Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 AZ ÚJ GENERÁCIÓS ÁLTALÁNOS ISKOLAI MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANKÖNYVEKRŐL Készítette: Andok Zsuzsa.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 AZ ÚJ GENERÁCIÓS ÁLTALÁNOS ISKOLAI MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANKÖNYVEKRŐL Készítette: Andok Zsuzsa."— Előadás másolata:

1 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 AZ ÚJ GENERÁCIÓS ÁLTALÁNOS ISKOLAI MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANKÖNYVEKRŐL Készítette: Andok Zsuzsa

2 Miért beszélhetünk „kísérleti” tankönyvekről? -Nem azért, mert egy pedagógiai kísérlethez kapcsolódik, nem új követelményekre épít. Hanem → - Másfajta tankönyvi modellt szeretne magvalósítani.

3 A legfőbb alapelvek Legyen a tankönyv: - Életszerű. - Vonja be ez előzetes tudást. - Érthető, ismerős. - Strukturált. - Érdekes. - A lényeget megragadó.

4 A tankönyvek struktúrája a tanulóközpontú oktatás modelljén alapul

5 Az általános iskolai irodalomkönyvekről -Kiemelt fontosságú a szövegalkotás. -Egyensúlyra törekszik mai és klasszikus irodalomban. - Részben tematikus, részben időrendi felépítés jellemzi. - Állandó elem a grafikus rendező. - A könyveken – évfolyamokon át húzódó fogalomháló vonul végig.

6 Vezérfonal: a kommunikáció. 5.osztály Mit jelent, hogy értjük? Nincsenek abszolút jelentések és értelmezések. Mindennek mi adunk jelentést. Kinek mit jelenthet ugyanaz a dolog? (A mesében a kutyaugatás a rókának félelmetes, a parasztnak biztatás.)

7 6. osztály Vezérmotívum: a nézőpontok. Más valaki máshogy látja. Rege a csodaszarvasról: többféle kódrendszerben is el lehet mondani egy eseménysort. Botond-monda: két csoport nézőpontja különböző lehet. Bika-kaland: a máj odaadása a mészárosok szempontjából természetes, Toldiéból elkeserítő.

8 7. osztály Vezérmotívum: a beszédhelyzet. Mondanivalónkat mindig ehhez igazítjuk. Parainesis: egyszerre beszél Kálmán öccséhez és az olvasóhoz. Borozó: ki a versben megszólaló lírai én? Himnusz: mit sugall az alcím? Ki a megszólaló?

9 Magyar nyelv Célok és elvek -Megkönnyíteni az átlépést 4-5. között. -A leíró nyelvtan helyett kommunikáció központú, amihez kapcsolódik a viselkedéskultúra, nyelvi értéktudat és ízlés alakítása is. -Megjelenik a motivációs jelleg: még a címek is kérdés formájúak. -Játékokkal, nyelvi ötletekkel zárulnak a leckék.

10 - Nagy szerepük van a grafikus szervezőknek. - Az internet eszközjellegű. - Gyakoriak a visszautalások. - Feladatlapok, megoldó kulcsok letölthetők. - A fogalmazási ismeretek új területeit is megcélozza: sajtó és internet világa, technikai kommunikáció

11 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 AZ ÚJ GENERÁCIÓS ÁLTALÁNOS ISKOLAI MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANKÖNYVEKRŐL Készítette: Andok Zsuzsa."

Hasonló előadás


Google Hirdetések