Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Gépteremről általánosan!! A Gépterem, olyan speciális Oktató terem, mely az informatikai eszközeivel, nagyszámú Hallgató – Számítógépet igénylő ÓRAREND.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Gépteremről általánosan!! A Gépterem, olyan speciális Oktató terem, mely az informatikai eszközeivel, nagyszámú Hallgató – Számítógépet igénylő ÓRAREND."— Előadás másolata:

1 A Gépteremről általánosan!! A Gépterem, olyan speciális Oktató terem, mely az informatikai eszközeivel, nagyszámú Hallgató – Számítógépet igénylő ÓRAREND szerinti oktatását teszi lehetővé. Jellemzője: nagy értékű Hallgatói Számítógépterem Hallgató igények ÓRAREND szerinti oktatását a Rendszergazdák által előkészített beállítások teszik lehetővé, ezért a létező beállítások „önhatalmú módosítgatása” mindenkinek TILOS! Feladata: Hallgatói igények Közösségi kiszolgálása Házirendnek biztosítania kell, az eltérő Hallgató igényekkel történő - ÓRAREND szerinti oktatását. Házirend célja, hogy minden tankör, - tiszta és rendezett állagú környezetben (asztalok – székek – előadói asztal – tábla), indulásra kész állapotban (gépek – monitorok – előadói asztal – projektor kikapcsolt állapotban ) vehesse birtokba a Számítógéptermet!!! … viszont ilyen állapotban KÖTELES maga után otthagyni … Működtetése: Speciális kialakítás és a Közösségi használat Következtetés: A fentiek megvalósítása érdekében az alábbi 4 tételes HÁZIREND betartása és betartatása kívánatos!!! 1.) CH Gépterem „Házirendje” Gépteremhez

2 1.) Az Oktató a portáról felvett kulccsal nyitja a géptermet az Órarend szerinti időben, s ellenőriznie kell, hogy a Gépteremben az „ígért” REND van-e? -Ha Igen, akkor beengedi a Hallgatóit -Ha Nem, akkor mérlegelje, hogy a Hallgatói ettől -függetlenül rendben tudják majd használni a rendszert -akkor beengedi a Hallgatóit, de óra után a „Rendetlenség - idejéről és jellegéről” e-mailt küld a Rendszergazdáknak. 2.) Az oktató az előadói asztalt tudja használni, - a Hallgatók a „Belépési Rend” szerint belépnek a Szerverre, de a Gépterem, a Számítógép Könyvtár és Rendszer használati Rendet, kötelesek betartani! (lsd: Gépterem használat…)a „Belépési Rend”Könyvtár és Rendszer használati Rendet, 3.) Az óra végén a Hallgató köteles kijelentkezni minden alkalmazásból – az operációs rendszerből is, majd, kikapcsolja a kliens gépet – monitort és ha kell letakarítja a szemetet az asztalról, betolja a székét az asztal alá, … ezután távozhat! 4.) Az óra után az oktató is rendre állítsa le a projektort, lépjen ki minden alkalmazásból, a áramtalanítsa az az előadói asztalt a hálózati kapcsolóval. A táblát törölje tisztára. Majd győződjön meg arról, hogy a Hallgatói gépek és asztalok is kikapcsolt – rendezett állapotban vannak. 5.) Csak ezután zárhatja a géptermet. 1.a) Gépterem Általános Használati rendje 1.b) Gépterem Oktatási rendje A Hallgatói Számítógépterem jellegéből kiindulva, a Gépterem Használati Rendje leginkább az Egyetemi Könyvtár használati Rendjéhez hasonlítható. A Gépterem asztalaira oda nem illő tárgyat tenni, Tilos. ( Az oktatás segédanyagai kint lehetnek, de azok sérülést nem okozhatnak.) A Gépteremben szemetelni – rendetlenséget okozni, Tilos. A Gépteremben az Étel – Ital fogyasztása, Tilos. ( Étel – Ital táskában lehetséges, de az óra alatti fogyasztása az előzőek szerint – Tilos.)

3 1.c) Számítógépek használati rendje Tunivalók! A Hallgatói Számítógépek, Szerver – Kliens felépítésű rendszerben működnek. Lásd: a gépterem Honlapja – http://www.chgepterem.bme.hu http://www.chgepterem.bme.hu A Hallgatók a 24 kliens gépről tudnak belépni Login és Password alkalmazása után a Windows Felhasználói felületére. Ezek a Felhasználói (User) felületek, teljesen egyforma alkalmazási és munkafelületeket biztosítanak minden belépett Hallgató számára. Fontos tudatosítani, hogy a Belépések nem „Személyes munkafelületek”, hanem „Gép User felületek”! – de hogy ezen Ki (Hallgató) dolgozik, az közvetlenül nincs figyelve. A Szerveren minden Tantárgynak külön „Gép User felülete” van., - Számítástechnika, - Elektronikus Dokumentáció, - Bioinformatika, - Angol nyelvű Számítástechnika tárgyaknak, - stb., s hogy ki hova léphet be, azt az Oktatója mondja meg. A Számítástechnika tárgy Szg_xx (Login) – és Hallgatoxx (Password) tud belépni, ami után Magyar Windows operációs rendszeren, Magyar nyelvű Office, - Web, és egyéb alkalmazások nyithatók meg. Minden belépőnek azonos felépítésű és használhatóságú Könyvtárrendszert ad a Gép User felület, melyet a kijelentkezéskor az alkalmazásokkal együtt elment a Szerver User platformjára. A következő belépéskor már az elmentett felülettel és Könyvtárral jelentkezik újra! Következtetés: A Számítástechnika tárgy ~ 240 Hallgatója tehát, 24 platformot használhat, így egy – egy User felületet, 8 – 12 Hallgató használja a félév folyamán! Ebből adódóan a Könyvtárrendszert az alábbi rend szerint kell használni, s a használatot az oktatónak kell ellenőrizni! 1.) A Hallgatók, csak a GépUser Dokumentum Könyvtárban létrehozott Tankör mappában, - abban létrehozott Személyes mappába dolgozhatnak. Pl: Dokumentumok\Ve5\Simko M\...... 2.) A Hallgatók, a GépUser Letöltés Könyvtárban letöltött fájlokat kötelesek a Tankör mappa, - Személyes mappába Áthelyezni. 3.) A Hallgatók, a GépUser Asztal felületére semmit nem helyezhetnek el, … Ikonok és a az Asztal háttérképet módosítani TILOS!

4 1.d) NIIF - Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési program A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program a magyarországi kutatói hálózat fejlesztésének és működtetésének programja. A Program a teljes magyarországi kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi közösség számára biztosít: -integrált országos számítógép-hálózati infrastruktúrát, valamint erre épülő: -kommunikációs, információs és kooperációs szolgáltatásokat, -élvonalbeli alkalmazási környezetet, és -tartalom-generálási ill. tartalom-elérési hátteret. A Program központi költségvetési támogatásra támaszkodik. Tehát mindennemű híreszteléssel ellentétben az Egyetemi Internetezés, - NEM INGYENES! E NIIF Információs hálózatot, kizárólag Non- Profit munkákra, - tanulás, - oktatás, - kutatás, - tudományos munkák céljára lett létrehozva és tartják fenn, pl. Egyetemi Intézmények felé is! A Szabályzat lényege: E NIIF Információs hálózatot, már az Egyetemi Információs Központ állandóan számítógépes monitorozással figyeli, de több felsőbb szintű ellenőrzés is van. A visszaéléseket és visszaélőket szigorú büntetésekkel „jutalmazzák” a hatóságok!!! A Szabályzat betartásának ellenőrzése: A NIIF Információs hálózaton, - pénzkereső szoftverek gyártása, - nem regisztrált szerver, - Scannelő programok futtatása, - Spam levelek és Reklámok küldése, - tiltott pornó weblapok hívása – terjesztése, és egyéb nem engedélyezett tevékenység végzése visszaélésnek minősül, tehát ezek Tiltottak! A Szabályzat Tiltja:

5 A Gépterem 2011-es évi ~ 5 milliós beruházásakor a Dékán úr kérésére készítettem egy ismertető Honlapot is, mely bemutatja: -a létrehozás Vegyészkari elképzeléseit, szándékait -számítógépes oktató terem technikai felépítését -az oktatott tárgyakat és oktatót -a kapcsolat-felvételi lehetőségeket, a Vegyészkaron kívüli Karok és Tanszékek számára, egyéb tárgyak vagy alkalmazások megvalósíthatósága érdekében. http://www.chgepterem.bme.hu Számítógépterem CH épület - C lépcsőház - Magasföldszint

6 Belépési rend Fontos tudatosítani, hogy a Belépések nem „Személyes munkafelületek”, hanem „Gép User felületek”! – de hogy ezen Ki (Hallgató) dolgozik, az közvetlenül nincs figyelve. A Szerveren minden Tantárgynak külön „Gép User felülete” van., - Számítástechnika, - Elektronikus Dokumentáció, - Bioinformatika, - Angol nyelvű Számítástechnika tárgyaknak, - stb., - s hogy ki hova léphet be, azt az Oktatója mondja meg. Számítástechnika tárgy nappali és levelező Hallgatói számára a Belépő Login név : Szg_xx, - és Password: Hallgatoxx Számítástechnika tárgy angol nyelvvű Hallgatói számára a Belépő Login név : Szg_xxe, - és Password: az Oktató tudja Elektronikus Dokumentácio… tárgy Hallgatói számára a Belépő Login név : Eldok_xx, - és Password: az Oktató tudja Bioinformatika tárgy nappali-magyar Hallgatói számára a Belépő Login név : Bioinf_xx, - és Password:az Oktató tudja Bioinformatika tárgy nappali-angol Hallgatói számára a Belépő Login név : Bioinf_xxe, - és Password:az Oktató tudja Általánosan igaz a Login névben és a Password -ben: -levő xx, - itt az ismertetőben -, a 01, - 02, ….24 Kliens gép sorszámát jelenti. A gép sorszáma, a gépek mellett látható. -A beírás kis és nagybetű érzékeny, ékezetes betű nem lehet. Vissza az 1.b) Gépterem Oktatási rendje1.b) Gépterem Oktatási rendje

7 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

8 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

9 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

10 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

11 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

12 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

13 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

14 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

15 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

16 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

17 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

18 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

19 Könyvtár használat Vissza az 1.c) Gépterem Könyvtár rendje1.c) Gépterem Könyvtár rendje

20 SOLVER beállítás

21

22 http://www.campus.hu


Letölteni ppt "A Gépteremről általánosan!! A Gépterem, olyan speciális Oktató terem, mely az informatikai eszközeivel, nagyszámú Hallgató – Számítógépet igénylő ÓRAREND."

Hasonló előadás


Google Hirdetések