Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás a főváros első Kossuth-szobrához 2015.03.15. Vasárnap Foto:Telek és internet Zene: Giovanni.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás a főváros első Kossuth-szobrához 2015.03.15. Vasárnap Foto:Telek és internet Zene: Giovanni."— Előadás másolata:

1

2 MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás a főváros első Kossuth-szobrához 2015.03.15. Vasárnap Foto:Telek és internet Zene: Giovanni

3 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a 2015. évben folytatja Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatását. A programsorozatra szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni, kirándulni együtt jó igazán! Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján http://www.btssz.hu/wp/?page_id=337

4 Donászy Magda: Március 15-ére Zászlók díszítik ma az utcákat végig, márciusi szélben szállnak fel az égig. Álljunk meg előttük csak egy pillanatra, emlékezzünk vissza arra a nagy napra! Az a nap a népnek szabadságot adott, mi sem felejtjük el azt a dicső napot. Ünnepeljünk együtt kirándulással !

5 Természetismereti kirándulásunk során a nemrég történt természeti katasztrófa nyomai láthatjuk. Végig biztonságos jelzett turistaúton megyünk a Kossuth szoborhoz. Köszönjük a Pilisi Parkerdőgazdaság, a budapesti erdészet minden dolgozójának és mindazon hivatalos vagy társadalmi szerveknek, szervezeteknek akik az elmúlt időszakban ezt lehetővé tették. 11 órakor részt veszünk a BTSSZ Ifjúsági Bizottsága által rendezett ünnepi megemlékezésen. Ünnepi beszédet mond Tötösné Gados Zsuzsa BTSSZ elnök.

6 Az első fővárosi Kossuth szobor története. Kossuth Lajos száműzetésben hunyt el 1894 márciusában Olaszországban. Amikor a halálhíre Budapestre ért, azonnal lázas szervezkedésbe kezdtek különböző egyesületek és magánszemélyek: mindenki méltó emléket akart állítani az egykori kormányzónak. Az ügy azonban sehogyan sem akart előrébb haladni, mivel mindenki máshogyan képzelte el az emlékmű megvalósítását és máshová a helyszínt. A Hegyvidéken történt valami, ami alapot szolgáltatott arra, hogy a Zugligeti Egyesület, a főváros tehetetlenségét látva, külön gyűjtésbe kezdjen. Ugyanis itt, a Zugligetben fogták el császári katonák Kossuth Lajost 1837 májusában, amikor ő orvosi javaslatra Stettner János huszárkapitány nyaralójában pihent. Az akkor még külterületnek számító városrészben történő szoborállítás gondolatát támogatta a főváros, így kerülhetett sor 1913. június 22-én az emlékmű felavatására. Az ünnepségen, amelyen megjelent az egykori kormányzó kisebbik fia, Kossuth Ferenc. A hajdani idős „negyvennyolcas”, egyben zugligeti birtoktulajdonos, Sigray Pál hosszan méltatta Kossuth Lajost.

7 Az emlékmű az egykori Disznófő vendéglő közelében áll, a Mátyás király út és a Tündérhegyi út találkozásánál. A szobrot Tóth István szobrászművész készítette el, a talapzaton dombormű elevenítette fel a letartóztatást. Ezt 1945-ben eltulajdonították, a főváros egy márványtáblával pótolta. A táblán a következő szöveg állt: „1837. május 5-én Kossuth Lajos e hely közelében esett az osztrák önkény fogságába”. Az eredeti bronzrelief ma is látható másolata az 1848–49-es szabadságharc 150. évfordulóján, 1999-ben került a helyére. Az emlékmű, a főváros első Kossuth szobra rövid sétára található a Normafától. http://www.hegyvidekujsag.eu/archivum/archivum-2014-oktober-21/fovaros-elso-kossuth

8 Ismerjük meg Budapest és környéke természeti értékeit. Természetismereti kirándulás a főváros első Kossuth-szobrához. Ünnepi beszédet mond 11 órakor Tötösné Gados Zsuzsa BTSSZ elnök Várunk szeretettel 2015.03.15-én vasárnap. Útvonal: Normafa – Anna-rét - Kossuth szobor – Disznófő-forrás - Zugliget – Béla király út. Táv: 4 km.Szint: 200 m. Találkozás: Széll Kálmán tér Metró feljárat 9 órakor. Túravezető:Dr. Balogh Istvánné, Telek György. BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, BTSSZ Ifjúsági Bizottság, Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, ÁPISZ SE. Természetbarát Szakosztály.


Letölteni ppt "MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás a főváros első Kossuth-szobrához 2015.03.15. Vasárnap Foto:Telek és internet Zene: Giovanni."

Hasonló előadás


Google Hirdetések