Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

6. szabály – A játékvezető-asszisztens

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "6. szabály – A játékvezető-asszisztens"— Előadás másolata:

1 6. szabály – A játékvezető-asszisztens

2 Az asszisztens kötelessége jelezni:
Játékvezető asszisztens kötelességei Az asszisztens kötelessége jelezni: 1. A labda elhagyta a játékteret + hogyan folytatódik a játék 2. Az aktív leshelyzeteket 3. A játékos-csere szándékát 4. Olyan eseményt lát, amit a játékvezető nem láthatott vagy ő jobban lát 5. Büntetőrúgásnál a kapus előrelépett-e, a labda áthaladt-e a kapuvonalon?

3 Játékvezető asszisztens kötelességei
A játékvezető asszisztensnek segítenie kell a játékvezetőt, de... NEM AZ ASSZISZTENS VEZETI A MÉRKŐZÉST, A VÉGSŐ DÖNTÉS FELELŐSSÉGE A JÁTÉKVEZETŐÉ! A játékvezetőnek nem kötelessége elfogadnia az asszisztens jelzését, állásfoglalását. Az asszisztens akkor avatkozzon be, ha 100%-ig biztos a dolgában.

4 Eszközök: zászló a szabad kezünk testbeszéd helyezkedés látáskapcsolat
Melyik területek tartozik kiemelten az asszisztenshez? Eszközök: zászló a szabad kezünk testbeszéd helyezkedés látáskapcsolat tanácskozás

5 Nézzük a szabálykönyvben az asszisztenseknek előírt jelzéseket!
Hogyan segítsen az asszisztens? Nézzük a szabálykönyvben az asszisztenseknek előírt jelzéseket!

6 Hogyan segítsen az asszisztens?
Futás közben Bejelentkező jelzés Jelzés közben

7 nem szabad a kezével látványosan jeleznie,
Hogyan segítsen az asszisztens? nem szabad a kezével látványosan jeleznie, a kézjelzésnek egyértelműnek kell lennie, a jelzéseinek jelentését egyeztesse a mérkőzés előtt a játékvezetővel, arccal a pálya felé kell lenni, a zászlónak a játékvezető számára mindig láthatónak és kibontottnak kell lenni.

8 1. Szabálytalanságok 2. Büntetőrúgás a játékvezető helyezkedése
Milyen esetekben segítsen? 1. Szabálytalanságok Megfontolandó szempontok: a játékvezető helyezkedése látta-e, láthatta-e a játékvezető? a játékvezető szabályalkalmazása előnyszabály lehetősége, „várj és nézz” fegyelmezéshez adhat tanácsot kerüljük a túl sok jelzést! diszkréten rázza meg a zászlót a jelzésnél 2. Büntetőrúgás Kívül vagy belül történt-e a szabálytalanság? Helyezkedéssel sokat segíthetünk

9 4. Megkövetelt sorfaltávolság
Milyen esetekben segítsen? 3. Tömegjelenet A közelebbi asszisztens segít, beléphet a játéktérre, A távolabbi asszisztens figyel, és rögzíti az eseményeket. 4. Megkövetelt sorfaltávolság az asszisztens a közelében (max kb. 5 méter) kimérheti a megfelelő távolságot, a megfelelő sorfaltávolságot a labda mellett állva állítsa.

10 5. Gól – nem gól helyzet Ha gólt értek el, és nem vitatható a döntés
Milyen esetekben segítsen? 5. Gól – nem gól helyzet Ha gólt értek el, és nem vitatható a döntés Látáskapcsolat a játékvezetővel A zászlót ne emelje fel 25-30 méter gyors futással a gól jelzése Ha gólt értek el, de nem ez egyértelmű A zászlót emelje fel! Látáskapcsolat a játékvezetővel 25-30 méter gyors futással a gól jelzése Ha a labda nem jut át teljes terjedelmével a gólvonalon Látáskapcsolat a játékvezetővel Esetleg diszkrét jelzés

11 6. Bedobás, kirúgás – szöglet
Milyen esetekben segítsen? 6. Bedobás, kirúgás – szöglet Ha tudja a helyes ítéletet: jelezze! Ha nem biztos a helyes ítéletben Látáskapcsolat a játékvezetővel Döntés Jelzés 7. Bármely más esetben A hiba megakadályozása, mielőtt újraindul a játék „3. sárga lap esete” „a labda nem volt játékban” Előírtnál több játékos-csere +1. Technikai dolgok Mérkőzés előtt, szünetben

12 magabiztos, határozott
Milyen a jó asszisztens? magabiztos, határozott megbízható bátor és jó döntéseket hoz nyugodt, megfontolt eleget tesz a kötelességeinek alkalmazkodik a játékvezető kéréseihez segíti a játékvezetőt mindenben

13 A játékvezető asszisztens helyezkedése
Kezdőrúgás: A játékvezető asszisztens legyen „egyvonalban” az utolsó előtti védőjátékossal. Általános helyezkedés a mérkőzés alatt: Az asszisztens legyen „egyvonalban” az utolsó előtti védőjátékossal vagy a labdával, ha közelebb van a labda a kapuvonalhoz mint az utolsó előtti védőjátékos.

14 A játékvezető asszisztens helyezkedése
Kirúgás: (ha a labda a kapuelőtéren belül van): az asszisztens helyezkedjen a büntetőterület vonalával „egyvonalban”, és ellenőrizze, hogy a labda elhagyja-e a büntetőterületet, és hogy a támadójátékosok azon kívül vannak. Ha a kirúgást az utolsó előtti védő végzi, az asszisztens azonnal helyezkedjen a büntetőterület szélére. Végül helyezkedjen úgy, hogy szemmel tarthassa a leshatárt, ami minden esetben elsőbbséget élvez. Amikor a kapus a birtokában levő labdát játssza meg: Az asszisztens helyezkedjen „egyvonalban” a büntetőterület vonalával , és ellenőrizze, hogy a kapus nem érinti kézzel a labdát a büntetőterületen kívül.

15 A játékvezető asszisztens helyezkedése
Büntetőrúgás: az asszisztens helyezkedjen a büntetőterület és a kapuvonal metszéspontjához, és ellenőrizze, hogy a labda áthalad-e a gólvonalon. Valamint ha büntetőrúgásnál a labda elrúgása előtt a kapus látványosan elmozdulna a kapuvonalról (és nem esett gól), akkor az asszisztensnek fel kell emelnie a zászlóját. Büntetőpontról végzett rúgások („11-es rúgások”): az egyik asszisztens helyezkedjen el a kapuvonal és a kapuelőteret határoló vonal metszéspontjára. A másik asszisztens legyen a középkörben, és felügyelje a két csapat játékosait.

16 A játékvezető asszisztens helyezkedése
Szögletrúgás: az asszisztens helyezkedjen el a szögletzászló mögött, a gólvonallal egyvonalban. Ebben a helyzetben nem zavarja a labdát rúgó játékost. Meg kell győződnie arról, hogy a labda a sarokíven belül megfelelő helyre került. Szabadrúgás: az asszisztens helyének az utolsó előtti védőjátékossal „egyvonalban” kell lennie, hogy a leshatárt felügyelje, amely elsődleges minden esetben!

17 Zászlóhasználat A játékvezető asszisztensnek állandóan váltogatni kell a kezében a zászlót, és mindig a játéktérhez közelebb lévő kezében kell fogni a zászlót. Amennyiben mozgásiránya megváltozik, akkor vegye a másik kezébe a zászlót, hogy a játékvezető mindig jól láthassa azt. Amikor az asszisztens felemeli zászlóját (bejelentkező jelzéssel) szabálytalanság vagy sportszerűtlen viselkedés jelzésére, mindig azzal a kézzel tegye, amellyel a bejelentkező jelzést követően a szabadrúgás irányát mutatni fogja.

18 Kérdések?


Letölteni ppt "6. szabály – A játékvezető-asszisztens"

Hasonló előadás


Google Hirdetések