Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Pap Zsuzsanna

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Pap Zsuzsanna"— Előadás másolata:

1 Készítette: Pap Zsuzsanna
Jedlik Ányos Készítette: Pap Zsuzsanna

2 Életrajza 1800, Szímő -1895, Győr Szülei:Jedlik Ferenc, Szabó Rozália
Tanult: Nagyszombaton, Pozsonyban a bencéseknél, Győrbe, Pesten Nyelvek:magyar, német, szlovák Pannonhalma – Szent Benedek-rend Czuczor István Pappá szentelés Nemzetőr Győri Rendház Belvárosi temető bencés kriptája, Újtemető -földművesek -Jedlik Pannonhalmára ment, hogy a bencés rendbe való felvételét kérje.  A két jól tanuló, tehetséges fiút szívesen fogadták Pannonhalmán, és beléptek a Szent Benedek-rendbe. Ekkor kapta Jedlik az Ányos, Czuczor pedig a Gergely nevet. -unokatestvére, osztálytársa -Pesten szerzett doktori címet, matematikákból,fizikából, filozófiából -szabadságharc -nyugdíj -gyárak->temető bezárása a Bencés Rend húsz koporsó befogadására alkalmas sírboltot alakíttatott ki  Ezután 1942-ben kerültek Jedlik Ányos földi maradványai a harmadik helyre, amikor az illetékesek több más kiváló győri személyiséggel együtt Jedlik Ányosnak is díszsírhelyet adtak.

3 Munkássága Könyvei Fontosabb találmányai
Pozsonyi Királyi Akadémián tanított Pesti Királyi Tudományegyetem Könyvei Súlyos testek természettana Természettan elemei Fontosabb találmányai Elektromotor Dinamóelv Öngerjesztés elve Rácsosztó gép Csöves villámfeszítő Galvánelemek és villanyvilágítás Szódavíz -pesti királyi tudományegyetem bölcsészeti karának fizikai tanszékvezetője -1845-től megkezdődik a magyar nyelvű oktatás az egyetemen. Nagy nehézséget okozott azonban az egységes magyar műszavak hiánya, ezért először a magyar tudományos nyelvet kellett kialakítani, mielőtt a rendelkezést teljes egészében végre lehetett volna hajtani. -dugattyú, tehetetlenségi nyomaték, léggömb, hullámhossz

4 -pesti királyi tudományegyetem
-természettan elemei -radnai jedliknek

5 Szódavíz Apparatus acidularis = ,,savanyúvízi készület”
,,Egyik palaczkban foglaltatik a savanyú vizeknek legegyszerűbbike, mellyben a közönséges vizen, és avval egyesült szénsavon kívül semmi más ásványos rész nem találtatik. Ezen víz nagyobb mértékben bírja magában tartani a szabad szénsavat, mint az, mellyben a szénsavon kívül még többféle savak is felolvadvák; pohárba töltetvén szüntelen szénsav buborékokat hány, még a szénsav nagyobb része el nem röpül; legjobb tehát a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csípősségébül.” Később tervei alapján épült fel az első szikvízüzem. Sajnos ez hamar csődbe ment, így a nagy találmány akkor még kiaknázatlan maradt[15]. Hogy rendtársait meglepje Jedlik Ányos megszerkeztette „apparatus acidularis” nevű berendezését, amellyel mesterséges szénsavas víz volt előállítható. Az apparátust magyarul „savanyúvízi készület”-nek nevezte.

6 „…Nincs egyéb hatalom tehát e földön, mint a tudományok varázsereje, melly mind egyeseknek, mind köztársaságoknak annyira óhajtott jóllétét eszközölhetné és biztosíthatná.

7 Források yos/html/jedanyindex.htm nyos szeged.hu/exhib/jedlik/jedlik.html rok/htm/jedlikrov.htm

8 https://www.youtube.com/watch?v=F2s3RpR 5nEI

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Pap Zsuzsanna"

Hasonló előadás


Google Hirdetések