Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tundra, állandóan fagyott területek Fent északon, lent délen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tundra, állandóan fagyott területek Fent északon, lent délen."— Előadás másolata:

1 Tundra, állandóan fagyott területek Fent északon, lent délen

2 Tundra: Hideg és nagyon hosszú tél, hűvös, 2-3 hónapos nyár. Évi középhőmérséklet 0- -10 C° között. Kevés csapadék, hó formájában. Állandóan fagyott területek: Még hidegebb. Évi középhőmérséklet -30 C°. Földrajzi elhelyezkedés A tundra és az állandóan fagyott területek éghajlati jellemzői, földrajzi elhelyezkedés

3 Tundra növényzetének tűrőképessége, növényzetének jellemzése, típusai Hidegtűrők Fénykedvelők (Nyáron majdnem egész nap süt a nap, nincs árnyékolás) Szárazságtűrők (A fagyott víz felvehetetlen, kevés a csapadék.) A fák az alacsony hőmérséklet miatt nem képesek megnőni, törpenövésűek maradnak. A föld felszínére ráborulnak. A füvek, egyéb lágyszárúak párnákban nőnek. Ezek az alacsony hőmérséklettel szembeni alkalmazkodás miatt alakulnak ki. Erdős Füves Mohás-zuzmós tundra típusok alakulnak ki a sarkok felé haladva: egyre hidegebb az éghajlat

4 A tundra biológiai sokszínűsége A kedvezőtlen feltételek miatt a tajgánál is alacsonyabb a biológiai produkció. A kevés szerves anyag kis létszámú és kis fajszámú fogyasztót tud csak eltartani. Alacsony a biológiai sokszínűség. Az állatvilágra jellemző a kis faj és a nagy egyedszám: a fajok hirtelen szaporodnak el, majd hirtelen eltűnnek.

5 Állatvilág alkalmazkodása az alacsony hőmérséklethez Állandó testhőmérsékletű állatok (madarak, emlősök) többségben vannak. Nagy méretű, kis felületű kiálló testrészekkel rendelkező állatvilág. Hirtelen elszaporodó, majd gyorsan összeomló populációk. (pl. lemmingek: http://www.youtube.com/watch?v=AOOs8MaR1YM) http://www.youtube.com/watch?v=AOOs8MaR1YM A hideg miatt elvándorolnak télen.

6 Törpenyír Sarki fűz Rénszarvaszuzmó Törpefenyő Lemmingek Rénszarvas Sarki róka Hóbagoly + tajga

7 Állandóan fagyott területek élővilága Nincs, vagy csak jelképes a termelői szint (algák, mohák). A táplálkozási piramis a szárazföldeket körülvevő tengerekre épül. Félig alkalmazkodtak a vízi élethez, csak szaporodni járnak a szárazföldre. CsászárpingvinLundákÉkfarkú halfarkasRozmár PézsmatulokLeopárd fókaJegesmedveGyilkos bálna (orka)


Letölteni ppt "Tundra, állandóan fagyott területek Fent északon, lent délen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések