Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Sir Robert Boyle angol kémikus és fizikus 1627-ben született és 1691-ben halt meg.  A gázok tulajdonságaival kapcsolatos úttörő kísérleteiről, valamint.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Sir Robert Boyle angol kémikus és fizikus 1627-ben született és 1691-ben halt meg.  A gázok tulajdonságaival kapcsolatos úttörő kísérleteiről, valamint."— Előadás másolata:

1

2  Sir Robert Boyle angol kémikus és fizikus 1627-ben született és 1691-ben halt meg.  A gázok tulajdonságaival kapcsolatos úttörő kísérleteiről, valamint az anyag részecsketermészetéről vallott nézeteiről vált ismertté.  Ez utóbbival előfutára lett a kémiai elemek modern elméletének.  A londoni Royal Society alapító tagja volt.

3 Gyermekkora  Boyle, gazdag és befolyásos Richard Cork grófnak hetedik fiaként született.  1635-ben Etonba küldték tanulni  1639 és 1644 közötti éveket nevelőjével az európai kontinensen, főleg Svájcban töltötte.

4  1645-től 1655-ig Boyle részben Dorsetben élt, ahol kísérletezni kezdett és erkölcsi tárgyú értekezéseket írt.  Némi időt birtokügyeivel kapcsolatban Írországban töltött, és mivel itt nem tudott laboratóriumi felszereléshez jutni, boncolással foglalkozott.

5 Munkássága  1656-ban az Oxfordi Egyetemre ment, és itt tanított 1668-ig.  Sikerült megszereznie Robert Hooke – a nagy tehetségű feltaláló és később a Royal Societyben a kísérletek kurátora – támogatását, aki segített neki egy légszivattyút építeni.  Boyle azonnal felismerte az ebben rejlő tudományos lehetőségeket. Úttörő kísérleteket végzett, melyekkel kimutatta a levegő fizikai jellemzőit és nélkülözhetetlen szerepét az égésben, a légzésben és a hang továbbításában.

6 Munkássága  The Sceptical Chymist (A kétkedő kémikus) művében Boyle 1661-ben megtámadta a négy elemről (föld, levegő, tűz, víz) vallott arisztotelészi elméletet és a Paracelsus által javasolt három princípiumot is (só, kén, higany).  Ehelyett kidolgozta az elsődleges részecskék fogalmát, amelyek társulva korpuszkulákat alkotnak.  Ezen elképzelés szerint a különböző anyagok az elsődleges részecskék számától, helyzetétől és mozgásától függően jönnek létre.  Így minden természeti jelenség az elsődleges részecskék mozgása és szerveződése alapján értelmezhető, nem pedig az arisztotelészi elemek és minőségek szerint.  Kísérleti munkájában tanulmányozta a fémek kalcinációját, és módszert javasolt a savas és lúgos anyagok megkülönböztetésére – ez tekinthető a kémiai indikátorok használata első példájaként.

7 Felfedezései  Hooke segítségével kitűnő légszivattyút szerkesztett (1659-ben).  Elsőként fedezte fel, illetve publikálta (1662-ben), hogy a gázok térfogata fordítottan arányos a rájuk ható nyomással (ez az általános gáztörvény egy speciális esete, az ún. Boyle–Mariotte-törvény).  Elsőként állított elő hidrogéngázt 1671-ben.  Boyle foszforról szóló leírásához 200 évig nem tudtak újat tenni.  Ő alkotta meg a sav-bázis koncepciót és a modern laboratóriumi kísérletezés alapjait.  Boyle londoni laboratóriuma volt az első tudományos kutatóintézet.

8 Vallási nézete  Boyle élete során nagy hírnévre tett szert, és külföldi méltóságok is szüntelenül látogatták.  1680-ban a Royal Society elnökévé választották, de ô elhárította a kitüntetést.  Hívő protestánsként Boyle rendkívüli jelentőséget tulajdonított a vallás külföldi terjesztésének, pénzt adományozott az Újszövetség ír és török nyelvre történő lefordítására és kiadására.  Az isteni gondviselésről vallott nézete szerint a természet óraműszerű mechanizmus, amelyet a Teremtő az idő kezdetén elkészített, mozgásba hozott, és amely most másodlagos törvények szerint működik.  Ezeket a törvényeket tanulmányozni lehet a tudomány segítségével, az emberi lélek azonban anyagtalan és nemesebb, mint a testet alkotó mozgó részecskék.

9


Letölteni ppt " Sir Robert Boyle angol kémikus és fizikus 1627-ben született és 1691-ben halt meg.  A gázok tulajdonságaival kapcsolatos úttörő kísérleteiről, valamint."

Hasonló előadás


Google Hirdetések