Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Karácsony Péter

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Karácsony Péter"— Előadás másolata:

1 Készítette: Karácsony Péter
Tantárgy: EU ismeretek Az Európai Unió Készítette: Karácsony Péter

2 Mi is az Európai Unió? Az Európai Unió egy túlnyomórészt Európában található, 28 tagállamból álló gazdasági és politikai unió. A regionális integráció iránt elkötelezett szervezetet november 1-jei hatállyal hozta létre az február 7-én aláírt Maastrichti szerződés az Európai Gazdaság Közösség alapjain.

3 Az EU zászlója

4 Mit ábrázol a zászló? Az Európai Unió zászlaja kék háttéren tizenkét ötágú aranycsillag alkotta körből áll. Bár a zászlót leginkább az Európai Unióval hozzák összefüggésbe, eredetileg az Európa Tanács használta, és nem csak az Unióénak vagy a Tanácsénak, hanem egész Európa jelképének tartották és tartjuk ma is. A zászló csillagainak száma változatlan, és nem áll összefüggésben az Unió tagállamainak számával.

5 Az Unió térképe

6 Az euró Az euró (devizakód: EUR, szimbólum: €) az Európai Unió hivatalos fizetőeszköze. A 28 tagállam közül 18 és az Európai Unió intézményei használnak. A közös pénznemet bevezető 18 ország alkotja az eurózónát. Bevezetése óta az euró a második legjelentősebb tartalékvaluta, valamint a második legnagyobb forgalmat lebonyolító pénznem az amerikai dollár mögött, emellett világon a legnagyobb összértékben jelen levő valuta

7 Ország Csatlakozás éve Ausztria 1995 Belgium Alapító tag 1952/58
Bulgária 2007 Ciprus 2004 Csehország Dánia 1973 Egyesült Királyság Észtország Finnország Franciaország Görögország 1981 Hollandia Horvátország 2013 Írország Lengyelország Lettország Litvánia Luxemburg Magyarország Málta Németország Olaszország Portugália 1986 Románia Spanyolország Svédország Szlovákia Szlovénia

8 Az EU földrajzi fekvése
Földrajzi kiterjedése nem egyezik meg Európáéval, mivel a kontinens egyes részei, mint például Svájc, Norvégia, Izland, Oroszország európai része, az unión kívül találhatók. Az EU területe 4 422 773 km², amelyet mindössze hat ország területe múl felül. Legmagasabb pontja a 4807 m magas Mont Blanc az Alpokban. Az unió tájképét, éghajlatát és gazdaságát erősen meghatározza 65 993 km hosszú partvonala, amelyet hosszúságában csak Kanadáé halad meg.

9 Hivatalos nyelv Az unióban használt számos nyelv és nyelvjárás közül 24 hivatalos és munkanyelv. A legfontosabb dokumentumokat, például a jogszabályokat mind a 24 hivatalos nyelvre lefordítják. Az Európai Parlament dokumentumait és plenáris üléseit is lefordítják ezekre a nyelvekre. A félhivatalos státusszal rendelkező nyelvekre csak a nemzetközi egyezményeket fordítják le, továbbá az EU állampolgárok ezen nyelveken is fordulhatnak az EU intézményekhez. Ezzel szemben a legtöbb EU intézmény belső munkanyelvként csak néhány nyelvet használ, melyek legtöbbször az angol, német és francia. A nyelvpolitika a tagállamok hatásköre, de az uniós intézmények támogatják más nyelvek megtanulását.

10 Népesség

11 Legnépesebb városok

12 Köszönöm a megtekintést!


Letölteni ppt "Készítette: Karácsony Péter"

Hasonló előadás


Google Hirdetések