Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az egészséges táplálkozás ismérvei. Mi határozza meg az egészségi állapotunkat? -Életmód (táplálkozás, folyadékbevitel, mozgás) -Gondolkodás - Káros szenvedélyek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az egészséges táplálkozás ismérvei. Mi határozza meg az egészségi állapotunkat? -Életmód (táplálkozás, folyadékbevitel, mozgás) -Gondolkodás - Káros szenvedélyek."— Előadás másolata:

1 Az egészséges táplálkozás ismérvei

2 Mi határozza meg az egészségi állapotunkat? -Életmód (táplálkozás, folyadékbevitel, mozgás) -Gondolkodás - Káros szenvedélyek (alkohol, drog, dohányzás, játékfüggőség…stb.) - Genetika (népfajra jellemző adottságok is) - Stresszfaktor (negatív- és pozitív stressz + feldolgozása, kezelése) - Környezeti méregterhelés (levegő, kozmetikumok, tisztítószerek …stb. -Táplálkozási méregterhelés (adalékanyagok, tartósítók, színezők, gyógyszerek, allergének…stb - Szociális és anyagi körülmények (országos- és egyéni szinten is) - Földrajzi tartózkodás

3 Hol rontjuk el? Túl sok állati fehérje bevitel Túl sok finomított szénhidrát bevitel (fehér cukor, fehér liszt) Túl sok telített- és transz zsír bevitel Túl sok üres/felesleges kalória bevitel Túl sok vegyi anyag bevitele (adalékanyagok, tartósítók, színezők, ízfokozók)

4 Hol rontjuk el? Kevés nyers zöldség, gyümölcs, csíra  Kevés szerves ásványi anyag, nyomelem, és vitamin bevitele Kevés és nem megfelelő minőségű víz fogyasztása Kevés saját készítésű étel fogyasztása

5 A következmények A szervezet ELSAVASODÁSA különböző betegségek megjelenése - Szív- és érrendszeri betegségek - Emésztőszervi megbetegedések, anyagcserezavarok - Hormonális egyensúly felborulása - Mozgásszervi megbetegedések - Bőrbetegségek megjelenése - Allergiás megbetegedések……. stb.

6 Savasító ételek Állati fehérjék (húsfélék, tejtermékek, tojás) Ecet Kávé Cukrok minden formája Alkoholos italok Bizonyos gabonafélék Magas cukortartalmú gyümölcsök (főleg aszalva) Burgonya Szénsavas italok (szóda- és ásványvíz is!)

7 I.ÁLLATI FEHÉRJÉK -Nyákképzést indukálnak -Erősen savasítanak (emésztéskor kén-, és salétromsavra bomlanak) -Hormonokat, antibiotikumokat tartalmaznak -Kedvezőtlen aminosav összetétele miatt növelik a rák kialakulásának kockázatát TÉNYEK

8 Az állati fehérjék és a rák kapcsolata Tudományosan bizonyított tény, hogy az állati fehérje bevitel növelésével ill. csökkentésével a rákos sejtek növekedése és csökkenése – mint egy villanykapcsolóval- szabályozható. Daganatos betegségben szenvedőknek teljesen ki kell iktatniuk az étrendjükből az állati fehérjéket egy időre !

9 II. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek Kiszipolyozzuk a földeket Műtrágya: N, P, K Kb. 50 ásványra lenne szükség Hiányukban a növény védtelenné válik a fertőzésekkel és a kártevőkkel szemben rovarirtók, gombaölők

10 Ami nincs benne a növényben, belőlünk is hiányozni fog Az emberi szervezet számára csak a szerves kötésű ásványi anyagok hasznosíthatók maradéktalanul  nyers növényekből juthatunk hozzájuk Szervetlen kötésű ásvány  a növény felveszi  Biotranszformáció  szerves kötésű ásvány

11 Tönkretett növények

12 Vitaminok, ásványi anyagok Egy vitamin sok hatással bír  sok betegséget tud gyógyítani de egy vitamin hiánya sok betegséget tud okozni

13 Nem a vitaminok gyógyítanak Képessé teszik a testet, hogy meggyógyítsa önmagát.

14 Fontos az egymáshoz képesti arányuk, ezért legjobb egy jó minőségű multivitamin, szükségszerűen kiegészítve az egyén állapotának megfelelően. Alap: A-,B-,C-,E-, D-vitamin, Ca, Mg, Cink, Vas, Jód, Szelén Nem elég kúraszerűen szedni a táplálékkiegészítőket !

15 Élettelen ételek A főzéssel (40 ºC felett) károsítjuk a növényekben található értékes tápanyagokat Paul Kouchakoff (svájci orvos) ’30-as évek: Ha az étrend 51 %-a főtt étel étkezési fehérvérűség (megnő a fehérvérsejt aktivitás  hamis immunriasztás ) Az étrendnek 51 %-ban nyers ételt kell tartalmaznia

16 Génmódosíott élelmiszerek „ Az embernek két magba kár volt belekotnyeleskednie,az egyik az atommag, a másik a sejtmag.” (Erwin Chargaff biokémikus) DNS szerkezetének mesterséges módosítása Cél: Olyan tulajdonságú enzim vagy élő organizmus létrehozása, amely a természetben nem fordul elő, nem alakul ki.

17 Veszélyei Vírus és baktériumgének túlzott használatakor fertőző vírusok alakulhatnak ki és kerülhetnek ki a természetbe. Az idegen gének az emberi DNS-ben lévő ún. nyugvó vírusgéneket és alvó tumorsejteket is aktivizálhatják  beláthatatlan folyamatokat indítva el. Az idegen gének befolyásolhatják a bélflórát, pl. a bélhámsejtek osztódási sebességét befolyásolva. Nem ismert, és nem kontrollálható hatások

18 III. A JÓD, mint barát és ellenség - A pajzsmirigyhormonok nélkülözhetetlen alkotórésze (tiroxin-T4, trijód-tironin T3) - A pajzsmirigyben raktározódnak Szerepe van: - hőháztartás, vízháztartás, - anyagcsere szabályozásában - hormonális egyensúly - immunrendszer működése - fizikai- szellemi teljesítőképesség - testi, szellemi fejlődés - megakadályozza a radioaktív jód beépülését

19 HIÁNYÁBAN: - testi/szellemi visszamaradottság - döntésképtelenség - depresszióra való hajlam - gyenge immunrendszer - hőhullámok/fázósság - anyagcserezavarok (hízás/fogyás) - ritmuszavarok - meddőség - nőgyógyászati problémák

20 A jódpótlás lehetőségei Magyarország jódsivatag

21 Milyen jódot fogyasszunk? A szervezet csak a szerves jódot képes hasznosítani A szervetlen kötésű jód maró hatással van a nyálkahártyára  nátha, kötőszöveti gyulladás, bőrproblémák, irritációk… stb. Természetes jódforrás  biotranszformáció  növények (pl. cékla, algák, izlandi zuzmó…)

22 Az élő szervezetek számára az 1 vegyértékű pozitív kötésben lévő jódion a legfontosabb, a legaktívabb, a legkedvezőbb élettani hatású. A jód, ami jó

23 Tények: - Az élelmiszerek (pl. só) jódozása előtt a Basedow-kór Németország lakosságának 1 %-át érintette. Ma 4 % !! előtt a Hasimoto-kór Németországban ismeretlen volt. Ma a lakosság 6 %-a érintett !

24 IV. A megmérgezett konyhasó Konyhasó = NaCl Sószabvány: étkezési sónak min. 97%-ban tiszta NaCl-ot kell tartalmaznia A legtöbb só kálium-kloriddal szennyezett !!! Tartalmaznak még : -k-kálium-ferro-cianid (sárgavérlúg-só)  csomósodásgátló -F-Fehérítő maradványok

25 A KCl szervezetre gyakorolt hatása Rendszeres adagolása érzelemhiányos állapotot idéz elő. Iv. adagolva 100 mg/tskg szívmegállást okoz (a halál beállta után nem kimutatható Felborítja a szervezet K-Na egyensúlyát Normál: 30/1

26 Milyen sót együnk? Himalája só vagy Parajdi só (gazdag ásványi anyagokban, s ezek egymáshoz viszonyított aránya közel egyezik a szervezetben lévővel) Tiszta só ( NaCl) Beszerezhető:

27 A helyes étkezés meghatározza egész szervezetünk egészségi állapotát Fontos a helyes ételtársítás Fehérje, szénhidrát, zsír, rost, vitaminok, ásványi anyagok Tts. 20 kg/1 liter tisztított (lehetőleg ) lúgos víz/nap Az étrend 51 %-a nyers táplálék legyen Lehetőleg vegyszermentes táplálékot fogyasszunk Amit csak lehet, magunk készítsünk el

28 Ne együnk jóllakásig Alapos rágás Kerüljük a gyorséttermi és félkész ételeket Ételallergiák szűrése (glutén, laktóz, kazein, tojás, szója) Ülve együnk, nyugodtan, ne habzsoljunk Becsüljük és tiszteljük a tiszta, éltető táplálékot.

29 TÁPLÁLKOZÁS Sokféle táplálkozási rendszer van. Ne a divat szerint válasszunk!! A helyes táplálkozás ismérvei: - Teljes értékű (komplett fehérje, szénhidrát, zsírok, rostok, vitaminok, ásványi anyagok) - Az egészség fenntartását, megőrzését szolgálja - Nem esik túlzásokba - A mindennapi életbe jól beilleszthető - Hosszú távon (életmódszerűen) folytatható - Anyagilag hosszú távon finanszírozható

30 Akinek most nincs ideje az egészségére, annak később annál több időt és pénzt kell fordítania a betegségére! Az egészség megőrzéséhez tudatosság, odafigyelés és idő szükséges!

31 „Gyógyszert adni a betegség elkezdődése után olyan, mintha akkor ásnánk csak kutat, amikor megszomjazunk, vagy akkor kovácsolnánk fegyvereket, amikor a harc már elkezdődött.” Nei Jing ELSŐ: A MEGELŐZÉS

32 „Az optimális táplálkozás lesz a jövő gyógyszere” (Linus Pauling 2 Nobel-díj tulajdonosa) Felborult értékrend felesleges és haszontalan dolgokra költünk nem marad pénz az egészségünkre

33 AZ EGÉSZSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE MINDEN EMBER SAJÁT FELELŐSSÉGE !


Letölteni ppt "Az egészséges táplálkozás ismérvei. Mi határozza meg az egészségi állapotunkat? -Életmód (táplálkozás, folyadékbevitel, mozgás) -Gondolkodás - Káros szenvedélyek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések