Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Szeidl András

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Szeidl András"— Előadás másolata:

1 Készítette:Szeidl András
René Descartes élete Készítette:Szeidl András

2 Mik fűződnek a nevéhez? Vele kezdődik az újkori filozófia antropológiai fordulata, valamint ő volt az analitiku geometria egyik megalapítója. Műveiben az egzakt természettudományok eredményeit és a matematika módszereit alkalmazta. 

3 Születése és származása
Réné Descartes egy közép franciaországi városban La Haye-ben született 1596 ban Nemes családból származott. nagyapja orvos volt, apját Joachim- nak hívták ő pedig jogász volt

4 Tanulmányai Tanulmányait a  La Fleche-i jezsuita líceumban kezdte, amely egyike volt Európa legkiválóbb iskoláinak.Itt latint és földrajzot tanult.Ezután a Collège Royalt nevű iskolába ment továbbtanulni ezt a sulit  1614-ben hagyta el  1616-ban jogi licenciátust szerzett a poitiers-i egyetemen

5 Utazásai  1618-ban  Hollandiába utazott apja kérésére, hogy a bredai katonai akadémián a kor hadmérnöki tudományát elsajátítsa. Bredában, Nassaui Móric herceg seregében megismerkedett Isaac Beeckman nevű fizikussal 1619-ben  Koppenhágába ment, utána  Lengyelországba, Magyarországra,  Ausztriába és Csehországba is ellátogatott. Télre egy parasztházba költözött, ahol a fizika matematizálására vonatkozó problémákkal foglalkozott.

6 A jósálmok és annak értelmezése
A jósálmokat követően Descartes életeszméje megváltozott, úgy érezte, hogy ettől kezdve csak az igazság kutatásának kell szentelje az életét. A jósálmokért, köszönetképpen egy lorettói zarándokútra indult, melyet 1624-ben teljesített.

7 1.Álom Az első álmában az utcán találta magát, valahová menni készült. Azonban egyszerre csak árnyékok vették körül, akik ijesztgetni akarták őt. Jobb oldalába erős fájdalom nyilallt, nem tudott felegyenesedni, s az erős szél többször is megforgatta a bal lába körül. Ekkor egy líceum épülete tűnt fel előtte, ő pedig elhatározta, hogy valamiképp be fog jutni oda. Miután bejutott a nyitott kapukon keresztül az épületbe, a kápolnába ment imádkozni. Útban a kápolna felé egy ismerőssel találkozott, akinek elfelejtett köszönni, ezért megfordult, de az erős szél megakadályozta, hogy az ismerős után menjen. Descartes-nak ekkor úgy tűnt, hogy egy dinnyét lát. Közben a szél is megszűnt fújni és mindenki meg minden szilárdan állt a lábán, ugyanekkor őt továbbra is valami hol erre, hol arra sodorta.

8 2.Álom A második álmában egy szótárt talált az asztalán, melyről nem tudta, hogyan került oda, a szótár mellett egy költői antológia volt. A címe Corpus Poetarum volt. A könyvet kezébe vette és fellapozta. A könyv Ausonius egyik költeményére nyílt ki, melynek első sora a következő volt: Melyik életutat fogom választani?. Ekkor egy ismeretlen férfi jelent meg előtte, aki egy másik költeményt is ajánlott elolvasásra, az Igen és nem kezdetűt. Descartes keresni kezdte a költeményt, azonban sehol nem találta. Közben eltűnt a szótár is, majd újból megjelent az asztal másik sarkán, azonban már hiányos volt, végül a könyv is és az ismeretlen férfi is eltűnt. Úgy vélte, a szótár a tudás teljességét, az antológia pedig a filozófia és a bölcsesség összekapcsolódását jelentette. További értelmezésében pedig úgy vélte, hogy a két költemény a morálteológiát, illetve az emberi megismerés igazságát és hamisságát jelentette; az igazságszellem ebben az álomban föl akarta tárni előtte a tudományok összességét.

9 Filozófiája Minden előítéletet kerülve csak azt kell igaznak elfogadni, ami tisztán és világosan felfogható. A problémákat mindig a lehető legtöbb részre kell bontani. A legegyszerűbb tárgytól "mintegy fokozatosan" kell a bonyolultabb felé haladni. A rendszer teljességét felsorolással kell biztosítani.

10 A fizika területén tett kutatások
Descartes ismerte fel először, hogy a változások mindig kölcsönhatások következményei. Ez segítette Newtont a törvényeinek megalkotásában. Galileivel ellentétben felismerte, hogy a természetes mozgás az egyenesvonalú mozgás. Az általános ütközési elvből nyolc konkrét szabályt vezet le. Ezek egy része azonban hibás volt.

11 Matematikai tevékenysége
A matematikában elsősorban a geometriai munkássága miatt ismert. Descartes középpontba állítja az origót, a centrumot, és a belőle sugárzó alapirányokat: a vertikális és a horizontális tengelyt. A descartes-i koordináta-rendszernek köszönhetően egy görbe algebrai egyenlettel leírható a két egyenes által meghatározott sík minden pontja megadható egy számpárral; a két, egymásra merőleges tengely metszéspontja (az origó) koordinátái az (x,y) = (0,0) pont.

12 Halála 1650 február 11 én hunyt el 53 évesen Stockholmban.Halálának az okát nem lehet tudni

13 Források

14 Köszönöm a figyelmet:D


Letölteni ppt "Készítette:Szeidl András"

Hasonló előadás


Google Hirdetések