Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

20. LENGYEL ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "20. LENGYEL ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013."— Előadás másolata:

1 20. LENGYEL ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013

2 Lengyel új hullám  Szokás lengyel filmiskolá nak is nevezni.  A lengyel filmiskola elnevezése 1954-ben jelent meg, megelőzve az első filmeket. A kialakulását megelőző időszakot az 1955-1956-os évekre rögzíthetjük. Ebben a néhány évben válik lehetségessé a harc a szocialista realizmussal, amit azonban véglegesen legyőzni még a morális nyugtalanság mozijának idején sem tudtak.

3 Lengyel új hullám  A filmiskola tulajdonképpeni kezdetét 1956-ra szokás tenni. Andrzej Wajda A mi nemzedékünk című 1955- ös munkája jelenti a korszakhatárt, majd a Csatorna az iskola első jelentős filmje.  Az 1957-1959 közötti időszak a háború, megszállás, a lengyel romantika tradícióinak összefüggésében értelmezhető.

4 A lengyel filmiskola irányzatai  A lengyel filmiskolán belül két irányzat rajzolódik ki: 1. Nemzetinek nevezhető vonulat 2. Lélektani-egzisztencialista irányzat

5 Nemzetinek nevezhető vonulat  A vonulat a nemzeti problematikát romantikus megközelítéssel és drámai helyzetekben jeleníti meg.

6 Nemzetinek nevezhető vonulat  A nemzeti vonulat romantikus-drámai szárnyának legjelentősebbb képviselője Andrzej Wajda.  Fontosabb filmjei:  Csatorna (1957)  Hamu és gyémánt (1958)  Lotna (1959)  Sámson (1961)

7 Nemzetinek nevezhető vonulat  Az úgynevezett racionalista szárny vezető képviselője Andrzej Munk.  Fontosabb filmjei:  Eroica (1958)  Kancsal szerencse (1960)

8 Nemzetinek nevezhető vonulat  A racionalista szárny másik képviselője Kazimierz Kutz.  Fontosabb filmje:  Kitüntetés (1959)

9 Lélektani-egzisztencialista irányzat  Az irányzatot visszafogottabb filmnyelv és a fanyarabb, józan, ironikus hangvétel jellemző

10 Lélektani-egzisztencialista irányzat  Az irányzatot visszafogottabb filmnyelv és a fanyarabb, józan, ironikus hangvétel jellemző

11 Lélektani-egzisztencialista irányzat  Az irányzat alkotásai:  Jerzy Kawalerowicz: Az éjszakai vonat (1959)  Jerzy Kawalerowicz: Mater Johanna (1961)  Wojciech Jerzy Has: Hurok (1957)  Wojciech Jerzy Has: Útban Párizs felé (1962)

12 Lengyel filmiskola szétesése  A lengyel filmiskola szétesését nem belső okokkal magyarázhatjuk. Nem tematikai vagy formanyelvi kifáradásról van szó, hanem a hatalom és az alkotók egyre látványosabbá váló konfliktusáról: a stúdiók önállósodási törekvései szembekerültek a cenzúra erősödésével.

13 Lengyel filmiskola szétesése  A stúdiók döntési jogköreit megnyirbálták, egyre erősödött a forgatókönyvek fölötti hivatali ellenőrzés.  A hatalom ellenlépéseinek egyik módja volt a forgalmazás korlátozása, tudunk példákat a filmek bemutatásának késleltetésére, de a betiltásra is. Gyakran előfordult az is, hogy az állami szervek megakadályozták egyes filmek külföldi fesztiválszereplését.

14 Lengyel filmiskola szétesése  A Lengyel Egyesült Munkáspárt Központi bizottságának 1960 júniusában kiadott határozata jelentette a lengyel filmiskola végét.  A határozat leszögezi, hogy elfogadhatatlan a filmek pesszimista hangvétele és a párt irányvonalától való elszakadása. Éles kritikát kap a filmek úgynevezett nyugati irányultsága. A határozat arra szólítja fel az alkotókat, hogy filmjeikkel segítsék „a szocializmus építését”, továbbá kövessék a lengyel történelem „haladó hagyományait”.

15 Andrzej Wajda: Hamu és gyémánt (1958) 01:38:00

16 vége


Letölteni ppt "20. LENGYEL ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések