Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MASADA MASADA 2000 évvel ezelőtt a Chasmoneus-dinasztia egyik tagja, Jehonátán emeltetett erődöt a hegytetőn, ahonnan uralni lehetett a Holt-tenger körüli.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MASADA MASADA 2000 évvel ezelőtt a Chasmoneus-dinasztia egyik tagja, Jehonátán emeltetett erődöt a hegytetőn, ahonnan uralni lehetett a Holt-tenger körüli."— Előadás másolata:

1 MASADA MASADA 2000 évvel ezelőtt a Chasmoneus-dinasztia egyik tagja, Jehonátán emeltetett erődöt a hegytetőn, ahonnan uralni lehetett a Holt-tenger körüli utakat.

2 Masada romjait 1838-ban fedezte fel egy amerikai kutató, de csak egy év múlva kapaszkodott fel a hegyre egy amerikai misszionárius egy angol festő társaságában ban ifjúsági szervezetek tagjai kitisztították, a hadsereg műszaki egységei pedig újra járhatóvá tették a Kígyó ösvényt Az között a világ minden részéből érkezett önkéntesek segítségével végzett ásatások felszínre hozták a Masada maradványait.

3 A két futballpályányi terület ma is csodálatos
A két futballpályányi terület ma is csodálatos. Maketteken lehet látni , milyen is volt:

4 Heródes nyári palotát építtetett a hegy északi lejtőjén. I. e
Heródes nyári palotát építtetett a hegy északi lejtőjén I.e. 40-ben Heródes az ellene lázadó párthusok csapatai elől ide menekítette csapatait és a családját. Mikor a védők már a szomjhalál szélén álltak, egy hirtelen jött zivatar megtöltötte a ciszternákat.   Később, amikor Heródes Júdea királya lett, Maszadát palota-erőddé alakította. 

5

6 Út Heródes palotájához

7 Heródes palotája felülnézetből

8 Halála utána a rómaiak megszállták a hegyet
Halála utána a rómaiak megszállták a hegyet. Ez volt az utolsó csepp a pohárban: a zsidók fellázadtak ellenük. I.sz. 66-ban Jeruzsálemben a zélóták (szélsőségesek) magukhoz ragadták a hatalmat, s Masadát is visszafoglalták a rómaiaktól. Kitört az első zsidó-római háború, amikor is a zsidó lázadók egyik szélsőséges csoportja, a Sicarii ide ásta be magát, majd innen csaptak le a környező római érdekeltségekre. A Sicarii állítólag mind a római, mind a zsidó ellenállók szemében ellenséges csoport volt, így nem számíthattak túl sok segítségre senkitől. Egy Elazar ben Ya'ir nevű zsidó vezette őket, de amikor 70-ben lerombolták a második templomot is a rómaiak, rengeteg jeruzsálemi zsidó csatlakozott hozzájuk.

9 Látogassunk el Masadába!

10 Teveveszély!

11

12 Már látszik…..

13

14 Gyalogösvényen is fel lehet menni

15 De felvonóval érdemesebb felmenni, íme az állomás:

16

17

18 72-ben Lucius Flavius Silva a X. Fretensis légiót vezette a vár alá,
hogy megleckéztesse a zsidó lázadókat. A rómaiak nem tudták áttörni az erőd falait, ezért a híres légió 10 000 katonájával hosszú ostromba kezdtek. A lábánál 5 km kerületű ostromfalat építettek a hegy köré,  a katonáknak pedig a falon kívül 8 tábort. A hegy nyugati oldalán rámpát emeltek, azon vontatták fel az erőd faláig az ostromgépeket.

19 A felvonóból jól látszik a tábor maradványa

20

21

22

23 Séta a tábor falai között

24 A táborból a látkép:

25 Amikor a parancsnok látta, hogy képtelen az erődöt tovább tartani, összehívta a védőket és mind a 900-an együtt öngyilkosok lettek. Az ásatások során hétszáznál több cserépdarabot találtak, a legtöbbet arámi vagy héber nyelven írták, de van közöttük görög és latin is. Az öngyilkosság minden valószínűség szerint úgy történt, ahogy azt Josephus Flavius  „A zsidó háború” című könyvében leírta. Mivel a vallásuk az öngyilkosságot szigorúan tiltotta, ezért sorsot húztak, és egymást ölték meg, csak az utolsónak kellett ténylegesen öngyilkosnak lenni.

26 Fennmaradt cserépdarabok

27 Járjuk be az erőd falmaradványait

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44 Élelmiszer és víz tárolására kolombák szolgáltak

45

46

47

48 Fürdők

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59 LÁTKÉPEK

60

61 A hegyek

62 és a Holt-tenger

63

64

65

66 VÉGE MASADA az UNESCO Világörökség része


Letölteni ppt "MASADA MASADA 2000 évvel ezelőtt a Chasmoneus-dinasztia egyik tagja, Jehonátán emeltetett erődöt a hegytetőn, ahonnan uralni lehetett a Holt-tenger körüli."

Hasonló előadás


Google Hirdetések