Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Talpvizsgálat segédlet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Talpvizsgálat segédlet"— Előadás másolata:

1

2 Talpvizsgálat segédlet
Milyen a láb egészséges szerkezete?

3 Talpvizsgálat segédlet
Milyen a láb egészséges szerkezete? A láb támaszkodó, teherviselő és egyik fontos egyensúlyozó szervünk. A láb egységes szerkezetét biztosító csontrendszer – a lábtőcsontok, a lábközép-csontok és az ujjak – teszi lehetővé a test súlyának közvetítését a talajra. Az egyenletes tehereloszlást a boltozatoknak köszönhetjük. A terhelés a test középvonala felé hat. A stabilitást elősegíti a láb boltozatos szerkezete és az erős szalagrendszer. A láb csontjai boltozatos szerkezetet alkotnak. Normális esetben a láb három fő támaszkodási ponton ér le a talajra: a nagylábujj „bütykénél”, a kisujj mögött; a külső talpszélen, valamint a sarokcsont végénél. A két első támaszkodási pont között feszül a harántboltozat, a két elülső és a hátsó támaszkodási pont között pedig a hosszanti boltozat íve. Ha ezek a boltozatok – egyenként vagy együttesen - lelapulnak, romlik a láb keringése, a mozgás rugalmassága, izomegyensúly zavarok keletkeznek.

4 Miből áll egy talpvizsgálat és milyen elváltozásokat mutathat ki?
A láb statikájára és dinamikájára a talp nyomásvizsgálatával következtethetünk. A talpvizsgálatot nyomásmérő platform segítségével végezzük. A platform szenzorok segítségével egy computeres szoftveren keresztül ad képet a lábaink aktuális állapotáról. A test súlya, ami ismert, a talp talajra felfekvő területén oszlik el. A vizsgálat során terhelés-eloszlási térképet kapunk, ami színek alapján van kódolva. A különböző színek mutatják meg, hogy a talp egyes területein milyen nyomásértékek vannak, azaz a talp mely területei, és milyen mértékben viseli a testsúlyunkat. A sötétkék szín jelöli a finom bőrkontaktust, amikor a talp kötőszövetesen leér a talajra, de nagyobb nyomásérték nem esik rá. Ahogy haladunk a színskálán felfelé – világoskék, zöld, citromsárga, narancssárga, piros - egyre nagyobb nyomásértékek láthatók.

5 Lapos talp Harántboltozat süllyedés

6 Magas boltívű láb Hátra helyezett súlypont

7 Egyenetlen súlyeloszlás a végtagokon Torziós súlyeloszlás

8 Mit jelent és mit mutat ki egy statikus talpvizsgálat?
Egy statikus vizsgálat során a következőkre kaphatunk választ: Terhelés szimmetrikussága A jobb és a bal lábon a testsúly százalékos eloszlása. Sarkakra - elő lábakra nehezedő testsúly százalékos eloszlása. Súlypontok elhelyezkedése A test tömegközéppont helyzete. A jobb illetve bal láb tömegközéppontja. Lábboltozatok A lábak körvonalai: hosszanti boltozat íve milyen, lábujjak leérnek-e a talajra. Megvan-e a három pontos terhelés? Hol, milyen erősségű színek láthatók: boltozatok süllyedése, lábujjak terhelése. Hol látható a jobb illetve bal láb legnagyobb nyomásterhelési pontja?

9

10 Köszönjük megtisztelő figyelmét!
10


Letölteni ppt "Talpvizsgálat segédlet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések