Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink? Csonka Gyöngyi BBRAUN AVITUM HUGARY Zrt. 4.sz Dialízisközpont Kaposvár 2014.05.28.DNN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink? Csonka Gyöngyi BBRAUN AVITUM HUGARY Zrt. 4.sz Dialízisközpont Kaposvár 2014.05.28.DNN."— Előadás másolata:

1 Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink? Csonka Gyöngyi BBRAUN AVITUM HUGARY Zrt. 4.sz Dialízisközpont Kaposvár DNN

2 sl | Page Dializált beteg étrendje CÉL Felesleges folyadék mennyiségének csökkentése Hiperkalémia csökkentése Hiperfoszfatémia csökkentése Szükséges energia mennyiség biztosítása Megfelelő mennyiségű fehérje biztosítása 2

3 sl | Page Dializált beteg étrendje Felesleges folyadék mennyiségének csökkentése Folyadék fogyasztás (élelmiszerek folyadéktartalmával együtt) Van vizelet:maradék vizelet mennyisége ml Nincs vizelet:max.1-1,5L Hiperkalémia csökkentése Minden élelmiszerben megtalálható Javasolt mennyiség: mg/nap Hiperfoszfatémia csökkentése Fehérjében gazdag élelmiszer = foszforban gazdag Élelmiszeriparban a foszfát adalékanyag Javasolt mennyiség: mg/nap 3

4 sl | Page Dializált beteg étrendje Szükséges energia mennyiség biztosítása Javasolt mennyiség: kcal / szttkg Megfelelő mennyiségű fehérje biztosítása Javasolt mennyiség: 1,2 mg / szttkg ( = foszfor mennyiség meghaladja a javasolt 800mg-ot – foszfát kötők) Energia mennyiséget emeljük = fehérje mennyiség = kálium és foszfor tartalom is 4

5 sl | Page Táplálkozást befolyásoló tényezők Életkor (idős ember – rágási nehézség- íz érzés) Nem Egyéni ízlés Lakóhely Egészségi állapot – chr betegség Kultúra, vallás,iskolai végzettség Társadalmi – gazdasági helyzet (jövedelem- családok szétesése) Élet mód (életritmusunk felgyorsulása) Pszichológiai tényezők Alkohol és a gyógyszerek Félretájékoztatás és táplálkozási divathóbortok 5

6 sl | Page Táplálkozást szokások elemzésének módszerei Kérdőíves kikérdezés 24 órás visszakérdezés Az élelmiszer-fogyasztási gyakorisági kérdőív Az étkezési napló (dietary record) 6

7 sl | Page Táplálkozást szokások elemzésének módszeri Kérdőíves kikérdezés adott személy által megadott adatokon alapul 24 órás visszakérdezés Személyzet - kérdezi ki az előző napon fogyasztott ételeket és italokat, valamint azok mennyiségét, és időpontját.(szokásokat nem reprezentálja) Előnye személyes kapcsolat viszonylag egyszerű és gyors (hiszen egy interjú csupán percig tart) Hátránya elfogyasztott étel visszaidézése a kikérdezett emlékezetétől függ elfogyasztott étel adagját nehéz egyértelműen meghatározni 7

8 sl | Page Táplálkozást szokások elemzésének módszeri Az élelmiszer-fogyasztási gyakorisági kérdőív (Food Frequency Questionnaire) Táplálkozási attitűdöt mutatja Előnye élelmiszerek struktúrája elemezhető (azonosítható milyen élelmiszer csoportokat eszik és milyet nem) Hátránya nem egyszerű visszatekinteni egy vagy több hónapos időtartamra 8

9 sl | Page Táplálkozást szokások elemzésének módszeri Az étkezési napló (dietary record) Felkészített válaszadó jegyzi fel az elfogyasztott ételek,italok, és azok mért vagy becsült mennyiségét Leggyakrabban a 3 napos naplót használnak ( kettő nem egymást követő hétköznap, egy pedig hétvége) Előnye adatfelvételhez nem kell szakképzett személyzet, pontossága ( mert nem a válaszadó memóriájára hagyatkozik, ezért a kihagyás kockázata minimálisra csökken) Hátránya csak motivált, együttműködő személyekkel lehet elvégeztetni A naplózás során kapott adatok feldolgozása munka- és időigényes, meglehetősen begyakorlott személyzetet igényel 9

10 sl | Page10 Tanulmányok

11 sl | Page EVS= Eating Validation Scheme eszik - érvényesít Egészségügyi ismeretek és a technika együtt Elfogyasztott étel és folyadék bevitel monitorozása 11

12 sl | Page PDA PDA 12 Ha az ételeknek nem volt vonalkódja – ikonok segítették a bevitelt Vizsgálat előtt felkészítették a betegeket a szükséges diétáról a hordozható „mini számítógép” = PDA kezeléséről Beteg teendője PDA –ba bevinni az elfogyasztott ételeket vonalkóddal, ikonokkal, manuálisan Információkat kaptak az addig elfogyasztott ételek

13 sl | Page13 Még bőven ihat Kálium megfelelő A sóval mindját eléri a napi adagot! Elég energiát fogyasztottA fehérjeszükséglet fele még hiányzik! Foszfor megfelelő PDA – visszajelzés

14 sl | Page14 Tanulmányok II.

15 sl | Page Összefüggést kerestek a diéta értelméről való meggyőződés és a diéta betartása között 79 ír dializált beteget vizsgáltak Módszer: kérdőív 15

16 sl | Page A folyadék-, foszfor- és kálium megszorítás szükségességét a betegek jobban értik, mint a sómegszorítás értelmét 16 Együttműködő –folyadék megszorítás Együttműködő – kálium és foszfor bevitel Együttműködő - só megszorítás

17 sl | Page Magas foszfor: nagyobb mortalitás 17 2,5-2,9 2,3-2,5 1,9-2,3 1,6-1,9 1,3-1,6

18 sl | Page18 Tanulmányok III.

19 sl | Page19 Vizelet mennyisége és a becsült GFR változását vizsgálták Átlag populációban Átlag populációban Kiindulópont : Walkerton egészség vizsgálat ( ) n= 4561 Kizárás okai: Életkor <18 vizsgálat elején eGFR < 60 ml/min/1,73m2 nem gyűjtötték megfelelően a vizeletet Végül 2148 fő maradt Vizsgálat során mért adatok: évi 3x e GFR Első,5. vagy7 év- ben 24 órás vizelet mennyisége

20 sl | Page Minél több a vizelet (vagyis minél többet iszik valaki), annál lassabban romlik a veseműködés! 20 Felmérés: Átlag populáció N=2148 Követési idő 5,7 év 24h vizelet mennyisége eGFR csökkenés Napi vizelet mennyisége >1L e GFR csökkenés > 6 ml/min 1,73m2 Napi vizelet mennyisége >3L e GFR csökkenés alig több mint 2 ml/min 1,73m2

21 sl | Page Köszönöm a figyelmet 21


Letölteni ppt "Mit esznek, hogyan táplálkozzanak vesebetegeink? Csonka Gyöngyi BBRAUN AVITUM HUGARY Zrt. 4.sz Dialízisközpont Kaposvár 2014.05.28.DNN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések