Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Ősz-Farkas Ernő.  Megbízható információk  Száz évvel ezelőtt megírt gyógyszerkönyv.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Ősz-Farkas Ernő.  Megbízható információk  Száz évvel ezelőtt megírt gyógyszerkönyv."— Előadás másolata:

1 Dr. Ősz-Farkas Ernő

2  Megbízható információk  Száz évvel ezelőtt megírt gyógyszerkönyv

3  A legrégebbi egészségügyi kódex  A legújabb tudományos kutatások fényében

4 AZ EGYETLEN KIVÉTEL Sivatagban íródott Kr.e. XVI. sz-ban  Sivatagban íródott Kr.e. XVI. sz-ban

5  Egyiptomi életmód  Az egyszerű emberek  A gazdagok  Rendszeresen fürödtek

6  A rabszolgák étrendje  A gazdagok étrendje

7 szívbetegségek és érelmeszesedés, rákos daganatok, gyermekbénulás, TBC, májelégtelenség, epe és vesekő,

8  himlő,  malária,  tetanusz,  köszvény,  ízületi gyulladások,  reumatikus betegségek,  csontritkulás,  tüdő és mellhártyagyulladás,

9  vérhas és székrekedés,  vashiányos vérszegénység,  angolkór,  fogszuvasodás,  mandulagyulladás és  golyva.

10 EGYIPTOMI ÉLETMÓD  Összefüggés - uralkodó osztály életmódja és a kialakult betegségek között.

11  A fejlett higiénia nem oldotta meg Egyiptom egészségügyi problémáit.

12 A PIRAMISOK TITKA  Az egyiptomiak egész életükben a halálra készültek.

13  Hogyan kerülték el a nagy járványokat?  Hérodotosz - retek, hagyma és fokhagyma

14  rafanin  allisztatin  allicin

15  30 lépésben, 70 napon át

16  Az orvosok specializálódása  Honorárium

17  Ebers papiruszból,  Kr.e. 1552  876 recept - 500 féle alapanyagot

18 Néhány példa gyógyszeres kezelésből:  „Ha el akarod kerülni, hogy hajad megőszüljön, hintsd meg a fejedet egy fekete borjú olajban főtt vérével, vagy csörgő-kígyó kövérjével.” ([1])[1]  „Ha kihullik (a haj), alkalmazzunk egy olyan ellenszert, amit hat különböző állat: a ló, a nílusi víziló, a krokodilus, a macska, a kígyó és a kőszáli kecske kövérjéből állítottak össze. Hogy hatásosabb legyen, keverjük össze a masszát egy szamár fogával és azután forraljuk fel mézben.” (1) [1][1] S.E. Massengill, A Sketch of Medicine and Pharmacy / Bristol, Tenn., S.E. Massengill Company 1943, 16 old. Idézi: Mc. Millen, Elkerülhető betegségek, „Sonnenstrahlen”, Germany

19  „ Schesch egyiptomi királynő hatásos hajápoló-szerei közé tartozott az is, amit azonos mennyiségben állítottak össze az egyiptomi vadkutya lába sarkából, olajban főtt datolyavirágból és egy szamár patájából. Ez a különleges keverék állítólag jótékony hatással volt a királyi hajak növesztésére. Ha mérges kígyó harapott meg valakit, az orvosok mágikus vizet adtak inni az áldozatnak…Ha szálka ment valakinek a bőre alá, azt gilisztavérrel és szamártrágyával kezelték.” (1)

20  Ha a beteg nem élte túl a kezelést, azt az istenek haragjának tulajdonították.  „A gyógyszerek alapanyaga általában a következő volt: gyíkok vére, sertésfogak, rothadt hús, bűzös zsiradék, a sertések orrváladéka, erjesztett tej, szamárpata, különböző állati zsiradékok, végül az ember, a szamár, a macska, a nyúl és a legyek ürüléke.” (1)

21  A betegségek megelőzése helyett a gyógyításra koncentrált

22 MÓZES, A POLIHISZTOR  Ebers Papyrus összeállításának időpontjában született.

23 MÓZES, A POLIHISZTOR A Biblia így ír Mózes egyetemi tanulmányiról: „Megtanították Mózest az egyiptomiak minden bölcsességére, és kiváló volt mind szavaiban, mind tetteiben.” (Apostolok cselekedetei 7. fejezet 22.vers)  A Biblia így ír Mózes egyetemi tanulmányiról: „Megtanították Mózest az egyiptomiak minden bölcsességére, és kiváló volt mind szavaiban, mind tetteiben.” (Apostolok cselekedetei 7. fejezet 22.vers)

24  40 évvel később

25  Az ókorban többen haltak meg járványokban, mint háborúkban.

26 1. Vízellátás 2. Élelmiszerek megóvása 3. A bomló anyagok eltávolítása 4. Személyes tisztálkodás 5. Fertőző betegségek ellenőrzése 6. Túlzsúfoltság elkerülése 7. Megfelelő étrend ([1])[1] 2. Reuben A. Hubbard, Don Hawlez: Health Secrets of the Bible, Loma Linda Univ. 1984, 19 old.

27  … a preventív medicina tételei háromezer évesek.  Mózes nem másolhatta írásait.

28  „Mózes egészségügyi kódexe orvosi és tudományos szempontból megbízható, hibátlan pszichológiára és bizonyított személyes higiéniai elvekre alapoz.” Reuben A. Hubbard, Don Hawlez: Helath Secrets of the Bible, Loma Linda Univ. 1984, 19-20. old.

29 A tetoválás tiltása  „Ne vagdaljátok be testeteket halottért, és ne végezzetek magatokon tetoválást. Én vagyok az ÚR!” (Mózes III. könyve, 19.fejezet, 28. vers)

30 Ürülék eltávolítása  Egy egészséges anyalégy egy idény alatt 1029 darab utódot hoz létre

31 Ürülék eltávolítása  „ Legyen a táboron kívül egy hely, ahová félremégy. Legyen a fölszerelésed között ásó is, hogy amikor kinn leülsz, gödröt áshass vele, és betakarhasd, ami elment tőled. Mert Istened, az ÚR veled jár a táborban, hogy segítségedre legyen, és kezedbe adja ellenségeidet; legyen azért a táborod szent, ne lásson ő nálad semmi szemérmetlenséget, mert elfordul tőled.” (Mózes V. könyve 23. fejezet 13-15. versek)

32 Ürülék eltávolítása  XVIII. sz-ba. Európa fejlett nagyvárosaiban az utcára dobják az ürüléket.

33  Honnan tudta mindezt Mózes?

34 Karantén  középkori Európában - félelmetes leprajárvány és az ún. „fekete halál”

35 Karantén  Mózes a következő karanténról szóló higiéniai intézkedésekről ír: „Parancsold meg Izrael fiainak, hogy küldjenek ki a táborból mindenkit, akinek kiütése vagy folyása van, vagy holttest miatt tisztátalan. Akár férfi, akár asszony, küldjék ki. A táboron kívülre küldjék őket, hogy tisztátalanná ne tegyék táborukat, ahol én közöttük lakozom.” (Mózes IV. könyve, 5. fejezet, 2-3. versek)

36 Karantén  A papság látta el a közegészségügyi intézmény hatáskörét.

37 Szexuális úton terjedő betegségek  „ Ha valaki férjes asszonnyal paráználkodik, a felebarátja feleségével paráználkodik, halállal lakoljon a parázna férfi és a parázna nő.” (Mózes III. könyve, 20. fejezet, 10. vers)

38 Szexuális úton terjedő betegségek  Gyakori volt a vakság

39 A körülmetélés  Egy New-York-i kórházban végzett vizsgálat során megállapították, hogy a zsidó nőknél ritkábban fordul elő a méhnyak rák.  A körülmetélésnek tulajdonítják

40 A körülmetélés  végrehajtás időpontja  A protrombin - első napokban a szükséges mennyiség alig 30%-val rendelkezik.

41 A körülmetélés  nyolc napos csecsemő

42 A körülmetélés  „Nyolcnapos korában körül kell metélni nálatok minden fiúgyermeket nemzedékről nemzedékre, akár a házban született, akár pénzen vásárolták valami idegentől, aki nem a te utódaid közül való.” (Mózes I. könyve 17. fejezet, 12. vers)

43  Honnan tudta ezt ilyen pontosan Mózes?  Melyik laboratóriumban kísérletezett a véralvadást gátló anyagokkal?  Ki az aki Mózes modern és tudományos rendelkezései mögött áll?

44 Személyes higiéné  A papok szolgálatuk megkezdése előtt kezet és lábat mostak.

45

46 Személyes higiéné  Dr. Semmelweis Ignác elrendelte az orvosok kézmosását.

47  A preventív orvoslás Mózessel kezdődött

48  Honnan tudta mindezt Mózes?

49  A Biblia fizikai, mentális és lelki rendelkezései máig érvényesek.

50 „Ezt mondta: Ha engedelmesen hallgatsz Istenednek, az ÚRnak szavára, és azt teszed, amit ő helyesnek tart, figyelsz parancsolataira, és megtartod minden rendelkezését, akkor nem bocsátok rád egyet sem azok közül a bajok közül, amelyeket Egyiptomra bocsátottam. Mert én, az ÚR, vagyok a te gyógyítód.” (Mózes II. könyve 15. fejezet, 26. vers)


Letölteni ppt "Dr. Ősz-Farkas Ernő.  Megbízható információk  Száz évvel ezelőtt megírt gyógyszerkönyv."

Hasonló előadás


Google Hirdetések