Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elemi töltés meghatározása Millikan-kísérlet. Elemi töltés Az elemi töltés megegyezik a proton elektromos töltésével.proton elektromos töltésével Jele.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elemi töltés meghatározása Millikan-kísérlet. Elemi töltés Az elemi töltés megegyezik a proton elektromos töltésével.proton elektromos töltésével Jele."— Előadás másolata:

1 Az elemi töltés meghatározása Millikan-kísérlet

2 Elemi töltés Az elemi töltés megegyezik a proton elektromos töltésével.proton elektromos töltésével Jele e. Fizikai állandó értéke: e=1,602 176 462(63)·10-19 Coulomb.Coulomb

3 A Millikan-kísérlet (1909-1916 ) Ez a roppant nehéz és bonyolult kísérletsorozat vezetett el az elektrokémiai tapasztalatok alapján már megsejtett elemi töltés felfedezéséhez, az elektron töltésének és tömegének megismeréséhez Robert Andrews Millikan Amerikai fizikus, Nobel-díjas

4 Kés ő bb animáción is megtekinthetjük

5 A kísérlet lényege 1. A mikroszkopikus olajcseppre három erő hat:  - a nehézségi lefelé  - a súrlódási (közegellenállási) erő  - felhajtóerő felfelé. Az olajcsepp tömege nagyon kicsi, ezért a súrlódási (közegellenállási) erő (ami sebességfüggő) hamar megnő akkorára, hogy a három erő kiegyenlíti egymást, és az olajcsepp csaknem e ee egyenletesen mozog lefelé (Brown-mozgást is végez).

6 A kísérlet lényege 2. Megmérjük hogy a kiszemelt csepp mennyi idő alatt teszi meg a mikroszkóp látómezejének bizonyos távolságát. Ezután a kondenzátorra feszültséget kapcsolunk, amit úgy állítunk be, hogy a csepp most egyenletesen emelkedjen. 2. ábra

7 A kísérlet lényege 3. Ekkor a kondenzátor elektromos terében egy EQ nagyságú erő is fog ébredni.Ekkor a kondenzátor elektromos terében egy EQ nagyságú erő is fog ébredni. A sebesség most is meghatározható.A sebesség most is meghatározható. Ebből a két mérésből már ki lehet számolni az olajcsepp Q töltését.Ebből a két mérésből már ki lehet számolni az olajcsepp Q töltését.

8

9 Köszönjük a figyelmet!!! Sándor Péter Pap Attila Gabriella és Jóska gyerek


Letölteni ppt "Az elemi töltés meghatározása Millikan-kísérlet. Elemi töltés Az elemi töltés megegyezik a proton elektromos töltésével.proton elektromos töltésével Jele."

Hasonló előadás


Google Hirdetések