutatót tart és megpróbálja meggy ő zni a közvéleményt az els ő bbségér ő l Marconival szemben, de ez nem sikerül neki. A véletlen segíti ő t abban, hogy feltalálja a viharjelz ő készüléket. Egy közelg ő viharban a bekapcsolva maradt vev ő készülékével vette a vihar elektromágneses kisüléseit.

3  Az "orosz Marconi"-ként is emlegetik. Bár a világ nagy részén nem nagyon említik, egy 1963-as - hidegháborús - amerikai haditengerészeti kiadvány ő t tartja a rádió feltalálójának. Így semmiképp sem mondható, hogy csak az oroszok szerint ő a rádió feltalálója. Hogy Marconi, vagy Popov volt-e, igazából értelmetlen vita, mert nemcsak ő k, de még sokkal többen voltak, akik hozzájárultak a mai rádió kialakulásához.

4  Míg Marconit a világhírnév is vonzotta (például mindjárt a transzatlanti üzenetküldést is kipróbálta, holott még azt sem tudhatta, hogy a rádióhullám hogy fog görbén - a Föld görbületét követve - terjedni; az ionoszféráról, melyr ő l visszaver ő dik, fogalma sem lehetett), Popov célja az volt, hogy egy olyan m ű szert fejlesszen ki, mellyel a nagy viharokat el ő re tudja jelezni. A rádió erre a legtökéletesebb berendezés, hisz a villámok keltette elektromágneses zajokat kiválóan behozza. Ha villám helyett mi magunk keltünk elektromos kisüléseket a morzekód szerint, kész is a rádióadás.

5  1895. május 7-én Popov ilyen jelet küldött 600 yard távolságra egy bemutatón, melyet az orosz fizikusok társulatának tartott Pétervárott. (Marconi ugyanebben az évben készítette els ő rádióját, melyet saját kertjében próbált ki Bolognában.) Popov 1897-ben Kronstadtban és az Afrika nev ű hadicirkálón felszerelt egy állomást, mellyel a part és a hajó közt kommunikálhatott. 1900 körül egy másik hadihajó, a Generáladmirál Aprakszin került a jég fogságába a Finn-öbölben, de rádiójával sikerült üzenetet küldeni, így a közeli Jermák jégtör ő segítségével 5 havi kényszerpihen ő után kiszabadulhatott. A Jermak a távírón kapott üzenetek révén még 50 finn halászt is kimenthetett, akik egy sodródó jégtáblán rekedtek.  Popov 1900-ban megkapta a párizsi világkiállítás nagy aranyérmét.

6  Források: http://www.visszaaradiohoz.hu/cikk.phtml?cim =kal/0507asz.html http://www.radiomuseum.hu/torteneti_m.html


Letölteni ppt "Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov (1859-1905) orosz tudós 1895. május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések