Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Fraunhoffer vonalak fényképezésének nehézségei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Fraunhoffer vonalak fényképezésének nehézségei"— Előadás másolata:

1 A Fraunhoffer vonalak fényképezésének nehézségei
avagy A színkép fényképezés szépségei

2 Miről legyen szó? A felfedezők
Hogyan keletkeznek a különböző színképek (műszerek) A spektrum fényképezése, és kiértékelése Néhány fényforrás spektruma A nap színkép fényképezése Frunhoffer vonalakkal Kiértékelés gyakorlata Képgaléria

3 Egy kis történelem A Fraunhofer-féle vonalak a Nap színképében található sötét vonalak. Felfedezésük Joseph von Fraunhofer (1787–1826) német optikus nevéhez fűződik, bár nem ő, hanem William Hyde Wollaston (1766–1828) angol kémikus vette először észre a sötét vonalak létezését, 1804-ben. Fraunhofer 1814-ben, Wollastontól függetlenül fedezte fel a jelenséget, és elkezdett méréséket végezni és publikálta az eredményeket. 570 vonalat írt le, és azokat betűkkel nevezte el. A korszerű mérőeszközökkel több ezer vonal látható. Wikipédia

4 Hogyan keletkezik a színkép
Képek a netről

5 Hogyan keletkezik a színkép

6 Hogyan keletkezik a színkép
Spektográf és részei

7 Fénykép a spektrumról Bejővő fény Rács Lencse ccd
Nagyon fontos, hogy a fényforrás éles képének színképét fényképezzük! Ügyelni kell az expozíciós időre. Főként emissziós képek Készítése lehetséges.

8 Az eltérítési szög d rácsállandó 1/500 mm anyag hullámhossz (angström)
sin() szög (fok) vas 4384 0,2192 12, nátrium 5896 0,2948 17, d= 20000

9 Színkép típusok Egy fényforrás által kibocsátott fény spektruma u.n. emissziós színkép. Folytonos, vagy vonalas képet mutat. A kibocsátott fény valamilyen átlátszó anyagon (gázon) halad át akkor elnyelési, abszorbciós színkép keletkezhet.

10 Két fejlámpa színképe szín hullámhossz (angström) sin() szög (fok) lila 3900 0,195 11, vörös 7850 0,3925 23, 11, A helios objektív látószöge vízszintesen kb 34 fok

11 Mit is látunk a színképen?
A fejlámpa nem minden látható hullámhosszon bocsát ki azonos intenzitással fotonokat. Az ábrán egy kör a LED egy meghatározott hullámhosszhoz tartozó képe. Ezek a körök egymást takarják. Amit látunk az egyes helyeken megjelenő színek keveréke. Annál közelebb áll a valósághoz a látott színkép minél kisebb terjedelmű a forrás. Vagy távolról kell fényképezni, vagy a tárgy egy részletét kell fényképezni.

12 Fénycső színképe

13 Mit is látunk a színképen?
A fenti kép egy utcai lámpa képe rácson keresztül. Viszonylag távol van, de még eléggé kiterjedt. Az alsó kép egy hasonló fényforrás fénye réssel leszűkítve.

14 A színkép kiértékelése
30 napos TRIAL változat. Angol nyelvű videó segítséggel. A kijelölt sávban függőleges pixelek mentén a fényerősség átlagát ábrázolja grafikonon. A képeket érdemes kissé kidolgozni értékelés előtt.

15 A színkép kiértékelése
A fejlámpa és színképének hisztogramja

16 Néhány fényforrás és kiértékelt spektruma
Lámpa a parkban

17 Néhány fényforrás és kiértékelt spektruma
Lámpasor

18 Néhány fényforrás és kiértékelt spektruma
Energiatakarékos izzó résen keresztül

19 Néhány fényforrás és kiértékelt spektruma

20 Néhány fényforrás és kiértékelt spektruma

21 Néhány fényforrás és kiértékelt spektruma

22 Néhány fényforrás és kiértékelt spektruma
Gyertyaláng

23 Néhány fényforrás és kiértékelt spektruma
Gyertya visszatükröződése a viaszon..

24 A fraunhoffer vonalak A Nap felszínéről jövő fényt a Nap légkörében levő gázok megszűrik. A gázatomot gerjeszti az a foton, amelynek energiája megegyezik az atom elektronjainak a kvantumszámok által meghatározott energiakülönbségeivel. Ezen fotonok egy része eltűnik a Nap felszínének folytonos színképéből. A fotonhiány így egy nagyon vékony elvileg egyetlen hullámhosszhoz, vagy nagyon keskeny hullámhossz tartományhoz tartotó sötét vonalként jelenik meg a színképben.

25 A fraunhoffer vonalak

26 Fénykép kiterjedt tárgy spektrumáról
Rács CCD Papír cső Rés Lencse

27 Fénykép kiterjedt tárgy spektrumáról
Dr Hudoba György ötlete nyomán Egy vékony fémpálcát helyezünk el, és a róla visszaverődő napfényt fényképezzük rácson keresztül.

28 Fénykép kiterjedt tárgy spektrumáról
Bejővő fény Rács Lencse ccd Nagyon fontos, hogy a fényforrás éles képének színképét fényképezzük! Ügyelni kell az expozíciós időre. Főként emissziós képek Készítése lehetséges.

29 Néhány kép az eredményről

30 Néhány kép az eredményről

31 Néhány kép az eredményről

32 A fraunhoffer vonalak Egy fémpálcát helyezünk el, és a róla visszaverődő napfényt fényképezzük rácson keresztül. Szabad szemmel is láthatóak a sötét vonalak.

33 A fraunhoffer vonalak

34 A fraunhoffer vonalak

35 Használt eszközök EOS 300 D kamera közgyűrűvel.
Obj Fokusz Tan(alfa/2) Látószög (fok) Helios 58 0, 34, 2*helios 116 0, 17, Fotópuska 300 0,06 6, 2*fotópuska 600 0,03 3, EOS 300 D kamera közgyűrűvel. Automatizmusok kikapcsolva: kézi távolság állítás teljes blendenyílás kézi expoziciós idő választás RAW vagy jpg formátum

36 Tévutak nehézségek Alkalmas tárgy keresése rés vagy visszaverő felület
Megfelelő rács (elvileg az iskolai rácsok alkalmasak), végül 500/mm fólia Kis látószögnél nehéz megtalálni a színképet, mert a forrás kiesik a mezőből Megfelelő állvány Milyen a színkép háttere Nagyon pontos távolságbeállítás kell, mert a rés éles képe a színkép Soha nem tudhatjuk, milyen expozíciós idő a jó Kiértékelés előtt sokféle képkidolgozás kell (GIMP, Fotoshop) Nézzünk meg néhány képet!

37 Miért nem Newton fedezte fel a Fraunhoffer vonalakat?
1814


Letölteni ppt "A Fraunhoffer vonalak fényképezésének nehézségei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések