Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pontszerű test – kiterjedt test

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pontszerű test – kiterjedt test"— Előadás másolata:

1 Pontszerű test – kiterjedt test
A test méretei, alakja nem lényeges mert pl. a test kicsi: pontszerű test A test alakja, mérete lényeges: kiterjedt test Mereven mozgó test: A test alakja mozgás közben nem változik. A merev test részei mozgás közben erőt fejtenek ki egymásra. Ezek a belső erők, a más testek által kifejtett erő a külső erő.

2 Tömegközéppont A tömegközéppont helye
A tömegközéppont gyorsulását a merev testre ható külső erők szabják meg. (Newton II.) Haladó mozgás alatt azt értjük, hogy a mereven mozgó test minden pontjának azonos a sebessége.

3 Forgó mozgás A merev test foroghat is.
Forgás rögzített tengely körül: A test pontjai a forgástengelyre illeszkedő középpontú körpályákon mozognak ugyanazzal a periódus idővel. A test alakja szabja meg, hogy milyen könnyen jön forgásba: tehetetlenségi nyomaték Az erő forgató hatását a forgató nyomatéka adja meg

4 Tengely körüli forgás alapegyenlete
Impulzusmomentum (teta*omega) A forgás alapegyenlete Az impulzusmomentum megmaradása

5 Példák Ha egy erőrendszer eredője nulla, akkor a forgatónyomaték független a forgástengelytől, azaz bármilyen forgástengelyre ugyanakkora.

6 Síkbeli szabad mozgás A tömegközéppont haladó mozgása + a tömegközéppont körüli forgó mozgás. A tömegközépponton átmenő forgástengelyre akkor is fel lehet írni a forgó mozgás egyenletét, ha az gyorsul. Egy test nem jön forgásba és nem indul el, ha a rá ható erők összege nulla és a választott forgástengelyre nézve a forgató nyomatékok összege is nulla.  Statika


Letölteni ppt "Pontszerű test – kiterjedt test"

Hasonló előadás


Google Hirdetések