Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A NŐI ÖSSZEFOGÁS KÉPES MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A NŐI ÖSSZEFOGÁS KÉPES MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT"— Előadás másolata:

1 A NŐI ÖSSZEFOGÁS KÉPES MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT
Antal Jánosné, Ibolya a Mátrai Erőmű Zrt. üzleti igazgatója és a Mert Nők vezetője

2 Ez a nők általános munkába állásának kezdete. (1943)
Vasútépítő munkások – mind nők, akik a hadseregben szolgáló férfiakat helyettesítik. A háború után, megtapasztalva a saját magukban rejlő erőt és az önálló pénzkereset nyújtotta szabadságot már nem is akartak visszatérni a tűzhelyek mellé. Vasútépítő munkások ebédszünetben. A legtöbbjük a háborúban lévő férjeiket, fiaikat helyettesíti. Ez a nők általános munkába állásának kezdete. (1943)

3 Szarajevó, szintén a II világháború idején
– két vallás, két világ, akár az utca két oldalán is mehetnének. De a muszlim nő kendőjével eltakarja zsidó szomszédasszonya sárga csillagát, ezzel védve őt az elhurcolástól. Mit tanulhatunk MI tőlük? Ma már természetes, hogy a nők dolgoznak és az élet legkülönbözőbb területein, korábban férfiasnak tartott szakmákban is kiválóan megállják a helyüket. Már az itt ülőknek szerencsére nem az életünk és családunk közvetlen fenntartása a legfőbb motivációnk a munkja során. Előtérbe kerül a személyes és ehhez kapcsolódva a munkahelyi siker, és a „tettünk valami hasznosat a környezetünkért, a velünk élőkért” ösztönző ereje. Mégis, példaként tekinthetünk a múltbeli összefogásokra, az egymásnak nyújtott segítségre. Ami egykor életeket mentett, most segíthet sikeresebbé és általában véve jobbá tenni mindannyiunk életét. Egy muszlim nő a fátylával takarja el zsidó szomszédja sárga csillagát, hogy megmentse őt az elhurcolástól. (1941, Szarajevó, akkori Jugoszlávia)

4 Mi MA a gyakorlati haszna a női összefogásoknak?
A nőiségből fakadó másfajta látásmódunkkal segíteni a szervezeti célkitűzések megvalósítását. Példaként szolgálva felmutatni sikeres női karriereket, akár mentori szerepkörben is Szélesebb körű szakmai kapcsolatrendszert fejlesztve segíteni az információ átadást, tudásmegosztást Támogatni a pálya elején járó fiatalokat a családi és karriertörekvéseik összehangolásában Közben vigyázni arra, hogy mindez ne a férfi kollégáktól való elkülönülést jelentse, csak egy lehetőséget, hogy magunkat megmutassuk és a nemektől független, de szorosabb együttműködés hajtómotorjai legyünk. MI MA A GYAKORLATI HASZNA A NŐI ÖSSZEFOGÁSOKNAK? A nőiségből fakadó másfajta látásmódunkkal segíteni a szervezeti célkitűzések megvalósítását. Mert pszichológusok vizsgálatokkal igazolták, hogy létezik egyedi női vezetési stílus, amely a megváltozott világunkban már nélkülözhetetlen egy szervezet sikeréhez. Mik jellemzőek tehát a női vezetőkre? kitartóbbak, szorgalmasabbak, nyitottabbak, fejlettebb az empatikus készségük, rugalmasabbak - hamarabb megérzik a "veszélyt", jobban átlátják az összefüggéseket, - hajlamosabbak kockáztatni, és a helyzetekből tanulnak - sokszor határozottabbak és meggyőzőbbek, eredményorientáltabbak, - jobbak a tapasztalatok-, és a tudás átadásában - nagyobb hangsúlyt fektetnek a csapatmunkára (problémamegoldásban, döntéshozatalban) képesek másokat maguk mellé állítani, és véghezvinni elképzeléseiket. Éppen ezekre a képességekre alapozva döntöttünk úgy 4 éve, hogy megalapítjuk az egymással együttműködő női szervezeteket a partnervállalatoknál.

5 Példa egy sikeres női együttműködésre
Elmű/Émász Női Fórum 2010-ben, nem sokkal a hasonló német és holland női körök megalakulása után a közös anyavállalati hátterű Mátrai Erőműben, az ELMŰ/ÉMÁSZ csoportban, és az akkor még idetartozó Főgázban is létrejött a vezető beosztásban dolgozó nők hálózata. Ugyan a az összefogás mintája nyugatról jött, igyekeztünk azt a lehető legjobban a helyi viszonyokra, a szervezetek munkájában részt vevők és környezetük igényeire alkalmazni. Fő célkitűzéseink: A cégek között szakmai kapcsolatrendszer erősítése A jó kapcsolatokra és egymás tapasztalataira támaszkodva hatékonyabb együttműködés szakmai kérdésekben A vállalati sokszínűség erősítése A magánélet és a szakmai munka egyensúlyának megteremtése A „női érzékenységre” építve társadalmi tevékenységek ösztönzése

6 Példák a Női Fórum eddigi tevékenységéből

7 Szakmai kerekasztalok
Az azonos szakterületen dolgozó kollégák rendszeres szakmai találkozója, eszmecseréje (nem csak vezetők és nem csak nők részvételével!). Pénzügyi, számviteli és adóügyi kerekasztal (együtt a kontrollinggal) Jogi kerekasztal HR kerekasztal Beszerzési kerekasztal CR és környezetvédelmi kerekasztal Ügyfélszolgálati, adósságkezelési kerekasztal Mérnöki és informatikai területen dolgozók kerekasztala Az azonos szakterületen dolgozó kollégák rendszeres szakmai találkozója. Itt a Női Fórum tagjai a szervezést vállalják magukra, a résztvevők egyaránt kerülnek ki vezető és nem vezető pozícióban dolgozó női és férfi munkavállalók közül. Segíti a tapasztalatcserét konkrét kérdések megoldására és a jobb munkakapcsolatok kiépítését.

8 A Főgáz Fórum Café rendezvényei
Neves közéleti személyiségek meghívása előadásra és az kísérő kötetlen beszélgetésre, amelyet széles közönség előtt tartanak. Vendégeink voltak: Lévai Anikó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként a karitatív tevékenység fontosságáról és a gasztronómia szerepéről a család életében Prof. Dr. Bagdy Emőke a Psychofitness nagyasszonya, a testi és lelki egyensúly kialakításának, megőrzésének fontosságáról és gyakorlati módszereiről Gurmai Zita EP képviselő az EU nőpolitikáról és a hazai nők hatékony képviseletéről

9 Belső szakmai rendezvények
„Tanulmányi kirándulás” a Duna alatti kábelalagútban. Erőmű és bánya látogatások irodai dolgozóknak „Zöld iroda” műemlék épületben – az alkalmazott korszerű műszaki megoldások megtekintése Szélesebb munkavállalói körnek szervezünk évente 2-3 alkalommal „tanulmányi kirándulásokat”, amelyeken a dolgozók megismerkedhetnek pl. a bányaműveléssel, az energiatermelés folyamatával, az energiaellátás műszaki hátterével és az energiatakarékosság előfutárainak tekinthető innovatív projektekkel.

10 Külső szakmai rendezvények
Szakmai tanulmányutak külföldi termelőegységekbe, innovációs központokba. Nemzetközi konferenciák a cégcsoport üzleti fejlődéséről, a nők lehetséges lobbierejéről. Más női szervezetekkel összefogva évente 2-3 tagunk képviseli a szervezetet a szakmai tájékozódásra és kapcsolatteremtésre lehetőséget kínáló nemzetköz konferenciákon és a hozzájuk kapcsolódóan megszervezett üzemlátogatásokon. Az itt szerzett információk hasznosak lehetnek a cégünk fejlődési lehetőségeinek, hosszú távú stratégiájának alakításakor.

11 Mert adni öröm… Az autista otthon és iskola támogatására rendszeres gyűjtések, jótékonysági estek és közvetlen segítségnyújtás Időnként egyedi gyűjtések egy-egy nagyon rászoruló környékbeli család részére Karácsony előtt ételosztás Gyöngyösen hajléktalanok részére

12 Környezetünk megóvása mindannyiunk ügye
Szemétszedő akciók a Mátrában (Mert Nők) Gyűjtött adományok átadása és közös gyümölcsfa ültetés Ózd romák lakta városrészében (Elmű-Émász Női Fórum) Energiatudatossági bemutató (ELMŰ EnergiaPont)

13 Diversity és esélyegyenlőségi napok a Mátrai Erőműben
Beszélgetés egy délutáni kávé mellett a munka és a család egyensúlyáról, a nehézségek, problémák lehetséges megoldásáról. Hogyan motiváljuk kollégáinkat? – tréning a Mert Nők és más vezetők számára Befogadó és támogató vállalati kultúra erősítése A Mátrai Erőmű évente sokszínűségi és esélyegyenlőségi napokat rendez. A cél a diszkriminációmentes, befogadó, támogató vállalati kultúra erősítése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csoportok teljesítményére pozitív hatással van a tagok különbözősége. A Mátra odafigyel a korösszetételre, a nők arányára, a megváltozott munkaképességűekre. Fontosnak tartja a nemzetközi tapasztalatcserét, a z utánpótlás képzését, a fiatal szakmunkások és egyetemisták bevonását, s azt, hogy az idősebbeket addig foglalkoztassák, ameddig csak lehetséges. (a cég legidősebb dolgozója 67 esztendős)

14 Sikeres nőként egy férfias világban
Nőként egy férfias világban – személyes tapasztalataim szerint

15 Az elvárások ugyanazok – a teljesítésük lehet más
A szakmai hozzáértés természetesen elengedhetetlen, de… ne felejtsünk el nőnek maradni! Az empátia, a személyes jó kapcsolatok nem csak jó munkahelyi hangulathoz vezetnek, de magasabb teljesítményekhez, gyorsabb megoldásokhoz. Az együttműködés szervezeten belül és kívül megalapozza a hosszú távú személyes és szervezeti sikert. Egy állami szervezet, egy önkormányzat és egy magántulajdonban lévő vállalat vezetése, az ott tevékenykedő nők problémái nagyban hasonlítanak egymásra. A célok megvalósításához a beosztottak közös munkájára, a felettesek támogatására van szükség. A jó vezető - férfi és nő - olyan tulajdonságokkal bír, amelyek a beosztottak szerint szükségesek és vonzóak: tapasztalt, magabiztos, határozott, képes gyors és racionális döntést hozni, ért a szakmájához és az emberekhez. Mindkét nemre jellemzőek lehetnek - például ambíció, kitartás, aprólékosság stb. Nőként azonban megvan bennünk minden képesség ahhoz, hogy egyszerre több irányba is jól teljesítsünk, másokat kényszerítés helyett motiváljunk a célokért való munkára, Könnyedén jó kapcsolatokat alakítsunk ki nyitottságunknak köszönhetően, keressük az együttműködés lehetőségét, átadjuk a tudásunkat a velünk dolgozóknak. Mindez hosszú távon biztosítja a sikeres munkavégzést, a szervezeti folytonosságot és emellett a jó személyes kapcsolatokat.

16 Kapcsolatkeresés és jó ötletek
Mi, a magánszférában dolgozó nők képviselői mit tanulhatunk a női polgármesterektől? Örömmel fogadjuk azokat a javaslatokat, amiket a környezetünk érdekében a mi szerény eszközeinkkel meg tudnánk valósítani!

17 Köszönöm a figyelmet! Kapcsolat: Antal Jánosné, Ibolya:


Letölteni ppt "A NŐI ÖSSZEFOGÁS KÉPES MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT"

Hasonló előadás


Google Hirdetések