Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Németország Kozmer Mario 8.a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Németország Kozmer Mario 8.a."— Előadás másolata:

1 Németország Kozmer Mario 8.a

2 Németországi Szövetségi Köztársaság Bundesrepublik Deutschland
Fővárosa:Berlin Legnagyobb város:Berlin Államforma:szövetségi köztársaság Vezetők:Szövetségi elnök:Joachim Gauck Szövetségi kancellár:Angela Merkel Abundestag elnöke:Norbert Lammert Hivatalos nyelv :német, regionálisan még: alsó- és felsőszorb,dán, alnémet, fríz, cigány

3 Földrajz Domborzat: a déli határánál fekvő Alpok hegylánctól az északi határt képező Északi-tengerig és Balti-tengerig terjed. E határok között Közép-Németország erdőkkel borított felföldjei és az észak-német mélyföld terülnek el.Németország három nagy földrajzi tájegysége az Északnémet-alföld, a Német-középhegység és az Alpok az Előalpokkal.

4 Vízrajz:  hat legjelentősebb folyója a Duna, a Rajna, az Elba, az Odera, a Weser és az Ems.Németország legnagyobb tavai a Boden-tó a Müritz a Chiemsee a Schwerini-tó és a Starnbergi-tó. Számos mesterséges csatorna  A legjelentősebbek közé tartozik az Északi-tengert a Balti-tengerrel összekötő,  Kieli-csatorna és a Rajna–Majna–Duna-csatorna.

5 Növény- és állatvilág: Állatvilága jellegzetes : szarvas, őz, vaddisznó, róka, nyúl. Sok őshonos kutyafajtája. Az állattenyésztés a mezőgazdaság vezető ágazata. A réteken, legelőkön tejelő szarvasmarhát tartanak. A szántókon takarmánynövényeket, rozst és burgonyát termesztenek, a melegebb, lösszel borított vidékein búzát, cukorrépát, kukoricát termelnek és sertést tenyésztenek.

6 Népesség Berlin Németországnak több nagyvárosa van, a történelmi decentralizáltság miatt többnek jelenős szerepe van, Berlin fővárosként a legjelentősebb. További jelentős nagy városok Hamburg és München. A leginkább városiasodott területek a Ruhr-vidék,Frankfurt és Stuttgart régiója. Hamburg München

7 München A legnagyobb német tartomány, Bajorország fővárosa. München legfontosabb gazdasági ága a turizmus, az autó- és gépgyártás, az elektrotechnika és a szoftveripar, de jelentős szerepet játszik a biotechnológia is.

8 Berlin Berlin Németország fővárosa, egyben Németország egyik tartománya.  3,5 millió lakosával Németország legnépesebb városa. Berlin a politika, média, kultúra és tudomány egyik fontos európai központja. A Berlin gazdaságának húzóágazatai a következők: biotechnológia, gyógyszeripar, megújuló energiaipar, média, turizmus.

9 GAzdaság Az Amerikai Egyesült Államok, Kína és Japán után Németországé a Föld negyedik legerősebb gazdasága. Az Európai Unió népességének mintegy 1/6-át tömörítő Németország adja az Európai Unió termelésének közel 1/3 részét. Sokoldalú iparából a gépgyártás, a vegyipar és az elektrotechnika-elektronika emelkedik ki.

10 A világ nagy vegyipari csoportjainak sorában az első három helyet német cégek foglalják el. A német gazdaság vezető ága a gépipar. Tengerjáró hajókat, szerszámgépeket, ipari felszereléseket (tengeri fúróberendezéseket is), gépjárműveket gyárt. Európa legnagyobb termelője és exportálója az elektronikai berendezéseknek. A BASF (vegyipar), aVolkswagen (gépkocsi), a Zeiss (optika), Bosch (gépipar), Siemens AG (elektronika) és még sok cége az egész világon ismert.

11 Sportélet A sport lényeges része Németország életének több mint 40 millió ember sportol itt.  A labdarúgás a legnépszerűbb sportág. Több mint 6.3 millió aktív taggal a Német Labdarúgó-szövetség a legnagyobb sportszervezet a világon ebben a válfajban. Egyéb népszerű sportágak az országban a kézilabda, a röplabda, a kosárlabda, a jégkorong és a tenisz.

12 FC Bayern München Az FC Bayern München Németország első számú labdarúgócsapata, öt BEK-, illetve BL-győzelmével Európa egyik legeredményesebb futballklubja. A csapat alapítása 1900 február. Az Allianz Arena 2005 óta ad otthont a Bayern München számára.

13 Hertha BSC   A Hertha BSC egy német labdarúgócsapat, székhelye Berlinben van. A klubot 1892. július 25-én alapították. A Hertha nevet,egy gőzhajó kék és fehér kéményéről kapta. A Hertha BSC hazai meccseit a berlini Olimpiastadionban játssza.

14 Érdekességek Európa park Berlini fal Múzeum sziget Zugspitze
neuschwanstein Porsche múzeum Oktoberfest


Letölteni ppt "Németország Kozmer Mario 8.a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések