Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Zsolnay Mauzóleum Története

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Zsolnay Mauzóleum Története"— Előadás másolata:

1 A Zsolnay Mauzóleum Története

2 Zsolnay Vilmos ( ) halálát követően fia a gyártelep mögötti dombon, saját területükön építtette fel apjának és utódjainak nyughelyéül a családi mauzóleumot. Sikorsky Tádé tervezte a román körtemplomot ( ), amin kívül-belül a gyár termékei jelennek meg. Zsolnay Vilmos gyakran járt ki életének utolsó éveiben a dombra elnézve, végigtekintve életművén, gyárain.

3 12 év munkájával Miklós megörökítette apja életművét.
1913. október 13-án 11 órakor, teliholdnál Zsolnay Vilmost levitték a kriptába és elhelyezték a szarkofágban. Családját is itt helyezték nyugalomra, de vandál kezek meggyalázták, feltörték, csontjaikat szétszórták. Lovas László 15 év munkájával mentette meg a mauzóleumot

4 Az épületről

5 A kápolnának különleges akusztikája és optikája van, a benti hangok gyönyörűen csengenek, és hallatszanak a kápolnán kívül is. A kör alakú építményt lépcsők keretezik, mind-mind ívelt kerámialépcsők, fagyálló agyagból égetve, rajtuk itt-ott lyukakat láthatunk, melyek az épület légkondicionálását szolgálják. Az épület tetejét is Zsolnay-cserép borítja

6 A kör a végtelenség szimbóluma, az önmagába visszatérő vonalé, nincs kezdete, se vége.
templom falát román stílusú féloszlopokat kapcsoló ívezetek tagolják. Angyalfejek láthatók. A nyugati oldalon látható Zsolnay Vilmos domborműves arcképe. A mennyezeten virágmotívumok a piros, fehér zöld, a nemzeti színekben jelentek meg.

7 Megkezdődött a Zsolnay Mauzóleum felújítása Pécsen. ( 2008 )

8 A porcelánmanufaktúrában kiégették az első pirogránit oroszlán mását abból a negyvenkettőből, mely egykor a gyáralapító Zsolnay Vilmos és felesége nyughelyéhez vezető utat díszítette. Hozzáláttak a síremlék feljáratának, kapuoszlop-elemeinek, valamint a kerítést burkoló cserepek előállításának is. Félmilliárd forintos rekonstrukciós munkálatokkal két év múlva készülnek el.

9 Várható nyitás: 2010 Belépő: felnőtt 500 Ft diák, nyugdíjas: 200 Ft Csoportoknak 5 főtől 300 Ft/fő

10 Források: Készítette: Karsai Dániel Karsai Mirjam Magari Kristóf
Készítette: Karsai Dániel Karsai Mirjam Magari Kristóf Schneider Virág C


Letölteni ppt "A Zsolnay Mauzóleum Története"

Hasonló előadás


Google Hirdetések