Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kajári Katalin EKF: Informatikus könyvtáros szak Művelődéstörténet könyvtári vonatkozásai II. 2012.05.07.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kajári Katalin EKF: Informatikus könyvtáros szak Művelődéstörténet könyvtári vonatkozásai II. 2012.05.07."— Előadás másolata:

1 Készítette: Kajári Katalin EKF: Informatikus könyvtáros szak Művelődéstörténet könyvtári vonatkozásai II. 2012.05.07.

2 Friedrich König német nyomdász 1811-ben feltalálta a gyorssajtót. Ezt követte hamarosan a tégelysajtó, majd pedig a rotációsgép. A gőzgép, később pedig az elektromotor feltalálása mechanizálta a nyomdákat, és ezzel óriási mértékben lendült előre a fejlődés.

3 A fametszetet és rézmetszetet egykettőre kiszorították a fényképezésen és a kémián alapuló mechanikai reprodukciós eljárások. A papírgyártás, a nyomdafesték-készítés, a gépi könyvkötés rohamosan halad előre, lehetővé teszik az olcsó, mindenki számára hozzáférhető könyv megvalósulását.

4 A könyv művészi megjelenési formája kezdetben nem tudott lépést tartani a megindult szédületes fejlődéssel. Az egykoron magas művészi fokra emelt a betűk, elkorcsosodnak, elerőtlenednek. A betűképnek és ugyanakkor a szedésképnek minden ereje és tömeghatása elvész. A szedett oldalaknak eddig határozott és tömör rajzát gyenge, vérszegény, ritmus nélküli kép váltja fel, mert a túlságosan szabályos és józan, ridegen finom vonalú betűkkel már nem lehet az oldalak olyan tömör képét nyerni.

5 A betűművészek helyét a hivatásos betűrajzolók és betűmetszők veszik át, akik jól és pontosan, csak éppen művészi invenció nélkül dolgoznak. A betű mint díszítő elem mindinkább elveszti jelentőségét. A szedés és illusztráció egysége elvész, mihelyt a könyveket illusztráló vonalas fametszet helyét féltónusú képek foglalják el.

6 Két vidéki kis nyomda szentelte működését az új könyvművészetnek, s fejlődött azzá a jelentős fórummá, amely évtizedeken át példamutató volt a magyar könyvművészet számára. Kezdetleges és szegényes körülmények között indultak, kevesebb lehetőséggel. a gyomai Kner nyomda a békéscsabai Tevan nyomda

7 A két nyomda művészi iránya legjobban jellemezhető azzal, hogy a Kner nyomda főképpen a tisztán tipográfiai feladatok megoldását tűzi maga elé, míg a Tevan nyomda az illusztrált könyvek felé hajlik. Kner nyomdaTevan nyomda

8 Kner Izidor 1882-ben alapított egyszemélyes nyomdai vállalkozása az első világháborút megelőző évekre 150 fős üzemmé fejlődött. Kner Izidor fia, Imre már nemcsak nyomdász volt, hanem igazi könyvművész is. Lipcsében tanult. A nyomda 1949–ben került állami tulajdonba, majd 1963-ban hozzácsatolták a békéscsabai Békési Nyomdához. A nyomda és a család emlékét az 1970-ben alapított múzeum őrzi, melyet Kner Imre egykori lakóházában alakítottak ki.

9 Kner Imre Kozma Lajossal, a kitűnő tervezőművésszel társul, s vele együtt munkálkodik a régi magyar tipográfia tradíciói nyomán a modern magyar tipográfia stílusának megteremtésén. A Kozma Lajos tervezte iniciálékat és egyéb könyvdíszítő anyagot matricákba véseti, majd pedig megönteti nyomdája díszítő anyagául.

10

11

12

13

14

15

16 A Gyomai Kner nyomda alapításának 30. évfordulójára 1912-ben Kner Izidor nyomdájában jelent meg a Könyv a könyvről című kiadvány. Az illusztrációkat és könyvdíszeket Geiger Richard rajzolta.

17 Tevan Adolf 1903-ban alapította meg a híres nyomdát, amit 1909-ben fia, Tevan Andor vett át. Az első években a nyomda alkalmi aprónyomtatványok (meghívók, gyászjelentések), illetve rendelésre néhány könyv kiadásával foglalkozott (pl.: 1908-ban jelent meg Szeberényi Lajos: Parasztkérdés külföldön és hazánkban c. szociográfiája Tevan Adolf irányítása alatt), de a fő termékek elsősorban újságok voltak.

18 Embléma: dupla körben TA monogram KÁRMÁN JÓZSEF: FANNI HAGYOMÁNYAI 1916

19 Kisebb könyvdísz: serleg, levelekkel, felhőkkel KISFALUDY SÁNDOR: REGÉK A MAGYAR ELŐ-IDŐBŐL 1920

20 Hosszúkás oválisban a kiadó kútágast ábrázoló szignója. (Az emblémát Tevan Andor rajzolta, a második világháború után kezdte használni.) ANATOLE FRANCE, JACQUES TOURNEBROCHE VAGYIS NYÁRSFORGATÓ JAKAB MESÉI 1948

21 A cég fellendülését az 1910-es évek hozták, amikor a könyvkiadói tevékenységre került a hangsúly. Két sorozatot indítottak útjára: az olcsó Tevan Könyvtárt és a könyvgyűjtőknek szánt Amatőr sorozatot. Ezek a kiadványok hozták meg a kiadó számára a széleskörű ismertséget. A Tevan Könyvtár füzeteinek kiadása 1912-ben indult, és hamar népszerűvé váltak. Nagy példányszámban jelentek meg, kb. 4–8 ív terjedelemben, és a „jót, olcsón és mégis szépet” elvét valósították meg. Formátuma egységes, 180×210 mm, vajszínű borítóján színes hullámvonalakból kialakított keretben a sorozat neve, a füzet sorszáma, alatta az író neve, a mű címe és az ár.

22

23

24

25

26 A Tevan Amatőr sorozat 1913-ban indult, könyvgyűjtőknek, igényes kivitelben készült. Régies hangulatú,díszes borítójú, fametszetekkel illusztrált könyvek. Kis példányszámban, számozottan adták ki, és nagy szakmai gondossággal alkották meg őket.

27

28

29


Letölteni ppt "Készítette: Kajári Katalin EKF: Informatikus könyvtáros szak Művelődéstörténet könyvtári vonatkozásai II. 2012.05.07."

Hasonló előadás


Google Hirdetések