Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban."— Előadás másolata:

1 Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban jött létre Ekecs és Apácaszakállas egyesítésével.

2 Ekecs Nagymegyertől 5 km-re északkeletre, Gútától 20 km-re délnyugatra fekszik a Csallóköz közepén. Határában kavicsgödrökben kialakult tavak találhatóak.

3 1268-ban Ekech néven említik először, komáromi vár tartozéka volt.
Lakói ősidőktől fogva különböző kiváltságokat élveztek és mint a komáromi vár népei semmilyen egyéb szolgálattal nem tartoztak, főként halászatból éltek. 1349-ben Eketh néven említi oklevél, melyben az esztergomi érsekség itteni birtokáról történik említés. 1460-ban a Nyulak-szigeti apáckolostornak is volt itt birtoka

4 Népessége 1910-ben 544, túlnyomórészt magyar lakosa volt.
2001-ben 2306-an Ekecsen, 1117-en Apácaszakállason, s további kb. 370-en az ide tartozó pusztákon, majorságokban éltek.[5] 2011-ben 3677 lakosából 3366 magyar és 276 szlovák volt

5 Oktatás,kultúra Az 1960-ban létesített Arany János Alapiskolát (magyar nyelvű) 2007-ben 120 gyermek látogatta, itt működik a községi könyvtár is. Itt működik az ország egyetlen magyar nyelvű mentálisan sérülteknek fenntartott szakmunkásképzője (alapiskolával). A falunak két zenekara, moderntánc- és gyermektáncegyüttese (Pimpimpálé) van. Az egyesült községben két művelődési ház (az apácaszakállasi 1938-ban, az ekecsi az 1950-es években épült) található.

6 Oktatás,kultúra

7 Nevezetességek Szent Vendel tiszteletére szentelt római katolikus templom Református templom A faluban több szakrális kisemlék található: Szent Vendel-kápolna  századi Szent Flórián szobra - a Laki és a Fő utca sarkán áll, az 1822-es tűzvész után emelték ban Ferenczy István templomgondnok, 2006-ban pedig a községi önkormányzat újította fel. Szeplőtelen Szűz Mária szobra - a katolikus templom udvarán áll, Klimó Tamás és neje Köles Mária emeltette 1863-ban. A Laki utca végénél álló keresztet Kiss Mihály és Bitter Katalin emeltették 1893-ban, a Kereszt és a Vasút utca sarkán álló keresztet Németh János Krisztus halálának évfordulójára.

8 -Késő klasszicista kastély (jelenleg szociális otthon, sérült gyermekek intézete)
A templom előtti téren álló emlékoszlopot Lipcsey György készítette a község első említésének évfordulójára. Az apácaszakállasi Speciális Iskola 

9 Külterületek Aszódpuszta (szlovákul Asód) a Kis-Duna déli partjának közelében, Ekecstől 10 km-re északkeletre fekszik Béle (más néven Nagybélle, szlovákul Jánošíkovo na Ostrove, korábban Malá Belá) Ekecstől 5 km-re nyugatra, az Alistálra vezető mellékút mentén fekszik, a Határ-kanálistól nyugatra Túzokpuszta (vagy Túzok, szlovákul Dropie) a faluközponttól 5 km-re északnyugatra fekszik, a Nyárasdra vezető út közelében

10 Ekecs és Apácaszakállas különböző sportok klubjainak is otthont ad.
Futball Karate Boksz

11

12 Team Okoč Köszi a figyelmet


Letölteni ppt "Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések