Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása."— Előadás másolata:

1 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása

2 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 2 Szöveg bevitele  1. feladat Nyissunk meg egy új üres dokumentumot! És mentsük el szöveg_bevitele.doc néven.  Szöveg bevitele esetén a két legfontosabb szabály:  A szóközt csak szavak elválasztására használjuk  A sorvég figyelése a szövegszerkesztő dolga, sort nem kell váltanunk, az automatikus.  Módosító billentyűk  SHIFT: Betű esetén a nagy betűs alak, különben a billentyűn lévő felső jel.  CAPS LOCK: Rögzíti a SHIFT-et, csak betűkre hatásos  ALT GR: A billentyű alján jobb oldalon lévő jel  Bekezdés A szöveg két ENTER közötti része. Alapvetően bekezdéseket írunk be a szövegszerkesztőbe.

3 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 3  2. feladat Gépeljük be üres dokumentumunkba a következő szöveget: A Kereskedelmi és Marketing Reklám & Hirdetés cég által meghirdetett reklám szlogen verseny résztvevői szlogenjeiket a következő e-Mail címre küldjék: szlogen@kmrh.hu

4 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 4 SzimbólumokSzimbólumok  4. feladat Folytassuk a munkát a szöveg_bevitele.doc állománnyal!  Szimbólumok bevitele. Használjuk a Beszúrás\Szimbólum parancsot!  Első lépésként válasszuk ki a betűtípust  Majd keressük meg a megfelelő jelet  Használjuk a beszúrás gombot Jelige:  -tól  -ig Postán is elérhetők vagyunk.  Cegléd, Mátra u. 11.  Telefon:  52-123-456  Jó munkát A görög betűket a Symbol készletben, a kis grafikákat a Wingdingsben találjuk meg. Vannak még érdekes kis grafikák a Webdings készletekben is.

5 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 5 SzimbólumokSzimbólumok  Ha több szimbólumot is be kell írnom, akkor hagyhatom a szimbólumtáblát nyitva nem kell bezárni. Ekkor a folyamat a következő:  Beszúrás\Szimbólum  Megkeresem a megfelelő jelet, Beszúrás gomb  Nem zárom le az ablakot, hanem a munkaterületre kattintok és folytatom a gépelést  Ha új szimbólum kell, akkor egyszerűen csak a szimbólum ablakra kattintok és kiválasztom a következő jelet és beszúrom  Addig hagyom fent az ablakot, amíg van beírandó jel  Billentyűkombináció  Gyakran használt jelekhez érdemes hozzárendelni  Használjunk olyan kombinációt, melyet a szoftver nem alkalmaz. Pl. egy levél beszúrása: ALT+L  5. feladat Rendeljük hozzá az egyik telefonhoz az ALT+P kombinációt!  Szimbólum táblán a Billentyűparancs gomb  Majd az új ablakban az Új billentyűparancs mezőben állva nyomjuk le az ALT+P billentyűket.  Hozzárendel, majd Bezárás.

6 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 6 KijelölésekKijelölések  Egy szó: Dupla kattintás a szón belül.  Egy sor: A kijelölő sávban egy kattintás a sor előtt.  Egy bekezdés: A kijelölő sávban dupla kattintás a bekezdés előtt.  Teljes dokumentum: A kijelölő sávban három kattintás.  Egy mondat: CTRL+ kattintás a mondaton belül.  Tetszőleges alakú egymás melletti részek: Az egérrel, húzással.  Tetszőleges alakú nem egymás melletti részek: CTRL lenyomva tartva, majd az egérrel húzással az első rész elejétől a végéig, majd a következő rész ugyanígy.  Téglalap alakú rész: ALT lenyomva tartva, egér húzással.  Megszüntetés: Bal gomb a kijelölésen kívül.  6. feladat Végezzük el a fenti kijelöléseket a szöveg_bevitele.doc állományon!

7 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 7 Törlés, felülírás  BACKSPACE  Balra töröl  DELETE  Jobbra töröl  Átíró mód  Ha az INSERT billentyűt egyszer megnyomjuk, akkor átíró módba kerülünk. Ekkor a leütött karakterek felülírják a régieket.  Beszúró mód  Az INSERT billentyű ismételt lenyomásával kapcsoljuk vissza. Ekkor a leütött karakterek beszúródnak a régiek elé. (Alapértelmezés) Az ábrák a szövegszerkesztő állapotsorát mutatják

8 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 8 Törlés, felülírás, visszavonás  7. feladat A dokumentumban a Cegléd szót javítsuk Nagykőrösre, beszúró módban!  8. feladat A küldjék szót javítsuk továbbítsák-ra, átíró módban!  9. feladat Állítsuk vissza az eredeti állapotot!  A feladat megoldásához használjuk a ikonokat (Visszavonás, Mégis)  10. feladat Nézzük meg az ikonok lenyílóit is!  Itt láthatjuk, hogy a korábban elvégzett műveleteket is vissza lehet vonni, nemcsak a legutolsónak elvégzettet.

9 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 9 Menüből: Szerkesztés\Kivágás vagy Másolás Ikon: vagy Billentyűzet: CTRL+X vagy CTRL+C Mozgatás, másolás  Mozgatás  A kijelölt szöveg átkerül egy új helyre  Másolás  A kijelölt szöveg átkerül egy új helyre, de az eredeti helyen is megmarad  Folyamat  Szöveg kijelölése  Kivágás/Másolás  A kurzor átállítása a beillesztés helyére  Beillesztés  11. feladat Mozgassuk át a jeligét a dokumentum végére!  12. feladat Kétszerezzük meg a dokumentum szövegét másolással! Menüből: Szerkesztés\Beillesztés Ikon: Billentyűzet: CTRL+V

10 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 10 KeresésKeresés  Keresés a szövegben  Hosszú szövegek esetén olvasással nehezen találunk meg egy szót. Ebben az esetben használjuk a Szerkesztés\Keresés parancsot  13. feladat Nyissuk meg a Magyar nyelvjárások.doc állományt és keressük meg benne a magyar szó előfordulásait!  Érdemes bejelölni az Összes találat kiemelése mezőt és úgy is végrehajtani a keresést.

11 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 11 CsereCsere  Csere  Hosszabb dokumentumok esetén ha néhány szót szisztematikusan szeretnénk kicserélni egy másik szóra, akkor érdemes használni a Szerkesztés\Csere parancsot  14. feladat Az előző dokumentumban a székely szó minden előfordulását cseréljük székely (magyar) -ra

12 Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 12 CsereCsere  15. feladat Bosszantó dolog, ha más által rosszul létrehozott szöveget nekünk kell rendbe raknunk. Például valaki szóközökkel igazított egy szöveget és nekünk ezt kell rendbe hoznunk. Nyissuk meg a folyók.doc dokumentumot! Ez tele van sok indokolatlan szóközzel. Hogyan lehetne ezeket kivenni?  Szerkesztés\Csere  Mit cserél: Ide beírunk két szóközt (Vigyázat, nem látszik)  Mire cseréli: Ide beírunk egy szóközt  Majd mindet cseréli  A mindet cseréli nyomógombot addig használom amíg a cserék száma nulla nem lesz Első menet: 255 csere Második menet: 135 csere Harmadik menet: 57 csere Negyedik menet: 39 csere Ötödik menet: 0 csere


Letölteni ppt "Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések