Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága"— Előadás másolata:

1 Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Ibolya Patrícia

2 –Hivatalos nyelv: angol –Népesség: 63 705 000 fő
-Főváros: London –Hivatalos nyelv: angol –Népesség: 63 705 000 fő  -Népsűrűség: 255,6 fő/km² Terület: km² Miniszterelnök: David Cameron –Uralkodó: II. Erzsébet brit királynő

3 David CAMERON,miniszterelnök

4 II.Erzsébet brit királynő

5 Elhelyezkedése: Nyugat-európai szigetország. A Brit-sziget teljes területét és az Ír-sziget északkeleti részét foglalja magába. az Atlanti-óceán, az Északi-tenger, a La Manche és az Ír- tenger határolja. A Brit-szigetet a Csatorna-alagút köti össze Franciaországgal.

6 Domborzat: A Kaledon-csatornától délkeletre a Grampian- hegység található, melynek legmagasabb csúcsa a Ben Nevis (1343 m). A Skót-alföldet bazalt táblahegyek tarkítják. A Pennine-hegység Anglia középső részén húzódik, óidei mészkőből áll.

7 Vízrajza: A Brit-szigeteken a bőséges csapadék hatására sűrű vízhálózat alakult ki.Azonban a folyók rövidek pl.: a Shannon, a Severn vagy a Temze A folyók csatornákkal jól összeköthetők.

8 Éghajlat: Nedves óceáni éghajlat, melyet a Golf- áramlat befolyásol. Jellemzőek a hűvös nyarak és az enyhe telek, a naponta változó időjárás, a magas páratartalom és a gyakori ködképződés.

9 címer zászló

10 Gazdaság: Fejlett ipari ország. Az Egyesült Királyságot a „világ műhelyeként” emlegetik. Bányászat: Kőolajat és földgázt jelenleg is az Északi-tengeren termelnek ki, ebből exportra is jut. Emellett egyre nagyobb szerepe van az atomenergiának.

11 Ipar: Vas- és színesfémkohászat a kikötővárosokban jelentős
Ipar:  Vas- és színesfémkohászat a kikötővárosokban jelentős.Fontos ágazatai: autógyártás, repülőgyártás, elektronika, számítástechnikai ipar, háztartási gépek gyártása, textil- és ruhaipar, vegyipar. Legnagyobb ipari város: Birmingham.

12 Mezőgazdaság:  A zöldség- és a gyümölcstermesztéssel főként a városokat látják el. Hatékony és belterjes termelés folyik a szántóföldeken is. Az állattenyésztésben a juhtenyésztés a legjellemzőbb.

13 Belfast Grand Opera House (operaház)
Az Ír-sziget második legnagyobb városa, Észak- Írország fővárosa. A város ma a Lagan folyó torkolatánál fekszik, a Belfast Lough nevű öbölben. Lakossága : fő. Látnivalók: City Hall (városháza) Grand Opera House (operaház) Crown Liquor Saloon (elegáns belvárosi kocsma) Albert Clock Tower 

14 City Hall Albert Clock Tower

15 Bristol Londontól 185 km-re nyugatra található. Lakossága 400 000 fő. A Bristoli-csatorna mentén rövid tengerpartja is van. A bristoli kikötő kezdettől fogva jelentős szerepet játszott a város fejlődésében.

16 Bristol

17 London A legnagyobb városi terület az Egyesült Királyságon belül. London a Temze folyó két partján terül el. A világ egyik turisztikai és közlekedési központja. Évente kb. 27 millió turista választja uticéljául.Itt található a világ legforgalmasabb repülőtere.43 egyeteme van. Csak a város területén 300 nyelvet beszélnek.

18

19 Vége


Letölteni ppt "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések