Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mohácsi csata. Megfigyelési szempontok a filmhez 1.Alattvalók száma: a.török: b.magyar: 2. Mikor esett el Nándorfehérvár? 3. Ki volt a törökök vezére?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mohácsi csata. Megfigyelési szempontok a filmhez 1.Alattvalók száma: a.török: b.magyar: 2. Mikor esett el Nándorfehérvár? 3. Ki volt a törökök vezére?"— Előadás másolata:

1 A mohácsi csata

2 Megfigyelési szempontok a filmhez 1.Alattvalók száma: a.török: b.magyar: 2. Mikor esett el Nándorfehérvár? 3. Ki volt a törökök vezére? 4. Ki volt a magyar uralkodó? 5. Ki volt a magyar seregek vezére? 6. Mikor és hol zajlott a csata? 7. Milyen okok vezettek a vereséghez?

3 Válaszok 1.Alattvalók száma: a.török:20 millió b.magyar:4 millió 2. Mikor esett el Nándorfehérvár? 1521. 3. Ki volt a törökök vezére? I. Szulejmán 4. Ki volt a magyar uralkodó? Ii. lajos 5. Ki volt a magyar seregek vezére?Tomori Pál 6. Mikor és hol zajlott a csata? 1526. aug. 29. 7. Milyen okok vezettek a vereséghez? -Török túlerő -Lovas szárnyak támadási lendülete megtört -Török centrum felmorzsolta a magyar centrumot

4 Hunyadi Jánosnak és Mátyásnak köszönhetően a törökök évtizedeken keresztül nem vállalkoztak nagyobb hadjáratra Magyarország területére (inkább Perzsiában és Egyiptomban terjeszkedtek). Ám a XVI. század elején ismét Magyarország felé fordult figyelmük.

5 Nemzetközi háttér

6 Habsburg V. Károly: Német-római császár+spanyol király Habsburg Ferdinánd osztrák uralkodó I.Ferenc: Francia király Franciák a törökkel szövetkeznek Törökök: keleten legyőzik a perzsákat és az egyiptomiakat.

7 II. Lajos harcba hívta az ország nemeseit, sőt még a jobbágyokat is felfegyverezte.

8 A végvárvonal összeomlása Szabács Nándorfehérvár  1520 - I. Szulejmán, békét javasol,  Magyarország visszautasítja,  Sértés - Szulejmán  1521 bosszúhadjárat   Elfoglalja Szabács, Titel, Nándorfehérvár  az ország hadászatilag védtelen válik  Tomori Pál kinevezése  1523 - átmeneti siker - Szávaszentdemeter  de egy évvel később elesik Szörényvár, ezzel a teljes határvédelem megszűnt

9 A mohácsi csata A hadrend MAGYAR HADSEREG vezér: Tomori Pál létszám: kb. 28000 fő szerveződés: nemesi felkelés felfegyverezett jobbágyok TÖRÖK HADSEREG vezér: I. Szulejmán létszám: kb. 75-80000 fő szerveződés: szpáhi janicsár

10 A mohácsi csata 1526. augusztus 29-én zajlott le a Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom hadai között, magyar vereséggel. Valószínűleg ez a magyar hadtörténelem legtöbbet emlegetett ütközete.

11 Elesett 4000 lovas, 10000 gyalogos, 7 főpap, 16 zászlósúr meg 12 főúr. A menekülő király a Csele- patakba fulladt (bár később sokan azt állították, a trónra törő Szapolyai gyilkoltatta meg).

12

13

14 A mohácsi emlékmű:


Letölteni ppt "A mohácsi csata. Megfigyelési szempontok a filmhez 1.Alattvalók száma: a.török: b.magyar: 2. Mikor esett el Nándorfehérvár? 3. Ki volt a törökök vezére?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések