Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mohácsi csata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mohácsi csata."— Előadás másolata:

1 A mohácsi csata

2 Megfigyelési szempontok a filmhez
Alattvalók száma: török: magyar: 2. Mikor esett el Nándorfehérvár? 3. Ki volt a törökök vezére? 4. Ki volt a magyar uralkodó? 5. Ki volt a magyar seregek vezére? 6. Mikor és hol zajlott a csata? 7. Milyen okok vezettek a vereséghez?

3 2. Mikor esett el Nándorfehérvár? 1521.
Válaszok Alattvalók száma: török:20 millió magyar:4 millió 2. Mikor esett el Nándorfehérvár? 1521. 3. Ki volt a törökök vezére? I. Szulejmán 4. Ki volt a magyar uralkodó? Ii. lajos 5. Ki volt a magyar seregek vezére?Tomori Pál 6. Mikor és hol zajlott a csata? aug. 29. 7. Milyen okok vezettek a vereséghez? Török túlerő Lovas szárnyak támadási lendülete megtört Török centrum felmorzsolta a magyar centrumot

4 Hunyadi Jánosnak és Mátyásnak köszönhetően a törökök évtizedeken keresztül nem vállalkoztak nagyobb hadjáratra Magyarország területére (inkább Perzsiában és Egyiptomban terjeszkedtek). Ám a XVI. század elején ismét Magyarország felé fordult figyelmük.

5 Nemzetközi háttér

6 Nemzetközi háttér Habsburg V. Károly:
Német-római császár+spanyol király Habsburg Ferdinánd osztrák uralkodó Ferenc: Francia király Franciák a törökkel szövetkeznek Törökök: keleten legyőzik a perzsákat és az egyiptomiakat .

7 II. Lajos harcba hívta az ország nemeseit, sőt még a jobbágyokat is felfegyverezte.

8 A végvárvonal összeomlása
I. Szulejmán, békét javasol, Magyarország visszautasítja, Sértés - Szulejmán  1521 bosszúhadjárat Elfoglalja Szabács, Titel, Nándorfehérvár az ország hadászatilag védtelen válik Tomori Pál kinevezése átmeneti siker - Szávaszentdemeter de egy évvel később elesik Szörényvár, ezzel a teljes határvédelem megszűnt Szabács Nándorfehérvár

9 A mohácsi csata A hadrend
MAGYAR HADSEREG vezér: Tomori Pál létszám: kb fő szerveződés: nemesi felkelés felfegyverezett jobbágyok TÖRÖK HADSEREG vezér: I. Szulejmán létszám: kb fő szerveződés: szpáhi janicsár

10 A mohácsi csata augusztus 29-én zajlott le a Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom hadai között, magyar vereséggel. Valószínűleg ez a magyar hadtörténelem legtöbbet emlegetett ütközete.

11 Elesett 4000 lovas, 10000 gyalogos, 7 főpap, 16 zászlósúr meg 12 főúr
Elesett 4000 lovas, gyalogos, 7 főpap, 16 zászlósúr meg 12 főúr. A menekülő király a Csele-patakba fulladt (bár később sokan azt állították, a trónra törő Szapolyai gyilkoltatta meg).

12

13

14 A mohácsi emlékmű:


Letölteni ppt "A mohácsi csata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések