Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

10. tétel - Állományok tárolása, kezelése, rendszerezése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "10. tétel - Állományok tárolása, kezelése, rendszerezése"— Előadás másolata:

1 10. tétel - Állományok tárolása, kezelése, rendszerezése
/Operációs rendszerben/

2 Meghajtók A különböző fájlok és mappák fizikailag valamilyen háttértáron foglalnak helyet. Ez a háttértár lehet floppy, winchester, CD, DVD, pendrive vagy hálózati eszköz. A háttértárat kezelő eszközt nevezzük meghajtónak. A meghajtókat az operációs rendszer egy betűjellel azonosítja. A meghajtók nevében a betűjelzés és a kettőspont szorosan összetartozik. A meghajtók betűjelzésének kiosztását a Windows automatikusan megoldja.

3 Szokásos betűjelzések
A: floppy meghajtó B: második floppy meghajtó C: winchester (leggyakoribb) D: ez és a további betűjelek jelenthetnek további winchestereket, CD-t, DVD-t, pendrive-ot, vagy hálózati meghajtót

4 Mappa Manapság gépünk háttértárán több tíz- vagy százezer fájlt is találhatunk. Ekkora mennyiségű fájl csoportosítás nélkül gyakorlatilag kezelhetetlen, de kisebb mennyiségű fájl esetén is célszerű lehet a csoportosítás. Erre szolgálnak a mappák. Egy mappa tartalmazhat további mappákat, illetve tényleges adatokat tartalmazó fájlokat. A mappában a mappa lehetőségéből adódóan egy fastruktúrát építhetünk fel mappáinkból.

5 Fastruktúra A Pascal mappa elérési útvonala:
C:\Documents and Settings\ Felhasználó\Asztal\Pascal

6 Fájl Számítógépes környezetben adatainkat elektronikus formában tároljuk. Az elmentett adatállományt, dokumentumot fájlnak nevezzük. A fájlok nevében legtöbbször látunk kiterjesztést, a fájlnév két részét pedig pont választja el egymástól.

7 Néhány közismert kiterjesztés:
exe, com, bat: futtatható állományok bmp, gif, jpg: képek txt: formázatlan szöveg doc, rtf: formázott szöveg zip, rar: tömörített állomány

8 Az exe, com és bat állományok kivételével a többi fájl tartalmának elolvasásához valamilyen programra van szükségünk. Operációs rendszerünk egy adatbázisban tárolja, hogy milyen kiterjesztésű állományt milyen program képes elolvasni. Pl.: a doc kiterjesztésű fájlt a winword.exe.

9 Alapvető fájl- és mappakezelési műveletek

10 Keresés Előfordul, hogy nem emlékszünk egy fájl helyére, nem tudjuk hová mentettük azt előzőleg. Ilyenkor segíthet rajtunk az operációs rendszerbe beépített keresés funkció. Kereséskor megadhatjuk a keresendő állomány legfontosabb adatait, pl. a teljes fájlnevet vagy annak csak egy részét, vagy egy szót vagy kifejezést a fájlban. Továbbá pontosíthatjuk a keresést fájltípus, utolsó módosítási dátum és fájlméret megadásával is.

11 Ha nem tudjuk pontosan a keresendő állomány nevét, akkor használhatunk helyettesítő karaktereket is. Ezek a „?” és a „*”. Mindkét jel bármilyen karakter helyén állhat, de a „?” pontosan egy, míg a „*” bármennyi karaktert helyettesít.

12 Néhány példa: s*.doc s-sel kezdődő nevek, doc kiterjesztéssel ?s*.* a név második betűje s és a kiterjesztése tetszőleges ??s??.* ötbetűs név, a középső betű s, a kiterjesztés tetszőleges

13 Törlés Az egyik leggyakrabban használt művelet. Fontos tudni, hogy csak a helyi merevlemezről törölt állományok kerülnek a lomtárba, a floppyról, hálózati meghajtóról és a pendrive-ról törölt fájlok nem. A lomtár állományait visszaállíthatjuk eredeti helyükre, de bármely más mappába is átmozgathatjuk őket. Alapértelmezett beállítás szerint a lomtár minden meghajtón a teljes méret 10%-át foglalja el, de ezen változtathatunk, illetve egyedi méreteket határozhatunk meg az egyes meghajtókra.

14 Átnevezés Fájlok, mappák, meghajtók átnevezését megtehetjük a megfelelő elem helyi menüjéből az Átnevezés ponttal, a tulajdonságlapokon, de közvetlenül átírható az elem kijelölése és az F2 gombra való kattintás után is. Jó tudni, hogy a hajlékonylemezek nevének megváltoztatása a helyi menü Átnevezés pontjával nem lehetséges, ebben az esetben a tulajdonságlapon kell módosítanunk.

15 Új létrehozása Fájlok, mappák létrehozása lehetséges például a Sajátgép Fájl menüjének Új almenüje alól kiválasztott megfelelő ponttal, vagy egy mappa belsejében állva egy üres terület helyi menüjének választása után.

16 Parancsikonok Parancsikonok létrehozásával gyakran kényelmesebbé tehetjük a munkánkat. A parancsikonra való dupla kattintás egyenértékű a parancsikonhoz rendelt állományra való dupla kattintással. A parancsikonok mérete mindig igen kicsi (2-3 KB) függetlenül attól, hogy mekkora volt az eredeti állomány.

17 Másolás, mozgatás Szintén gyakran alkalmazott műveletek. Másolás esetén két példány lesz az eredeti objektumból, míg az áthelyezés esetén csak az új helyen jelenik meg az objektum. Egy helyen azonos nevű fájlok nem helyezkedhetnek el, ezért ha a célmappában már létezik a másolandó fájl, akkor választanunk kell, hogy lecseréljük-e azt.

18 Tömörítés Tárolandó állományainkat legtöbbször lehetne rövidebben is tárolni, erre való a tömörítés. A tömörítésnek két fő típusa a veszteségmentes és a veszteséges tömörítés. Veszteségmentes tömörítési eljárás használata esetén a tömörített állományból kicsomagolás után sértetlenül visszakapjuk az eredeti tartalmat.

19 Veszteséges tömörítés használatakor az információk egy része elveszik, tehát kicsomagolás után nem kapjuk vissza az eredeti tartalmat. Programok, dokumentumok tömörítésére természetesen a veszteségmentes eljárásokat kell alkalmaznunk. A veszteséges eljárások olyan esetekben használatosak, ahol nem jár súlyos következményekkel a tartalom egy részének eltűnése.

20 Veszteségmentes eljárást alkalmazó formátum pl
Veszteségmentes eljárást alkalmazó formátum pl. a zip, míg veszteségest alkalmazó az mp3 vagy a jpg. A zip formátumok kezelését az operációs rendszer beépítetten tartalmazza, a rar formátum kezeléséhez azonban be kell szerezni egy segédprogramot vagy önkicsomagoló állományt is készíthetünk. A tömörítvények épsége felett az ún. CRC-kód őrködik. Ez a fájlhoz hozzáfűzött ellenőrző összeg. Ha megváltozik a fájl, akkor a tartalom és az ellenőrző összeg nem fog megfelelni egymásnak, és ezt a programok jelzik is.

21 Archiválás, adatvédelem
Célszerű archiválni azokat az állományainkat, amelyeket hosszabb időn át meg kell őrizni vagy nagyobb fontosságuk miatt sértetlenül mindig rendelkezésre kell állniuk. Biztonsági mentést készítő programokkal biztosíthatjuk, hogy baj esetén rendelkezésünkre álljon egy eredeti példány a sérült állományból. Egyszerű, de hatékony módszer az archiválásra az, ha a fontos mappánkat átmásoljuk a gépünk egy másik winchesterére. Gyakorlatilag a hétköznapi életben is végzünk archiválásokat, amikor pl. egy hivatalos iratot beadás előtt lefénymásolunk magunknak.

22 Adatainkat fenyegető veszélyek:
Szoftverhibák Egy lefagyott alkalmazással valószínűleg elvesztettük a mentetlen dokumentumot is. Ez ellen a gyakori mentéssel védekezhetünk. Néhány szoftverben található beépített védelmi, helyreállítási lehetőség. Hardverhibák Villámcsapás által okozott kár kockázatát csökkentheti egy jó minőségű túlfeszültség-védő eszköz. A váratlan áramszünetek ellen alkalmazhatjuk a szünetmentes tápegységet, ami a folyamatos áramellátáson kívül a túlfeszültség ellen is védelmet nyújt.

23 Vírusok Védekezhetünk ellenük például úgy, hogy csak ellenőrzött forrásból származó programot telepítünk vagy ismeretlen eredetű t (mellékletét) nem nyitjuk meg. Emellett vírusirtót is célszerű használni, aminek adatbázisát naprakész állapotban kell tartani. Illetéktelen hozzáférés Ez ellen már az ellenőrzött géphasználat is alapvető védelmet jelent. Az NTFS-fájlrendszer azonban finoman hangolható hozzáférés-szabályozásokat tesz lehetővé, amiket házi körülmények között is alkalmazhatunk.


Letölteni ppt "10. tétel - Állományok tárolása, kezelése, rendszerezése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések