Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tundra, állandóan fagyott területek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tundra, állandóan fagyott területek"— Előadás másolata:

1 Tundra, állandóan fagyott területek
Fent északon, lent délen

2 A tundra és az állandóan fagyott területek éghajlati jellemzői, földrajzi elhelyezkedés
Hideg és nagyon hosszú tél, hűvös, 2-3 hónapos nyár . Évi középhőmérséklet C° között. Kevés csapadék, hó formájában. Állandóan fagyott területek: Még hidegebb. Évi középhőmérséklet -30 C°. Földrajzi elhelyezkedés

3 Tundra növényzetének tűrőképessége, növényzetének jellemzése, típusai
Hidegtűrők Fénykedvelők (Nyáron majdnem egész nap süt a nap, nincs árnyékolás) Szárazságtűrők (A fagyott víz felvehetetlen, kevés a csapadék.) A fák az alacsony hőmérséklet miatt nem képesek megnőni, törpenövésűek maradnak. A föld felszínére ráborulnak. A füvek, egyéb lágyszárúak párnákban nőnek. Ezek az alacsony hőmérséklettel szembeni alkalmazkodás miatt alakulnak ki. Erdős Füves Mohás-zuzmós tundra típusok alakulnak ki a sarkok felé haladva: egyre hidegebb az éghajlat

4 A tundra biológiai sokszínűsége
A kedvezőtlen feltételek miatt a tajgánál is alacsonyabb a biológiai produkció. A kevés szerves anyag kis létszámú és kis fajszámú fogyasztót tud csak eltartani. Alacsony a biológiai sokszínűség. Az állatvilágra jellemző a kis faj és a nagy egyedszám: a fajok hirtelen szaporodnak el, majd hirtelen eltűnnek.

5 Állatvilág alkalmazkodása az alacsony hőmérséklethez
Állandó testhőmérsékletű állatok (madarak, emlősök) többségben vannak. Nagy méretű, kis felületű kiálló testrészekkel rendelkező állatvilág. Hirtelen elszaporodó, majd gyorsan összeomló populációk. (pl. lemmingek: A hideg miatt elvándorolnak télen.

6 Törpenyír Sarki fűz Törpefenyő Lemmingek Rénszarvas Hóbagoly + tajga
Rénszarvaszuzmó Törpefenyő Lemmingek Rénszarvas Sarki róka Hóbagoly + tajga

7 Állandóan fagyott területek élővilága
Nincs, vagy csak jelképes a termelői szint (algák, mohák). A táplálkozási piramis a szárazföldeket körülvevő tengerekre épül. Félig alkalmazkodtak a vízi élethez, csak szaporodni járnak a szárazföldre. Császárpingvin Lundák Ékfarkú halfarkas Rozmár Pézsmatulok Leopárd fóka Jegesmedve Gyilkos bálna (orka)


Letölteni ppt "Tundra, állandóan fagyott területek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések