Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása"— Előadás másolata:

1 Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása

2 Szöveg bevitele 1. feladat Nyissunk meg egy új üres dokumentumot! És mentsük el szöveg_bevitele.doc néven. Szöveg bevitele esetén a két legfontosabb szabály: A szóközt csak szavak elválasztására használjuk A sorvég figyelése a szövegszerkesztő dolga, sort nem kell váltanunk, az automatikus. Módosító billentyűk SHIFT: Betű esetén a nagy betűs alak, különben a billentyűn lévő felső jel. CAPS LOCK: Rögzíti a SHIFT-et, csak betűkre hatásos ALT GR: A billentyű alján jobb oldalon lévő jel Bekezdés A szöveg két ENTER közötti része. Alapvetően bekezdéseket írunk be a szövegszerkesztőbe. Megjegyzés Furcsa dolog a szóköz szerepe. Kezdő szövegszerkesztők gyakran használják a szöveg tabulálására, beljebb kezdésére. A módosító billentyűk használatát érdemes elmondani Sokan a bekezdést úgy értelmezik, hogy beljebb kezdés. Erre hívjuk föl a figyelmet. A bekezdés tágabb fogalom, mint amivel az irodalom órán találkozunk. Szövegszerkesztőben lehet egy cím is bekezdés, vagy lehet olyan bekezdés is, mely nem tartalmaz karaktert.

3 2. feladat Gépeljük be üres dokumentumunkba a következő szöveget:
A Kereskedelmi és Marketing Reklám & Hirdetés cég által meghirdetett reklám szlogen verseny résztvevői szlogenjeiket a következő címre küldjék: Megjegyzés Érdemes rászokni arra, hogy egy új dokumentumot legalább három ENTER-rel kezdünk, majd a szöveg bevitelét az első indítjuk meg. Néha jól jöhet néhány üres, formázatlan sor. A folyók.doc állományban az egymás alatti részekben ugyanannyi szóköz van, mégsem egymás alatt helyezkednek el az oszlopok, pedig csak a betűtípus lett más.

4 Szimbólumok 4. feladat Folytassuk a munkát a szöveg_bevitele.doc állománnyal! Szimbólumok bevitele. Használjuk a Beszúrás\Szimbólum parancsot! Első lépésként válasszuk ki a betűtípust Majd keressük meg a megfelelő jelet Használjuk a beszúrás gombot Jelige: -tól -ig Postán is elérhetők vagyunk.  Cegléd, Mátra u. 11.  Telefon:   Jó munkát  A görög betűket a Symbol készletben, a kis grafikákat a Wingdingsben találjuk meg. Vannak még érdekes kis grafikák a Webdings készletekben is.

5 Szimbólumok Ha több szimbólumot is be kell írnom, akkor hagyhatom a szimbólumtáblát nyitva nem kell bezárni. Ekkor a folyamat a következő: Beszúrás\Szimbólum Megkeresem a megfelelő jelet, Beszúrás gomb Nem zárom le az ablakot, hanem a munkaterületre kattintok és folytatom a gépelést Ha új szimbólum kell, akkor egyszerűen csak a szimbólum ablakra kattintok és kiválasztom a következő jelet és beszúrom Addig hagyom fent az ablakot, amíg van beírandó jel Billentyűkombináció Gyakran használt jelekhez érdemes hozzárendelni Használjunk olyan kombinációt, melyet a szoftver nem alkalmaz. Pl. egy levél beszúrása: ALT+L 5. feladat Rendeljük hozzá az egyik telefonhoz az ALT+P kombinációt! Szimbólum táblán a Billentyűparancs gomb Majd az új ablakban az Új billentyűparancs mezőben állva nyomjuk le az ALT+P billentyűket. Hozzárendel, majd Bezárás. Megjegyzés A billentyűkombinációt csak abban az esetben mondjuk el, ha a csoport jobb képességű

6 Kijelölések Egy szó: Dupla kattintás a szón belül.
Egy sor: A kijelölő sávban egy kattintás a sor előtt. Egy bekezdés: A kijelölő sávban dupla kattintás a bekezdés előtt. Teljes dokumentum: A kijelölő sávban három kattintás. Egy mondat: CTRL+ kattintás a mondaton belül. Tetszőleges alakú egymás melletti részek: Az egérrel, húzással. Tetszőleges alakú nem egymás melletti részek: CTRL lenyomva tartva, majd az egérrel húzással az első rész elejétől a végéig, majd a következő rész ugyanígy. Téglalap alakú rész: ALT lenyomva tartva, egér húzással. Megszüntetés: Bal gomb a kijelölésen kívül. 6. feladat Végezzük el a fenti kijelöléseket a szöveg_bevitele.doc állományon! Nem kell feltétlenül mindet használni, de a formázás gyorsabb lesz, ha többféle kijelölést ismerünk.

7 Törlés, felülírás Beszúró mód BACKSPACE Balra töröl DELETE
Jobbra töröl Átíró mód Ha az INSERT billentyűt egyszer megnyomjuk, akkor átíró módba kerülünk. Ekkor a leütött karakterek felülírják a régieket. Beszúró mód Az INSERT billentyű ismételt lenyomásával kapcsoljuk vissza. Ekkor a leütött karakterek beszúródnak a régiek elé. (Alapértelmezés) Az ábrák a szövegszerkesztő állapotsorát mutatják

8 Törlés, felülírás, visszavonás
7. feladat A dokumentumban a Cegléd szót javítsuk Nagykőrösre, beszúró módban! 8. feladat A küldjék szót javítsuk továbbítsák-ra, átíró módban! 9. feladat Állítsuk vissza az eredeti állapotot! A feladat megoldásához használjuk a ikonokat (Visszavonás, Mégis) 10. feladat Nézzük meg az ikonok lenyílóit is! Itt láthatjuk, hogy a korábban elvégzett műveleteket is vissza lehet vonni, nemcsak a legutolsónak elvégzettet. Megjegyzés Hívjuk föl arra a figyelmet, hogy az esetek többségében a formázás elrontásakor érdemesebb és gyorsabb a visszavonást használni, mint hogy formázással hozzuk vissza az előző állapotot.

9 Mozgatás, másolás Mozgatás Másolás Folyamat
A kijelölt szöveg átkerül egy új helyre Másolás A kijelölt szöveg átkerül egy új helyre, de az eredeti helyen is megmarad Folyamat Szöveg kijelölése Kivágás/Másolás A kurzor átállítása a beillesztés helyére Beillesztés 11. feladat Mozgassuk át a jeligét a dokumentum végére! 12. feladat Kétszerezzük meg a dokumentum szövegét másolással! Menüből: Szerkesztés\Kivágás vagy Másolás Ikon: vagy Billentyűzet: CTRL+X vagy CTRL+C Menüből: Szerkesztés\Beillesztés Ikon: Billentyűzet: CTRL+V Megjegyzés Jobb csoportok esetén érdemes megnézni az adatok mozgatását két különböző dokumentum között is.

10 Keresés Keresés a szövegben
Hosszú szövegek esetén olvasással nehezen találunk meg egy szót. Ebben az esetben használjuk a Szerkesztés\Keresés parancsot 13. feladat Nyissuk meg a Magyar nyelvjárások.doc állományt és keressük meg benne a magyar szó előfordulásait! Érdemes bejelölni az Összes találat kiemelése mezőt és úgy is végrehajtani a keresést. Megjegyzés Ha van az órán elegendő idő esetleg meg lehet még nézni az egyebek fület is, de ez mindenképpen csak kiegészítésként jelenjen meg. Ezen az órán még nem biztos, hogy érdemes rá kitérni, hiszen az Egyebek alatt formátumokat is kereshetünk, de itt még formázást nem tanultunk.

11 Csere Csere Hosszabb dokumentumok esetén ha néhány szót szisztematikusan szeretnénk kicserélni egy másik szóra, akkor érdemes használni a Szerkesztés\Csere parancsot 14. feladat Az előző dokumentumban a székely szó minden előfordulását cseréljük székely (magyar) -ra

12 Csere 15. feladat Bosszantó dolog, ha más által rosszul létrehozott szöveget nekünk kell rendbe raknunk. Például valaki szóközökkel igazított egy szöveget és nekünk ezt kell rendbe hoznunk. Nyissuk meg a folyók.doc dokumentumot! Ez tele van sok indokolatlan szóközzel. Hogyan lehetne ezeket kivenni? Szerkesztés\Csere Mit cserél: Ide beírunk két szóközt (Vigyázat, nem látszik) Mire cseréli: Ide beírunk egy szóközt Majd mindet cseréli A mindet cseréli nyomógombot addig használom amíg a cserék száma nulla nem lesz Első menet: 255 csere Második menet: 135 csere Harmadik menet: 57 csere Negyedik menet: 39 csere Ötödik menet: 0 csere


Letölteni ppt "Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések