Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Német apa és magyar anya nyolcadik gyermekeként született, a pesti piaristák iskolájában tanult. 1852-ben Bécsben kezdte festészeti tanulmányait. Lotz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Német apa és magyar anya nyolcadik gyermekeként született, a pesti piaristák iskolájában tanult. 1852-ben Bécsben kezdte festészeti tanulmányait. Lotz."— Előadás másolata:

1

2 Német apa és magyar anya nyolcadik gyermekeként született, a pesti piaristák iskolájában tanult. 1852-ben Bécsben kezdte festészeti tanulmányait. Lotz Károly 1833. december 16. – 1904. október 13.) festőművész

3 Cornélia, a leánya - aki ismert zongoraművésznő volt - a zongorához lép és az ötödik szimfónia lassú tételébe kezd.,és mesél édesapjáról és munkásságáról.

4 Lotz Károly: Táborozó huszártisztek (1857) A szabadságharc eseményeit (1848) rögzíti a helyszín és az esemény tekintetében pontos akvarelleken.

5 Korának egyik legfoglalkoztatottabb freskófestője. Az alak- és aktábrázolásban, a portréfestésben, a tájkép- és állatábrázolásban egyaránt megcsillogtatta tehetségét, készségét, képzelőerejét és mesterségbeli tudását.

6 Lotz Károly: Vágtató betyár

7

8

9 A nagy mester legkedvesebb modellje a leánya volt: Cornélia, akit közel száz vásznon örökitett meg.

10 Híres aktképeiről is

11 A művész másik lánya: Lotz Ilona

12 Ámor és Psyché

13 Lippich Ilona portréja (Tavasz)

14 Leányportré Lotz Kornélia fekete ruhában

15 Hölgy prémgalléros kabátban Fiatal leány, korall fülbevalóval

16 Fürdő után (1880)

17 Néprajzi Múzeum

18 Lotz Károly: Szent István Bazilika kupolája mozaikokkal (1904-05)

19 Legjelentékenyebb munkája 1884-ből az Operaház Olympus-freskója. 1894-95-ben a Kúria és az Országház mennyezetképei megalkotásával - Hauszmann Alajos javaslatára - Lotz Károlyt bízzák meg.

20 Pécsi székesegyház számára, majd hasonló stílusban a Magyar Tudományos Akadémia secco-tempera faliképeit alkotja meg.

21 Budapest - Keleti-pályaudvar

22 Az Opera belsejének legszembetűnőbb alkotása talán a falakon végighúzódó freskósorozat, amely a zene egyetemes nagyszerűségét szimbolizálja. A Bécsben tanult Lotz Károly és Than Mór által készített képek újszerűek voltak akkor. Az országház festése közben súlyos tüdőgyulladást kapott, melynek következményeként asztmás és szívbeteg lett. Gyógykezelésre Ausztriába, Berlinbe, Drezdába, majd Párizsba utazott. Már nagy beteg volt, amikor az elpusztult és helyreállított királyi palota Habsburg-termének mennyezetét festette (1903). 1904-ben leányánál, Tordán próbált lábra kapni, de állapota egyre súlyosabbá vált. Hazatért és pár héttel később szívrohamban elhunyt.

23 Tiszteltem sokoldalúságát, nemességét, nagy emberi tulajdonságait. Nem csoda, ha én voltam a legboldogabb lány, mert egy jóságos apa gyermeke és egy igazi nagy művész modellja lehettem. Lotz Károlyról az alantiakat mondta leánya, Cornélia:


Letölteni ppt "Német apa és magyar anya nyolcadik gyermekeként született, a pesti piaristák iskolájában tanult. 1852-ben Bécsben kezdte festészeti tanulmányait. Lotz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések