Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Isztambul városa a Boszporusszal szétválasztott két kontinensen fekszik. Az európai rész a legidősebb, nyugatra található, az ázsiai pedig keletre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Isztambul városa a Boszporusszal szétválasztott két kontinensen fekszik. Az európai rész a legidősebb, nyugatra található, az ázsiai pedig keletre."— Előadás másolata:

1

2

3 Isztambul városa a Boszporusszal szétválasztott két kontinensen fekszik. Az európai rész a legidősebb, nyugatra található, az ázsiai pedig keletre. Szépsége és kellemes klímája miatt a városközpont már az ókor óta a gazdagok lakhelye, nemesi nyári palotáknak, illetve polgári villáknak (jaliknak nevezik) ad otthont. FEKETE-TENGER MÁRVÁNY-TENGER A régi városrész

4 Eminönü kikötőjéből indulva láthatjuk a Yeni Camii-t (Új mecset) és a második legnagyobbat, a Süleymaniye Camii-t (Szulejmán-mecset).

5 Az Üsküdar ázsiai városrészhez nagyon közel van a Kız Kulesi (Szűz tornya). Az emblematikus építményt Maiden toronynak is hívják.

6 Az európai városrészben, a Karaköy kikötő mögött a Galata torony uralja a látképet.

7 Az európai part mentén, a nagy hajók kikötője után láthatjuk a Szinán Szépművészeti Egyetemet.

8 Az ázsiai parton van a Şemsi Paşa-mecset, melyet a XVI. században emelt a neves építész, Szinán.

9 Az európai parton láthatjuk a Dolmabahçe mecsetet, mögötte a modern Ritz-Carlton szállót.

10 Kicsit északabbra a Boszporusz gyöngyszeme húzódik, a Dolmabahçe Szeráj, más néven, Dolmabahçe Palota.

11 A XIX. században épített palota volt az első európai stílusú, neobarokk építmény, építési költsége: 35 tonna arany.

12 Másfél kilométerrel odébb látható a Çırağan palota. XIX. századi, de egy tűzvészt követően 1910 után átépítették.

13 Jelenleg a Kempinski szállodalánchoz tartozó 5 csillagos hotel.

14 A Boğaziçi Köprüsü, a Boszporusz 1970-1973 között épített hídja következik.

15 Éjszaka Isztambul leglátványosabb kivilágított építménye.

16 Közvetlenül a híd előtt van az Ortaköyi mecset (Büyük Mecidiye Camii).

17 A mecset a XIX. században épült neobarokk és iszlám stílusban. Ide érkezett hajóval a közvetlenül mellette lévő Beylerbeyi Palotában lakó szultán.

18 200 méterrel a híd után, ugyancsak az ázsiai parton van a XIX. században épített Beylerbeyi Palota.

19 Az ázsiai parton tovább haladva látható a XVIII. századi, hagyományos vörös festésű fából készült Szadullah pasa villája.

20 A kis Galatasaray-sziget, más néven Kuruçeşme Adasi közvetlenül a Galatasarayi Klub mellett található. Rajta sportlétesítmények, éttermek, uszodák stb. találhatók. Ez az isztambuliak egyik szórakozó negyede.

21 Az ázsiai parton van az Askeri Kouleli Lisesi, azaz a Kouleli Katonai Iskola. A XIX. században alapította I. Abdul-Medzsid szultán.

22 Arnavutköy falu az európai odalon.

23 Az ázsiai oldal látványossága a Küçüksu Palota, melyet I. Abdul-Medzsid szultán parancsára építettek a XIX. szd. közepén.

24 A Boszporusz legszűkebb részén, az Isztambul ostromára készülő I. Mehmed szultán építette ezt az erődöt, Rumeli Hisarı-t.

25 Szemben vele a kevésbé látványos ázsiai erőd, melyet 50 évvel korábban, a XIV. században emeltetett I. Villám Bajazid szultán.

26 Nem sokkal odébb haladunk át a Boszporusz 2. hídja, a régi híd tehermentesítésére 1988-ban épített Fatih szultán híd alatt.

27 A régitől kb. 5 km-re épült új híd kissé hosszabb (1500 méter, a régi 1100) és szélesebb is (8 forgalmi és 2 biztonsági sáv).

28 A középső Ethem pasa híres Pertev Jalija. Az ázsiai parton elhaladunk a joghurtjáról nevezetes Kanlica falu előtt. Az egész környék jalikkal, nyári luxusvillákkal van tele.

29 Kanlicai jalik.

30 Kanlica kikötője.

31 Ki tud ellenállni a hagyományoknak?

32 Visszatérve az európai oldalra találjuk az Istinye-öblöt. Itt van az isztambuli börze és a híres kereskedelmi központ: „Istinye Park”.

33 Yeniköy, bizánci gyökerekkel bíró falu, telis-tele XIX. századi villákkal.

34 Az ázsiai részen Beykoz kis halászfalu volt, ma viszont itt is luxusvillák sorakoznak.

35 A Tarabya-öböl falucskája már a XVIII. században kedvenc helye volt a gazdag görögöknek. Ma a felsőbb osztályok divatos üdülőhelye.

36 A Grand Tarabya luxusszálló.

37 A legnépszerűbb negyedhez érkezünk. Sariyer az egykori kis halászfalu ma tele van luxusvillákkal, kikötője pedig jachtokkal.

38 Rumeli Kavağı, egy másik aranyos halászfalu az utolsó európai megállóhely a boszporuszi hajóút során.

39 Szemben vele az utolsó ázsiai megállóhely: Anadolu Kavağı, a szikla ormán található erődrommal és egy hatalmas török lobogóval.

40 Kavağı Anadolu temetője. Balra a férfiak, jobbra a nők sírjai.

41 Anadolu Kavağı Kalesi, a domb tetején emelt erőd.

42 Ha Anadolu Kavağı erődjéből dél felé nézünk, Láthatjuk a Boszporusz szoros utolsó szakaszát. Ázsiában vagyunk, jobbra láthatjuk Európát. Óriási pilonok között kifeszített nagyfeszültségű távvezetékek nyúlnak át a szoros felett. Balra a távolban felfedezhetjük Isztambul felhőkarcolóit.

43 Innen északra Karadeniz és a Fekete-tenger látható.

44 Hajóutunk a Fekete-tengernél ér véget. Visszatérhetünk Isztambulba.

45 IMAGES: Internet Manuel del Río Marisa García Xan Ferreiro “In a Persian Market” A.W. Ketèlbey


Letölteni ppt "Isztambul városa a Boszporusszal szétválasztott két kontinensen fekszik. Az európai rész a legidősebb, nyugatra található, az ázsiai pedig keletre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések