Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógép hálózatok. Cél: a megfelelő információ a megfelelő időben a megfelelő helyen legyen Előny: –erőforrások közös használata –Megbízhatóság –Gazdaságosság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógép hálózatok. Cél: a megfelelő információ a megfelelő időben a megfelelő helyen legyen Előny: –erőforrások közös használata –Megbízhatóság –Gazdaságosság."— Előadás másolata:

1 Számítógép hálózatok

2 Cél: a megfelelő információ a megfelelő időben a megfelelő helyen legyen Előny: –erőforrások közös használata –Megbízhatóság –Gazdaságosság –Centralizált adminisztráció Alapfogalmak: –Számítógép hálózat –Erőforrás –Szerver –Munkaállomás (kliens)

3 Számítógép hálózat: több számítógépből álló rendszer, amelyben az egyes gépek kapcsolatban vannak egymással, de önállóan is képesek működni. Erőforrás: a hálózatnak az a része, amelyet a hálózat egy vagy több felhasználója használhat.(háttértároló, nyomtató, szoftver stb.) Szerver: erőforrásai elérhetők és használhatók más számítógépekről Munkaállomás: itt dolgoznak a felhasználók, akik használják a saját erőforrásaikat és a szerverét is.

4 Egyenrangú és kliens/szerver hálózatok Egyenrangú hálózat (Peer-to-Peer): –A gépek között nincs kitüntetett szerver, nincs hierarchia. Mindegyik gép ügyfél és kiszolgáló szolgáltatásokat is elláthat. (Windows 2000/XP) Kliens/szerver hálózat: kitüntetett szerver gép is van, ezeket általában nem használják munkaállomásként (Novell NetWare)

5 Hálózati topológiák A hálózat számítógépeinek logikai elrendezése: TOPOLÓGIA  fizikai elrendezése: TOPOGRÁFIA

6 Hálózati struktúrák működés szempontjából: Pont-pont összeköttetés (csomag érkezik, feldolgoz vagy továbbad): Pont-multipont összeköttetés (csomagot mindenki kap, de csak a címzett dolgozza fel) SIN (BUSZ), gyűrű, rádiós)

7 Hardver – Hálózati kártya Fizikai illesztőfelület(interface)a számítógép és az adatfolyamot továbbító közeg között. (megfelelő feszültségszintek, időzítések biztosítása) Feladata: –A digitális adatokat a hálózat jellemzőinek megfelelő elektromos jelsorozattá alakítja –A hálózatról érkező elektromos jeleket adattá alakítja –Felismeri a saját címére érkező információt –Vezérli az átviteli közegre küldött adatfolyamot

8 Aktív hálózati eszközök, hálózat elemei: Server funkciók: File, alkalmazás, adatbázis, web, tűzfal, nyomtató … Router szerepe, HUB - switch különbség, Switch funkciók

9 Aktív hálózati eszközök, hálózat elemei: Hub (elosztó) Feladata a munkaállomások, szerverek és egyéb hálózati eszközök közti adatforgalom biztosítása. Csavart érpárú, csillag topológiájú hálózatok esetén használnak az útvonal elosztására hub-okat, melyek meghatározott számú porttal rendelkeznek. „Minden kommunikáció minden porton megjelenik …”

10 Aktív hálózati eszközök, hálózat elemei: Switch (kapcsoló) Switch képes portokat kapcsolni direktbe: -- Növeli a kommunikáció sebességét, sávszélességet takarít meg -Képes - Alhálózatokat szegmentálni - Különböző LAN-okat összekötni (Általában Uplink port, gigabit port, optikai port is.)

11 Aktív hálózati eszközök, hálózat elemei: Switch (kapcsoló) A switch képes bármely két portját összekötni egymással a többi porttól teljesen függetlenül. Feladata a hálózat szegmentálásának biztosíthatósága, hálózati szegmensek összekapcsolása. Switch stackelés eredménye, több Switch egy switch-ként viselkedik, uplink, csak összeköttetést ad a switch-ek között. HUB max 4 szintig uplinkelhető. Az SNMP (Simple Network Management Protocol = egyszerű hálózat felügyelő-kezelő protokoll) Stackelés

12 Aktív hálózati eszközök, hálózat elemei: Router (útválasztó, forgalomirányító) A router olyan forgalomirányító eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a nem „ugyanabban a hálózatban” található számítógépek kommunikálni tudjanak egymással. A hálózatokban a forgalomirányító két fő feladatot lát el: meghatározza az elérési útvonalakat és továbbítja a csomagokat. (Azt, hogy egy eszköz melyik hálózathoz tartozik, azt az IP cím és a netMask együttesen határozzák meg.)

13 Hálózati technológiák


Letölteni ppt "Számítógép hálózatok. Cél: a megfelelő információ a megfelelő időben a megfelelő helyen legyen Előny: –erőforrások közös használata –Megbízhatóság –Gazdaságosság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések