Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Erőhatás, erő -Az erő fogalma-."— Előadás másolata:

1 Erőhatás, erő -Az erő fogalma-

2 A testek mozgásállapot-változtató hatását erőhatásnak, mennyiségi jellemzőjét pedig erőnek nevezték el lassú gyors Az erőhatások különböző nagyságúak lehetnek.

3 ΔI ~F ∙ Δt, azaz F ~ΔI/Δt, nem függ attól, hogy
Változatlan erőhatás esetében egy test lendületváltozása egyenesen arányos az erőhatás időtartamával: ΔI ~ Δt Ugyanakkora erőhatás ugyanannyi idő alatt –a test tömegétől függetlenül- mindig ugyanakkora lendületváltozást hoz létre. Összefoglalva: ΔI ~F ∙ Δt, azaz F ~ΔI/Δt, nem függ attól, hogy mekkora tömegű testre hat. - A lendületváltozás nem függ a tömegtől.

4 -ugyanannyi idő alatt nagyobb lendületváltozást hoz létre
Az az erőhatás nagyobb, amely bármely testen -ugyanannyi idő alatt nagyobb lendületváltozást hoz létre (ha Δt1 = Δt2 és ΔI1>ΔI2, akkor F1>F2), vagy - ugyanakkora lendületváltozást rövidebb idő alatt eredményez (ha ΔI1=ΔI2 és Δt1 < Δt2, akkor F1 > F2). Az erő egyenesen arányos az egységnyi idő alatt létrejött lendületváltozással: F ~ΔI/Δt F =k∙ΔI/Δt („k”-szabadon választható arányossági tényező (k=1)) Erő= lendületváltozás a közben eltelt idő F=ΔI/Δt

5 Az erő mértékegysége a lendület és az idő mértékegységének hányadosaként adható meg. Az erő SI-beli mértékegysége: Az az erőhatás egységnyi nagyságú, amely másodpercenként bármely testen egységnyi lendületváltozást hoz létre.

6 Azt a pontot, ahol az erőhatás a testet éri, támadáspontnak nevezzük.
Az erő támadáspontja áthelyezhető a hatásvonal bármely pontjába. Az az egyenes, amely átmegy az erő támadáspontján és egybeesik az erővektor irányával, az erő hatásvonala. Az erővektornak iránya, nagysága, támadáspontja van.

7 Egy test pályája csak akkor lehet egyenes, ha a testet érő erők eredőjének nagysága nulla, vagy hatásvonala megegyezik a pálya egyenesével. A változatlan tömegű testet gyorsító erő nagysága a test tömegének és gyorsulásának szorzata. F =m∙a Az erő kiszámításának ezt a módját szokás Newton II. törvényének, vagy másként a dinamika II. axiómájának is nevezni. Vége


Letölteni ppt "Erőhatás, erő -Az erő fogalma-."

Hasonló előadás


Google Hirdetések