Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990. A klasszikus hidegháború korszaka (1947-62): a második berlini válság, az amerikai légi kémtevékenység az 50-es.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990. A klasszikus hidegháború korszaka (1947-62): a második berlini válság, az amerikai légi kémtevékenység az 50-es."— Előadás másolata:

1 Nemzetközi kapcsolatok története A klasszikus hidegháború korszaka ( ): a második berlini válság, az amerikai légi kémtevékenység az 50-es években, a szovjet-kubai kapcsolatok – az Anyadír-terv és ennek közvetlen világpolitikai következményei

2 A második berlini válság (1958. november augusztus 13.) Nyugat-Berlinen keresztüli menekültáradat ( között a kelet-berlini lakosság hatoda) Nyugat-Berlinen keresztüli menekültáradat ( között a kelet-berlini lakosság hatoda) Diplomáciai „Berlin-offenzíva” – Nyugat-Berlint demilitarizált „szabad várossá” alakítsák át. Diplomáciai „Berlin-offenzíva” – Nyugat-Berlint demilitarizált „szabad várossá” alakítsák át. Nukleáris presszió Nukleáris presszió augusztus 13. a Berlini Fal építésének kezdete. (1989. november 9-ig) – Nyugat-Berlin körül 120 km hosszú, 190 őrtoronnyal) augusztus 13. a Berlini Fal építésének kezdete. (1989. november 9-ig) – Nyugat-Berlin körül 120 km hosszú, 190 őrtoronnyal) A második berlini válság tetőpontja: október 27. A második berlini válság tetőpontja: október 27. Kennedy: „Ich bin ein Berliner” beszéde június 26. Kennedy: „Ich bin ein Berliner” beszéde június 26.

3 Szovjet rakétasikerek 1957: az interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztése a SZU-ban – „Szputnyik-eufória” 1957: az interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztése a SZU-ban – „Szputnyik-eufória” A katonai erővel való fenyegetőzés szerves részévé vált a szovjet külpolitikának. A katonai erővel való fenyegetőzés szerves részévé vált a szovjet külpolitikának. Rakétapotenciál: SZU:6 (USA:0), SZU:12 (USA: 18), SZU: 42 (USA: 63), SZU: 72 (USA: 231) Rakétapotenciál: SZU:6 (USA:0), SZU:12 (USA: 18), SZU: 42 (USA: 63), SZU: 72 (USA: 231) 1958-tól az USA űrkémfelderítése között az USA és a SZU 2725 különböző célokat szolgáló műholdat helyezett Föld körüli pályára tól az USA űrkémfelderítése között az USA és a SZU 2725 különböző célokat szolgáló műholdat helyezett Föld körüli pályára.

4 Az amerikai légi kémtevékenység a keleti tömb légterében az 1950-es években Kémberepülések a szovjet légtérbe kamerákkal v. több száz műszerekkel felszerelt magas légköri ballon felszerelése Kémberepülések a szovjet légtérbe kamerákkal v. több száz műszerekkel felszerelt magas légköri ballon felszerelése Eisenhower utasítása (1954.) korszerű, új kémrepülőgépek kifejlesztése (U-2 amerikai kémrepülőgép, m magasság) Eisenhower utasítása (1954.) korszerű, új kémrepülőgépek kifejlesztése (U-2 amerikai kémrepülőgép, m magasság) A légi hírszerzés felértékelődése: Tudás=Hatalom A légi hírszerzés felértékelődése: Tudás=Hatalom június 20.: első éles küldetés – (eltúlzott szovjet rakéta-potenciál) június 20.: első éles küldetés – (eltúlzott szovjet rakéta-potenciál)

5 160 km széles panorámafotók készítése 160 km széles panorámafotók készítése május 16. párizsi négyhatalmi konferencia terve május 16. párizsi négyhatalmi konferencia terve Egy U-2-es szovjet megsemmisítése Egy U-2-es szovjet megsemmisítése Hruscsov csapdája az amerikaiaknak Hruscsov csapdája az amerikaiaknak A kémrepülőgépek helyét átvették a kémműholdak. A kémrepülőgépek helyét átvették a kémműholdak.

6

7 A párizsi négyhatalmi csúcsértekezlet meghiúsulása, május 16. Központi témának a berlini kérdést szánták Központi témának a berlini kérdést szánták Hruscsov nyilvános bocsánatkérést követelt az amerikaiaktól. Hruscsov nyilvános bocsánatkérést követelt az amerikaiaktól. A csúcstalálkozó elmaradása A csúcstalálkozó elmaradása

8 A kínai-szovjet kapcsolatok alakulása az 50-es évek végén koreai háború koreai háború Észak-Vietnám támogatása a franciák ellen Észak-Vietnám támogatása a franciák ellen VSZ VSZ magyar forradalom – szuezi válság magyar forradalom – szuezi válság DE!!! Sztálin halála után egyre jobban gyengült a szovjet-kínai hatalmi tengely. (! XX. Kongresszus) DE!!! Sztálin halála után egyre jobban gyengült a szovjet-kínai hatalmi tengely. (! XX. Kongresszus)

9 Ki építi fel hamarabb a kommunizmust? Ki építi fel hamarabb a kommunizmust? Leállítják a szovjet-kínai közös nukleáris programot. (1958) Leállítják a szovjet-kínai közös nukleáris programot. (1958) Mao veszélyt jelenthet a SZU biztonságára és a világbékére. Mao veszélyt jelenthet a SZU biztonságára és a világbékére. Kínai „nagy ugrás”: 1958-tól a lakosság népi kommunákba való szervezése, háztáji kohók, Kínai „nagy ugrás”: 1958-tól a lakosság népi kommunákba való szervezése, háztáji kohók, Hruscsov amerikai látogatása sértette a kínaiakat. (1959. szeptember) Hruscsov amerikai látogatása sértette a kínaiakat. (1959. szeptember) Elmérgesedő ideológiai háború: megelőző katonai csapás terve. Elmérgesedő ideológiai háború: megelőző katonai csapás terve.

10 Hruscsov-Castro találkozó szeptember szeptember: ENSZ közgyűlés szeptember: ENSZ közgyűlés Az amerikai-kubai kapcsolatok már egy ideje megromlottak (Batista-rendszer megdöntése, jan. Havannába bevonulnak a „szakállasok”, „furkósbot-politika” és „dollárdiplomácia”, az USA első külföldi katonai támaszpontja: Guantanamo) Az amerikai-kubai kapcsolatok már egy ideje megromlottak (Batista-rendszer megdöntése, jan. Havannába bevonulnak a „szakállasok”, „furkósbot-politika” és „dollárdiplomácia”, az USA első külföldi katonai támaszpontja: Guantanamo) Kuba felértékelődése a SZU szemében. Kuba felértékelődése a SZU szemében.

11 Terv a Castro-rendszer megdöntésére Terv a Castro-rendszer megdöntésére Szovjet rakétafenyegetés Szovjet rakétafenyegetés január 3. az USA megszakította diplomáciai kapcsolatát Kubával – amerikai gazdasági blokád január 3. az USA megszakította diplomáciai kapcsolatát Kubával – amerikai gazdasági blokád Szovjet-kubai kereskedelmi egyezmények Szovjet-kubai kereskedelmi egyezmények A szovjet - nyugat-afrikai diplomáciai kapcsolatok erősödése (Marokkó, Ghana, Guinea – interkontinentális légi kapcsolatok tranzitállomásai) A szovjet - nyugat-afrikai diplomáciai kapcsolatok erősödése (Marokkó, Ghana, Guinea – interkontinentális légi kapcsolatok tranzitállomásai)

12 1960. november 8. John F. Kennedy elnökké választása november 8. John F. Kennedy elnökké választása április 17. Disznó-öböl – amerikai presztízsveszteség április 17. Disznó-öböl – amerikai presztízsveszteség A Kennedy-Hruscsov csúcstalálkozó június Bécs A Kennedy-Hruscsov csúcstalálkozó június Bécs

13 Az Anyadír-terv, május Kubai-berlini „ikerválság” Kubai-berlini „ikerválság” Erősödő amerikai katonai-gazdasági- diplomáciai nyomás Erősödő amerikai katonai-gazdasági- diplomáciai nyomás 1962 május: az Anyadír-terv kidolgozása, „hajóhíd” Kubába, Kuba óriási stratégiai erővel bírt a SZU számára május: az Anyadír-terv kidolgozása, „hajóhíd” Kubába, Kuba óriási stratégiai erővel bírt a SZU számára. Támadó nukleáris rakétafegyvereket a SZU addig még nem helyezett el nemzeti területein kívül. Támadó nukleáris rakétafegyvereket a SZU addig még nem helyezett el nemzeti területein kívül. Teljes titoktartás, álcázás Teljes titoktartás, álcázás

14 1962. augusztus: U-2-es kémberepülések Kuba fölé – rakétatelepítő csapatok. – támadó közepes hatótávolságú atomrakéták! augusztus: U-2-es kémberepülések Kuba fölé – rakétatelepítő csapatok. – támadó közepes hatótávolságú atomrakéták! A válság kirobbanásakor 158 stratégiai és taktikai nukleáris fegyver volt Kubában, amelyek közül 42 képes volt az USA területét elérni. A válság kirobbanásakor 158 stratégiai és taktikai nukleáris fegyver volt Kubában, amelyek közül 42 képes volt az USA területét elérni. Az elnök három lehetséges megoldása: 1. Kuba lerohanása. 2. A rakétakilövő állomások megsemmisítése a légierő bevetésével. 3. A szovjet hajók blokádja. Az elnök három lehetséges megoldása: 1. Kuba lerohanása. 2. A rakétakilövő állomások megsemmisítése a légierő bevetésével. 3. A szovjet hajók blokádja.

15

16

17

18 Az elnök a Kuba köré vont 500 km sugarú fegyvereket át nem engedő tengeri karantén mellett döntött (ne az USÁ-t vádolják támadással.) Az elnök a Kuba köré vont 500 km sugarú fegyvereket át nem engedő tengeri karantén mellett döntött (ne az USÁ-t vádolják támadással.) Teljes katonai mozgósítás, riadókészültségbe helyezték a NATO csapatait. Teljes katonai mozgósítás, riadókészültségbe helyezték a NATO csapatait. Küszöbön állt a III. vh. Küszöbön állt a III. vh. Hruscsov utasítása: a szovjet teherhajók ne próbálják meg áttörni a tengeri blokád vonalát, 16 fegyverszállító hajót visszafordított. Hruscsov utasítása: a szovjet teherhajók ne próbálják meg áttörni a tengeri blokád vonalát, 16 fegyverszállító hajót visszafordított. Titkos megegyezés: amerikai is kivonja Törökországba telepített rakétáit. Titkos megegyezés: amerikai is kivonja Törökországba telepített rakétáit. A kubai-szovjet kapcsolatok romlása A kubai-szovjet kapcsolatok romlása Kuba az antiimperialista mozgalmak fő inspirálójává vált Latin-Amerikában (Che Guevara) Kuba az antiimperialista mozgalmak fő inspirálójává vált Latin-Amerikában (Che Guevara)

19

20 Franciaország az 50-es évek végén A II. vh alatt Charles de Gaulle a francia ellenállási mozgalom megtestesítője A II. vh alatt Charles de Gaulle a francia ellenállási mozgalom megtestesítője A háború végén de Gaulle visszatérése, gyakori kormányválságok, visszavonulás a politikától. A háború végén de Gaulle visszatérése, gyakori kormányválságok, visszavonulás a politikától ban az algériai válság következtében a IV. Köztársaság összeomlott (a szuezi (1956) válság adott lendületet) ban az algériai válság következtében a IV. Köztársaság összeomlott (a szuezi (1956) válság adott lendületet). De Gaulle visszatérése – december 21.: az V. köztársaság első elnöke – erős kezű elnöki rendszert hozott létre. De Gaulle visszatérése – december 21.: az V. köztársaság első elnöke – erős kezű elnöki rendszert hozott létre ben terv Algéria függetlenségének megadására. – április 22. puccs ben terv Algéria függetlenségének megadására. – április 22. puccs március 18. eviani szerződés: Algéria függetlensége (július 3.) március 18. eviani szerződés: Algéria függetlensége (július 3.) (1960. február 13. Franciaország atomhatalommá válik) (1960. február 13. Franciaország atomhatalommá válik)

21 Az el nem kötelezettek mozgalmának létrejötte, Belgrád, szeptember 1-6. Előzmény: (dekolonizáció + hidegháború) Előzmény: (dekolonizáció + hidegháború) december: Kairóban 12 afrikai és ázsiai ország deklarálta semlegességét a kelet-nyugati konfliktusban1952. december: Kairóban 12 afrikai és ázsiai ország deklarálta semlegességét a kelet-nyugati konfliktusban 1954: Pancsa Sila (India – Kína kapcsolatának meghatározója)1954: Pancsa Sila (India – Kína kapcsolatának meghatározója) Területi épség és szuverenitás tiszteletben tartása Területi épség és szuverenitás tiszteletben tartása Meg nem támadás Meg nem támadás Be nem avatkozás egymás belügyeibe Be nem avatkozás egymás belügyeibe Egyenlőség és kölcsönös előnyök Egyenlőség és kölcsönös előnyök Békés egymás mellett élés Békés egymás mellett élés 1955: bandungi szellem (bandungi elvek – a függetlenség megtartásának igénye) 29 ország részvételével1955: bandungi szellem (bandungi elvek – a függetlenség megtartásának igénye) 29 ország részvételével „Bandung volt a helyszíne a volt gyarmati területek globális politikai erőként való jelentkezésének” „Bandung volt a helyszíne a volt gyarmati területek globális politikai erőként való jelentkezésének” „El nem kötelezettek mozgalma”: A mozgalom magja: Jugoszlávia (Tito), India (Nehru), Egyiptom (Nasszer) – Indonézia (Szukarno), Ghana (Nkrumah)


Letölteni ppt "Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990. A klasszikus hidegháború korszaka (1947-62): a második berlini válság, az amerikai légi kémtevékenység az 50-es."

Hasonló előadás


Google Hirdetések