Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás"— Előadás másolata:

1 Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Speciális esete: Szabadesés

2 A szabadon eső test mozgása
A testek olyan esését, amelynél csak a gravitációs mező hatása érvényesül, minden más hatás elhanyagolható szabadesésnek nevezzük

3 A XVII. Század egyik legnagyobb itáliai tudósa, Galileo Galilei ( ) többek között a szabadon eső testek kísérleti vizsgálatával írta be nevét a fizika történetébe. A hagyomány szerint méréseit a pisai ferde toronyból végezte. Meglepődve tapasztalta, hogy a torony felső emeletéről leejtett nehéz vas- és könnyű fagolyó egyszerre esik a talajra. Kimondta, hogy minden szabadon eső test – tömegétől függetlenül – egyenlő gyorsulással mozog.

4 Vákuumban a szabadesés független a testek súlyától, alakjától, anyagi minőségétől.

5 Súlytalanság Valamely anyagi rendszer olyan mozgásállapota, amelyben a rendszerre ható gravitációs erő hatására szabadon esve mozog, és a rendszert mozgásában semmilyen kényszer (külső megtámasztás, közegellenállás, rakétahajtás) nem akadályozza. Súlytalanság esetén a test nem nyomja az alátámasztást, illetve nem húzza a felfüggesztést. A szabadon eső test súlytalan. Ezt már Galileo Galilei is felismerte.

6 Ejtőzsinórok

7 Gravitációs gyorsulás
Magyarországon, földközelben a szabadon eső testek sebessége másodpercenként megközelítően 9,81 m/s –al nő. A gravitációs gyorsulás értéke függ a földrajzi helyzettől: legnagyobb értékét a sarkoknál, a legkisebbet az egyenlítőn veszi fel. Kerekített érték: g≈ 10 m/s2

8 A szabadoneső test sebessége a t időpillanatban
ha nincs kezdeti sebesség, (v0=0): v = g ⋅t • ha van kezdeti sebesség: v=v0+g·t

9 A szabadon eső test által t idő alatt megtett út
Négyzetes úttörvény: ha nincs kezdeti sebesség, (v0=0): s = g/2 ⋅ t2 ha van kezdeti sebesség: s = v 0⋅ t + g/2 ⋅ t2

10

11 Igazoljuk!

12 Feladatok Milyen magasról esett le a 10 m/s sebességgel becsapódó kókuszdió? Mennyit változik a szabadon eső test sebessége az esés 2. és 5. másodperc idő pillanata között és mekkora utat tesz meg?


Letölteni ppt "Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések