Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tokaj hegyalja vonzerői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tokaj hegyalja vonzerői"— Előadás másolata:

1 Tokaj hegyalja vonzerői

2 Tokaj hegyalja története és látnivalói
Bortörténete Földrajzi elhelyezkedése Borfesztivál

3 Tokaj hegyalja története
A Tokaj-hegyaljai borvidék vagy Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék (röviden Hegyalja, Tokaj-Hegyalja vagy Tokaji borvidék) a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. Területe 6202 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára. A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője.

4 Tokaj hegyalja látnivalói
Abaújszántó Bodrogkeresztúr Monok Olaszliszka Sárospatak Sátoraljaújhely Széphalom Szerencs Tarca Tállya Tolcsva

5 Tokaj hegyalja bortörténete
Magyarország Európa hagyományos bortermelő országai közé tartozik. A szőlő őshonos növény a Kárpát-medencében. Az időszámításunk előtti V-I. században itt élő kelták nagy valószínűséggel, de az i.e. XIV-IX. században a Pannónia provinciát meghódító rómaiak biztosan foglalkoztak szőlőműveléssel.

6 Földrajzi elhelyezkedése
Magyarország észak-keleti részén, a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, az abaújszántói Sátor-hegy és a tokaji Kopazs hegy által határolt háromszögben helyezkedik el. A borvidékhez tartozó települések: Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golpo, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshogyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, Vámosújfalu.

7 Borfesztivál A Széchenyi téren 156 kiállítónak 1000 m2, a Klauzál téren 41 árusnak 224 m2 faházat építenek a szakemberek, hogy a május 18-i nyitásra minden készen álljon – tudtuk meg Licsicsányi Ilonától, a rendezvénysorozatot szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójától. A XVIII. Szegedi Borfesztiválon a 120 borász mellett vendéglátósok, sajtosok, édesség árusok, valamint kiváló hazai pálinkákat kínáló standok várják az érdeklődőket. A borünnep három színpadán (ÁRKÁD-SZEGED Színpad, GDF SUEZ Színpad, GRAND CAFÉ Színpad) 80 zenei program gondoskodik a jó hangulatról. A stílusok sokféleségében fellép többek között Berecz András, Kossuth-díjas ének-és mesemondó is. A Klauzál térre költöző, 10 napig nyitva tartó Gasztroudvarban szintén kóstolhatnak bort és pálinkát is az arra járók, sőt itt lehetőség nyílik a házilag készített, kézműves sörök ízvilágának megismerésére is. A Dóm téri kavalkád május között várja a vendégeket, a nyitó napon máris három szuperkoncerttel: előbb a Pál utcai Fiúk, majd a Heaven Street Seven, a nap zárásaként pedig a Quimby várja a rajongóit, természetesen mint minden más program, a koncertek is ingyenesek.


Letölteni ppt "Tokaj hegyalja vonzerői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések