Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elemi töltés meghatározása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elemi töltés meghatározása"— Előadás másolata:

1 Az elemi töltés meghatározása
Millikan-kísérlet

2 Elemi töltés Az elemi töltés megegyezik a proton elektromos töltésével. Jele e. Fizikai állandó értéke: e=1, (63)·10-19 Coulomb.

3 A Millikan-kísérlet (1909-1916 )
Ez a roppant nehéz és bonyolult kísérletsorozat vezetett el az elektrokémiai tapasztalatok alapján már megsejtett elemi töltés felfedezéséhez, az elektron töltésének és tömegének megismeréséhez Robert Andrews Millikan Amerikai fizikus, Nobel-díjas

4 Millikan berendezése Később animáción is megtekinthetjük

5 A kísérlet lényege 1. - a nehézségi lefelé
A mikroszkopikus olajcseppre három erő hat: - a nehézségi lefelé - a súrlódási (közegellenállási) erő - felhajtóerő felfelé. Az olajcsepp tömege nagyon kicsi, ezért a súrlódási (közegellenállási)  erő (ami sebességfüggő) hamar megnő akkorára, hogy a három erő kiegyenlíti egymást, és az olajcsepp csaknem egyenletesen mozog lefelé (Brown-mozgást is végez).

6 A kísérlet lényege 2. 2. ábra
Megmérjük hogy a kiszemelt csepp mennyi idő alatt teszi meg a mikroszkóp látómezejének bizonyos távolságát . Ezután  a kondenzátorra feszültséget kapcsolunk, amit úgy állítunk be, hogy a csepp most egyenletesen emelkedjen.

7 A kísérlet lényege 3. Ekkor a kondenzátor elektromos terében egy EQ nagyságú erő is fog ébredni. A sebesség most is meghatározható. Ebből a két mérésből már ki lehet számolni az olajcsepp Q töltését.

8

9 Köszönjük a figyelmet!!! Gabriella és Jóska gyerek Sándor Péter
Pap Attila Gabriella és Jóska gyerek


Letölteni ppt "Az elemi töltés meghatározása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések