Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: 1973-1987 Alapkiépítés: 1760 MWe.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: 1973-1987 Alapkiépítés: 1760 MWe."— Előadás másolata:

1 Paksi atomerőmű

2 A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: 1973-1987 Alapkiépítés: 1760 MWe

3

4 A paksi atomerőmű létesítése volt a XX. század legnagyobb ipari beruházása Magyarországon. Az atomerőmű névleges teljesítménye a teljesítménynövelés befejezésének köszönhetően már 2000 MW. Ezzel a magyarországi villamosenergia- termelésben meghatározó szerepet tölt be, annak több mint 40%-át adja. 2009-ben az erőmű négy blokkja összesen 15 427 GWh villamos energiát termelt.

5 Az atomerőműben termelt villamos energia értékesítési ára a hazaiak közül a legalacsonyabb, 2009-ben 1 kilowattóra 10 forint 67 fillér volt. Az atomerőmű az egyéb villamos erőművekkel összehasonlítva a legkevésbé környezetszennyező, nem bocsát ki szén-dioxidot, ezzel évente 2 millió ember oxigénszükségletét takarítja meg. Ez megegyezik a magyar erdők évi oxigéntermelésével. Így a paksi atomerőmű az ország számára mind energetikai, mind környezetvédelmi, mind gazdasági szempontból nélkülözhetetlen.

6 A paksi atomerőmű biztonsága minden vonatkozásban megfelel az Európai Unióban működő, hasonló korú atomerőművek biztonságának. Ezt a tényt a Nyugat- Európai Nukleáris Hatóságok Szövetségének (WENRA) részletes ellenőrző vizsgálata állapította meg.

7 Az erőmű célja, hogy terveihez a magyar társadalom többségét támogatóként maga mögött tudja. A közvélemény-kutatások évről évre bizonyítják, hogy a lakosság több mint 70%-a egyetért azzal, hogy Magyarországon atomerőmű működik.

8 Tervezési szempontok Az ismert energiahordozók fokozatos kimerülésével kapcsolatban világszerte jelentkező gond megoldására az akkori gazdaságossági értékelések szerint a hagyományos erőművek mellett atomerőmű létesítése került előtérbe hazánkban is. Kézenfekvő volt, hogy az atomerőmű építése a nagy tapasztalatokkal rendelkező Szovjetunió nagymértékű közreműködésének igénybevételével történjék. Ezt a közreműködést államközi egyezmény biztosította. Az államközi egyezmény alapján a Szovjetunió Magyarországnak nyomottvizes, 440 MWe teljesítményű reaktortípussal rendelkező atomerőmű szállítását vállalta. A nagy hűtővíz-szükségletet és a későbbi bővítés lehetőségét, valamint biztonsági szempontokat is figyelembe véve, az új atomerőmű helyét Paks közelében jelölték ki. Az erőmű helyének kitűzése és a tervezés már 4000 MWe teljesítményre történő kiépítés lehetőségét tartotta szem előtt.

9 Az épülő atomerőmű az 1970-es években


Letölteni ppt "Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: 1973-1987 Alapkiépítés: 1760 MWe."

Hasonló előadás


Google Hirdetések