Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Jedlik István néven született, de mikor belépett a Szent Benedek-rendbe, felvette az Anianus (Ányos) nevet. Tanulmányai a rend iskoláiban folytatta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Jedlik István néven született, de mikor belépett a Szent Benedek-rendbe, felvette az Anianus (Ányos) nevet. Tanulmányai a rend iskoláiban folytatta."— Előadás másolata:

1

2  Jedlik István néven született, de mikor belépett a Szent Benedek-rendbe, felvette az Anianus (Ányos) nevet. Tanulmányai a rend iskoláiban folytatta.  Huszonhét éves korában feltalálta az első elektrodinamikus, áram-áram kölcsönhatáson alapuló motort. A forgony nevet adta neki.  Valamint felfedezte a szódavíz készítésének módját, és újdonságot vélt felfedezni az elektromágneses törvényszerűségek vizsgálata során is.  Elkezdte a galvánelemek tökéletesítését. (1840). Ennek alapján sok villamos készüléket szerkesztett vagy tökéletesített.  A forradalom előtti tudományos mozgalmak elhaltak, ezekben az években Jedlik a Bonsen-elem javításán dolgozott, egyenáramú forgógépet fejlesztett ki.  1861-ben írta le a dinamó-elvet.  1895-ben halt meg.

3  Villamdelejes forgony  Szódagép  Egyenáramú forgógép  Dinamó-elv

4 Egy külső, nagyobb tekercs belsejében helyezett el egy másik, tűcsapágyon feltámasztott, kisebb, de vasmagos tekercset. Ha a tekercseket áram járta át, a belső tekercs az áramok irányától függően elfordult, és a keletkezett erők hatására meghatározott helyzetbe állt be. Ez ismert volt. Jedlik továbblépett.

5 Tudta, hogy a vasmagos "villamdelej" mágneses polaritását a benne folyó áram iránya határozza meg, ez pedig átkapcsolással könnyen megfordítható. Szüksége volt tehát egy olyan eszközre, amely forgás közben is folyamatosan biztosítja az áram folyását a belső tekercsben, mégpedig úgy, hogy félfordulatonként ellenkezőjére váltja az átfolyó áram irányát. Erre egy szellemes, nagyon egyszerű megoldást ötlött ki. A vasmagos belső szolenoid kivezetéseit osztott, gyűrű alakú, higannyal töltött vályúba lógatta, a higanyszegmenseket pedig állandó módon csatlakoztatta a külső áramforráshoz. Galvánelemmel táplálva a belső tekercs gyors, folyamatos forgómozgást végzett. Felismerte, hogy ha megtartja a külső tekercs állandó gerjesztését, de a belső "villamdelej" sarkítását fordulatonként oda-vissza felcseréli, folyamatos forgómozgásra késztetheti a belső szolenoidot.

6 „apparatus acidularis” = „savanyúvízi készület” Jedlik szavaival: „Egyik palaczkban foglaltatik a savanyú vizeknek legegyszerűbbike, mellyben a közönséges vizen, és avval egyesült szénsavon kívül semmi más ásványos rész nem találtatik. Ezen víz nagyobb mértékben bírja magában tartani a szabad szénsavat, mint az, mellyben a szénsavon kívül még többféle savak is felolvadvák; pohárba töltetvén szüntelen szénsav buborékokat hány, még a szénsav nagyobb része el nem röpül; legjobb tehát a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csípősségébül.”

7 Jedlik sokat foglalkozott egy újfajta áramfejlesztő, az acélmágneses egyenáramú generátor tökéletesítésével.  indukció törvénye  1. gép mágneses elektromos gép  mágneses mezőt állandó mágnesek biztosítják  1. vátozat: vátakozó áram  nem pótolta a galvánelemet.  kommutátorral szerelte fel  acélmágneses egyenáramú generátor  teljesítmény fokozása: kezdetben mágnesek növelésével  a teljesítményt az acélmágnes gyenge mágneses tere korlátozza  eleinte galvánelemről táplált, a mágnes köré tekercselt áramjárta huzallal.  ötlet: több gép összekapcsolása  nagyobb áramot termel  felismerés hiányzott: az elektromágnes táplálható közvetlenül a generátor áramával.  ez az öngerjesztés (dinamó-elv)

8

9 Készítette: Kiss Dorisz Forrás: http://www.sztnh.gov.hu/feltalalok/jedlik.htmlhttp://www.sztnh.gov.hu/feltalalok/jedlik.html


Letölteni ppt " Jedlik István néven született, de mikor belépett a Szent Benedek-rendbe, felvette az Anianus (Ányos) nevet. Tanulmányai a rend iskoláiban folytatta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések