Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tokaj hegyalja vonzerői. Tokaj hegyalja története és látnivalói Története Látnivalói Bortörténete Földrajzi elhelyezkedése Borfesztivál.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tokaj hegyalja vonzerői. Tokaj hegyalja története és látnivalói Története Látnivalói Bortörténete Földrajzi elhelyezkedése Borfesztivál."— Előadás másolata:

1 Tokaj hegyalja vonzerői

2 Tokaj hegyalja története és látnivalói Története Látnivalói Bortörténete Földrajzi elhelyezkedése Borfesztivál

3 Tokaj hegyalja története A Tokaj-hegyaljai borvidék vagy Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék (röviden Hegyalja, Tokaj-Hegyalja vagy Tokaji borvidék) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni- hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára. A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője.

4 Tokaj hegyalja látnivalói Abaújszántó Bodrogkeresztúr Monok Olaszliszka Sárospatak Sátoraljaújhely Széphalom Szerencs Tarca Tállya Tolcsva

5 Tokaj hegyalja bortörténete Magyarország Európa hagyományos bortermelő országai közé tartozik. A szőlő őshonos növény a Kárpát- medencében. Az időszámításunk előtti V-I. században itt élő kelták nagy valószínűséggel, de az i.e. XIV-IX. században a Pannónia provinciát meghódító rómaiak biztosan foglalkoztak szőlőműveléssel.

6 Földrajzi elhelyezkedése Magyarország észak-keleti részén, a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, az abaújszántói Sátor-hegy és a tokaji Kopazs hegy által határolt háromszögben helyezkedik el. A borvidékhez tartozó települések: Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golpo, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshogyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámosújfalu.

7 Borfesztivál A Széchenyi téren 156 kiállítónak 1000 m 2, a Klauzál téren 41 árusnak 224 m 2 faházat építenek a szakemberek, hogy a május 18-i nyitásra minden készen álljon – tudtuk meg Licsicsányi Ilonától, a rendezvénysorozatot szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójától. A XVIII. Szegedi Borfesztiválon a 120 borász mellett vendéglátósok, sajtosok, édesség árusok, valamint kiváló hazai pálinkákat kínáló standok várják az érdeklődőket. A borünnep három színpadán (ÁRKÁD-SZEGED Színpad, GDF SUEZ Színpad, GRAND CAFÉ Színpad) 80 zenei program gondoskodik a jó hangulatról. A stílusok sokféleségében fellép többek között Berecz András, Kossuth-díjas ének-és mesemondó is. A Klauzál térre költöző, 10 napig nyitva tartó Gasztroudvarban szintén kóstolhatnak bort és pálinkát is az arra járók, sőt itt lehetőség nyílik a házilag készített, kézműves sörök ízvilágának megismerésére is. A Dóm téri kavalkád május 25-27. között várja a vendégeket, a nyitó napon máris három szuperkoncerttel: előbb a Pál utcai Fiúk, majd a Heaven Street Seven, a nap zárásaként pedig a Quimby várja a rajongóit, természetesen mint minden más program, a koncertek is ingyenesek.


Letölteni ppt "Tokaj hegyalja vonzerői. Tokaj hegyalja története és látnivalói Története Látnivalói Bortörténete Földrajzi elhelyezkedése Borfesztivál."

Hasonló előadás


Google Hirdetések