Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az újság formai jegyei 1. csoport.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az újság formai jegyei 1. csoport."— Előadás másolata:

1 Az újság formai jegyei 1. csoport

2 A hírlap A napilap és a hetilap összefoglaló neve hírlap. Olyan időszaki kiadvány, amelynek részegységei (számai) rendszerint naponta, de legalább hetenként egyszer megjelennek. Terjedelmük, méretük különböző, négy-hat oldaltól oldalig is terjedhet. Jellemzőjük, hogy a lapokat ritkán tűzik össze. Soha nincs címoldaluk, a címüket lapfejben közlik. A hírlap Rendszerint naponta, de legalább hetenként egyszer megjelenő időszaki kiadvány.

3 A folyóirat A folyóirat általában szabályos időközökben, két hétnél nem gyakrabban, de legalább évente kétszer megjelenő időszaki kiadvány. Jellemzője, hogy a szövegtestet elülső és hátsó borítófedél fogja össze, amelyek gerinccel vagy anélkül kapcsolódnak a szövegtesthez. Vannak folyóiratok, amelyek címoldallal is rendelkeznek, mások csak a borítófedélen közlik a bibliográfiai adatokat. A folyóiratszámokhoz részletes tartalomjegyzék készül és ezen felül éves összefoglaló tartalomjegyzékük is van.

4 Az újság fedelén a következő adatoknak kell szerepelniük: cím és esetleg alcím, az évfolyam száma és az évfolyamon belüli sorszáma (XXII. évf. 2. sz.), a megjelenés éve és hónapja, napilap esetén a megjelenés napja.

5 a lap teljes címe és alcíme a főszerkesztő és a szerkesztők neve
Az újságban szerepelnie kell impresszumnak, ez a lap belső címoldalán vagy hátoldalán szokott lenni. Az impresszum a következő adatokat tartalmazza: a lap teljes címe és alcíme a főszerkesztő és a szerkesztők neve a szerkesztőség címe és elérhetősége (tel, fax, , web) a megjelenés gyakorisága (nem napilap esetén) a kiadó adatai a szedési és nyomtatási adatok (nyomda neve, elérhetősége) a terjesztésre, előfizetésre vonatkozó adatok, díjak ISSN szám (sorozatok és időszaki kiadványok egyedi azonosító száma) Folyóiratokban szerepel tartalomjegyzék (címoldalon vagy belső címoldalon, a rovatokat is feltüntetve), napilapoknál csak cikkajánló (gyakran rovatonként) a címoldalon.

6

7


Letölteni ppt "Az újság formai jegyei 1. csoport."

Hasonló előadás


Google Hirdetések