Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó."— Előadás másolata:

1

2 Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó kölcsönhatásban álló rendszere” Visszacsatolási mechanizmus: Egy adott fizikai rendszerben lezajló különböző változások kölcsönhatásait írják le.  két típus Labilizáló (pozitív) visszacsatolási mechanizmus: a rendszert érő külső gerjesztő hatásokat felerősítik, és egy megkezdődött változást felfokoznak, a rendszert egyensúlyi állapotát labilissá teszik. Felmelegedés  csökk. jégfelszín  kisebb albedó  elnyelt sug. menny. növ.  további melegedés Stabilizáló (negatív) visszacsatolási mechanizmus: a rendszert érő külső gerjesztő hatásokat fékezik és egy elkezdődött változás megszűntetésére törekszenek. Felmelegedés  növ. felhőzet  a Nap r.hullámú sugárzása nagyobb mértékben verődik vissza  sugárzásveszteség  lehűlés

3 Földünk klímája Az alsó légkör hőmérséklete közel 0,8 0 C-kal emelkedett meg az elmúlt évtizedek során. Az utóbbi 25 év adatai gyorsabb felmelegedésre utalnak, mint az elmúlt 150 év adatai.  3x-os felmelegedési ütem Természetes vagy mesterséges eredetű?! Átlagosan a szárazföldekre nézve 3-7 0 C–os hőmérsékletemelkedést jósolnak, míg globálisan ez az érték 2-4 0 C–ra tehető. A földtörténet során voltak felmelegedések Megnövekedett koncentrációjú üvegházgázok

4 Bekövetkező változások Jeges területek: Hideg területek jó indikátorok (aktuális és régmúlt klimatikus adatok). 7-8 millió km 2 -ről 4,28 millió km 2 -re zsugorodott az Északi-sark jégmezeje (2007. nyári adat).  É-Ny-i átjáró megnyílik Nem csak területe, de vastagsága is változik  kb. 50 év alatt 60%-os csökkenés. 1,5 millió km 2 -re csökken a télen befagyott területek nagysága. Ha így halad tovább a felmelegedés üteme, 2040-re megszűnhet az északi terület jéggel való borítottsága.

5 Grönland

6 A szárazföldi jeges területek olvadása komoly veszélyt rejt magában  világtengerek szintjének emelkedése Ha Grönland jege teljesen felolvadna, mintegy 7 méterrel emelkedhetne meg az óceánok, tengerek vízszintje.  Larson-B 3400 km 2 (2002) lásd. Ábra Havas területek aránya az utóbbi 50 évben globális szinten 10%-os csökkenést mutattak.

7 Leszakadó jégtáblák, Antarktisz 1973. November 11.1986. November 10.

8 Gleccserek Átlagosan 10-15 métert húzódnak vissza évente a gleccserek. Elértük azt a pontot, amikor kijelenthetjük, hogy nincs olyan gleccser a Földön, amelyiket ne érte volna el a klímaváltozás, azaz ne csökkenne napjainkban a mérete. Nem csak a felmelegedés hat rájuk negatívan  porszennyezés Ha csökken a méretük nem csak természeti, de társadalmi következményei is lehetnek.  folyók táplálása, áradások

9 Okpilak gleccser, Alaszka 1907. Június2004. Augusztus 5.

10 Kilimanjaro, Tanzánia 1993. Február 17.2000. Február 21.

11 Talaj Magasabb szélességi körökön  talajfagy tartós csökkenése  Társadalmi problémák  Szénhidrogén telepek problémája  Biodiverzitás változása  lápos területek Ezzel szemben szinte minden kontinensen sivatagosodás, illetve szárazodási folyamat figyelhető meg.  Afrika, Ázsia, Amerika Körül-belül a területek negyedét érinti már ez a folyamat  33,4 millió km 2 Sivatagos, félsivatagos területek növekedése a hőmérséklet emelkedésének hatására vízhiányos területek. Legsúlyosabban Afrikát érintheti.

12 Nigéria 1976. Január 12.2007. Február 7.

13 Talajvízháztartást befolyásolhatja ez a folyamat.  Talajvízszint csökkenés  Porozitás  Vegetáció csökkenése (szelekció)  Természetvédelmi területek (ex-lege  pl: lápos területek) veszélyeztetettsége  Csapadékeloszlás, szélsőséges viszonyok  A magasabb hőmérséklet miatt kialakuló magas légnyomás gátolhatja a monszunhatás érvényesülését  2-3 0 -os csökkenés

14 Aral-tó, Kazahsztán/Üzbegisztán 200020042009

15 Csád-tó, Afrika 1972. December 8.1987. December 14.2002. December 18.

16 Időjárás Az El Nino jelenség erősödése  szélsőséges, szeszélyes időjárás, globális hatás Időjárási szélsőségek megsokszorosodnak.  Csapadék növekedése egyes területeken, máshol aszályosabb idő (például hazánkban)  Növekedés: É és D-Amerika keleti része, É-Európa, Ázsia északi és középső része  Csökkenés: Száhel-övezet, Afrika déli része, Ázsia egyes területei  Trópusi ciklonok intenzitásának növekedése  Észak- Atlanti térség  Magas hőmérséklet  változó csapadék és párolgás Szállítószalag változásai (Broecker)

17 Indus folyó, Pakisztán déli része 2009. Augusztus 8.2010. Augusztus 11.

18 Számokban… 389,5 ppm a légkörben található CO 2 koncentrációja napjainkban. 1,4 0 F–tel növekedett meg hőmérsékletünk 1880 óta. Átlagosan 13,7%-kal csökken egy évtized alatt az arktikus területek jege. 285 milliárd tonna szárazföldi jég olvadt fel és tűnt el évente 1996 és 2005 között. 3,17 mm-rel növekszik évente a világtengerek magassága. 2000 és 2012 között globálisan 1,5 millió km 2 –rel csökkent az erdővel borított területek mérete.

19 Vége


Letölteni ppt "Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések