Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország évi kisiskolás versenyei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország évi kisiskolás versenyei"— Előadás másolata:

1 Magyarország 2014-15. évi kisiskolás versenyei
A versenyek lebonyolítása, szabályai, feladatai

2 Versenykiírás A magyar kisiskolás utánpótlás kézilabda csapatok folyamatos, színvonalas versenyeztetése. A mérkőzések nézőinek kulturált szórakoztatása, sportágunk népszerűsítése. Az MKSZ a versenyekkel elsődlegesen nem eredményeket, eredményességet kíván megállapítani, hanem a kézilabdás sportolók számára a szakmai fejlődéshez szükséges mérkőzés tapasztalatot, mérkőzés rutin megszerezhetőségét kívánja biztosítani.

3 Versenykiírás Korosztályok
- FU 10-LU 10 korosztály: január 1.-én és később, de december 31. előtt születettek - FU 9-LU 9 korosztály: január 1. - én és később születettek - FU 8-LU 8 korosztály: január 1. - én és később születettek - FU 7-LU 7 korosztály: január 1.- én és később születettek

4 Versenykiírás Fiú U 8, U 7 és Leány U 8, U Játéknapok:
Fiú U 10 és Leány U Fiú U 9 és Leány U 9 2014. október október 2014. november november 2014. december december 2015. január január 2015. február február 2015. március március 2015. április április 2015. május május Fiú U 8, U 7 és Leány U 8, U 2015. január , 2015. február , 2015. március , 2015. április , 2015. május ,

5 Versenykiírás A csapatok csak a régióban versenyeznek,(illetve átmehetnek másik régióba is) nem felmenő rendszerben. Az egyes játéknapokra a régióvezetők által kiírt helyszínen és időpontban torna jelleggel kerülnek lebonyolításra mérkőzések, csapatonként maximum 3 egy játéknapon. A csapatok a játéknapokra jelentkeznek, neveznek.

6 Versenykiírás U 10 és U 9-es korosztályban 2x15 perc,
A játékidő U 10 és U 9-es korosztályban 2x15 perc, U 8 és U 7-es korcsoportokban 2x10 perc. Időkérés nincs! A kiállítás minden korcsoportban 1 perc. Time out nincs! U 10-es korosztályban 0-s labda, U 9-es korosztályban szivacsanyagú, cm átmérőjű, gr súlyú labda, U 8 és az U 7-es korosztályokban szivacsanyagú, cm átmérőjű, gr súlyú labda.

7 Általános szakmai követelmények
Versenykiírás Általános szakmai követelmények Az U 10-es korosztályában - teljes csapatlétszám esetén – a mérkőzés mindkét félidejének első felében egész vagy félpályás emberfogást KELL alkalmazni, tilos a 6:0- s területvédekezés alkalmazása. A félidők második felében nincs megkötés a védekezés módjával kapcsolatban . Az U 9, U 8 és az U 7-es korosztályokban nincs megkötés a védekezésre vonatkozóan,de tilos a támadás- védekezés célzott cseréje

8 Általános szakmai követelmények
Versenykiírás Általános szakmai követelmények Minden mérkőzésre nevezett játékosnak az első félidőben minimum 5 perc játéklehetőséget KÖTELEZŐ biztosítani A cserék pályára lépését a versenybíró ellenőrzi. Módja: a játék kezdetekor pályán lévő játékosok 5 perc folyamatos pályán tartózkodás után a játékvezető „Time out” jelzésekor cserélnek az addig még nem játszó társaikkal.

9 Játékosok szerepeltetése
Versenykiírás Játékosok szerepeltetése Minden U 10-es gyermekbajnoki mérkőzésen maximum 14, minimum 10 játékos szerepeltethető. Minden U 9-es gyermekbajnoki mérkőzésen maximum 12, minimum 6 játékos szerepeltethető. Minden U 8-U 7-es gyermekbajnoki mérkőzésen maximum 8, minimum 4 játékos szerepeltethető

10 Igazolás Versenykiírás
U 10,U 9,U8,U7-es korosztályokba benevezett játékosoknak elektronikus,fényképes regisztrációval kell rendelkezniük. Minden a versenyben szereplő játékosnak sportszervezet és iskola esetén egyaránt Kézilabda Igazolvánnyal, vagy csapatnévsorral illetve a 2014/2015-ös versenyévre kiállított utánpótlás játékengedéllyel kell rendelkezni. A játékengedélyek kiadási díja: 200,- (kettőszáz) Ft/fő korosztályonként mely összeget a területileg illetékes Megyei Kézilabda Szövetségbe kell befizetni. Minden játékosnak érvényes orvosi engedéllyel kell rendelkeznie. Az orvosi igazolás rendelkezésre állását a csapatnévsoron vagy az egyesületi igazolásban lévő érvényes sportorvosi engedéllyel lehet igazolni.

11 Versenykiírás A versenyben szereplő versenyzőknek érvényesen orvosi engedélyt sportorvos vagy iskolaorvos igazolhat,utóbbi csak a Csapatnévsoron. Kézilabda Igazolvánnyal rendelkező játékosnak csak a sportorvos adhat engedélyt ! Abban az esetben, ha új játékos kerül a csapatba, a csapatlistát újra kell nyomtatni, hiteles aláírással ellátni, hogy a másolati példány a versenykiírás szerint álljon rendelkezésre. Ebben az esetben az orvosi igazolások igazolhatók a korábbi csapatlistára felvezetett orvosi aláírással és bélyegzővel - kivéve, ha az már 6 hónapnál régebbi -, plusz az új versenyző egyéni adatlapjára külön felvezetett orvosi aláírással és bélyegzővel. Ennek hiányában a mérkőzésre kirendelt játékvezető vagy versenybíró nem engedi pályára lépni a játékost.

12 A szivacskézilabdázás játékszabályai U9
A játéktér téglalap alakú terület, amelynek hossza 28 méter, szélessége 15 méter. A kapuelőtér vonal a kapu közepéből, a kapufák vonaláig húzott 6 méter sugarú félkörív, amelyeket a kapu szélességének megfelelően egy egyenes vonal köt össze. Az alap- és oldalvonal 5 centiméter széles folytonos vonal. A cserevonal a középvonaltól mindkét irányban 250 cm távolságra lévő 15 cm hosszú szakasz. A kapu az alapvonal közepén áll, mérete:   centiméter magas és   centiméter széles.

13 A szivacskézilabdázás játékszabályai U9
A játékidő: 2 x 15 perc (5 perc szünettel), félidőnként 1 időkérésre van lehetősége mindkét csapatnak, amelynek időtartama 30 másodperc. A labda: anyaga szivacs, 15 centiméter átmérőjű. Lehetőség szerint több labdát kell előkészíteni mérkőzésenként. A játéktéren egy időben 5 mezőnyjátékos és 1 kapus tartózkodhat. Egy mérkőzésre legfeljebb 12 játékost lehet benevezni.

14 A szivacskézilabdázás játékszabályai U9
A kapus a mezőnyben nem szerepeltethető hatodik mezőnyjátékosként. A játék középkezdéssel indul, ekkor a védekező csapat játékosai kötelesek a saját büntetőterületük előtt elhelyezkedni. Gólt követően a labda szintén középkezdéssel kerül játékba, amikor a védekező csapat játékosaira a középkezdésnél érvényes szabály vonatkozik. A dobások (bedobás, szabaddobás, büntetődobás) elvégzésekor a védőjátékosnak legalább 1 méter távolságban kell elhelyezkedni a dobást végrehajtó játékostól. Szabaddobás végrehajtásakor a támadó csapat játékosainak 1 méternél távolabb kell tartózkodniuk az ellenfél kapuelőtér-vonalától. A büntetődobást kapuelőtér vonaltól kell végrehajtani (6 méter).

15 A szivacskézilabdázás játékszabályai U9
 Büntetések: figyelmeztetés; 1 perces kiállítás; a harmadszori kiállítás kizárást von maga után. A súlyos szabálytalanságért, sportszerűtlen magatartásért azonnali piros lappal kizárt játékos a soron következő egy mérkőzésen nem szerepelhet. Minden egyéb esetben a kézilabdázás érvényben lévő játékszabályait kell alkalmazni.

16 U9-es korosztály pályamérete

17 A szivacskézilabdázás játékszabályai U7 - U8
A játéktér téglalap alakú terület, amelynek hossza 20 méter, szélessége 12 méter. A kapuelőtér vonal a kapu közepéből, a kapufák vonaláig húzott 5,5 méter sugarú félkörív, amelyeket a kapu szélességének megfelelően egy egyenes vonal köt össze. Az alap- és oldalvonal 5 centiméter széles folytonos vonal. A cserevonal a középvonaltól mindkét irányban 250 cm távolságra lévő 15 cm hosszú szakasz

18 A szivacskézilabdázás játékszabályai U7 - U8
A kapu az alapvonal közepén áll, mérete:   centiméter magas és   centiméter széles. A játékidő: 2 x 10 perc (2 perc szünettel), félidőnként 1 időkérésre van lehetősége mindkét csapatna, amelynek időtartama 30 másodperc. A labda: anyaga szivacs, 13,5 centiméter átmérőjű. Lehetőség szerint több labdát kell előkészíteni mérkőzésenként.

19 A szivacskézilabdázás játékszabályai U7 - U8
A játéktéren egy időben 3 mezőnyjátékos és 1 kapus tartózkodhat. Egy mérkőzésre legfeljebb 8 játékost lehet benevezni. A kapus a mezőnyben nem szerepeltethető negyedik mezőnyjátékosként. A játék középkezdéssel indul, ekkor a védekező csapat játékosai kötelesek a saját büntetőterületük előtt elhelyezkedni.  Gólt követően a labda szintén középkezdéssel kerül játékba, amikor a védekező csapat játékosaira a középkezdésnél érvényes szabály vonatkozik. A dobások (bedobás, szabaddobás, büntetődobás) elvégzésekor a védőjátékosnak legalább 1 méter távolságban kell elhelyezkedni a dobást végrehajtó játékostól.

20 A szivacskézilabdázás játékszabályai U7 - U8
Szabaddobás végrehajtásakor a támadó csapat játékosainak 1 méternél távolabb kell tartózkodniuk az ellenfél kapuelőtér- vonalától. Bedobással kell játékba hozni a labdát, ha az teljes egészében áthaladt az oldalvonalon, vagy utoljára a védekező csapat játékosát érintve, a saját alapvonalon túlra jutott. A bedobást azon a helyen kell végrehajtani, ahol a labda elhagyta az oldalvonalat. Amennyiben a labda a kapuelőtéren keresztül hagyta el a játékteret (a kaput kivéve), akkor a bedobást a kapuelőtér-vonaltól legalább 1 méterre, a mezőny irányába kell végrehajtani. A büntetődobást kapuelőtér vonaltól kell végrehajtani (5,5 méter). Büntetések: figyelmeztetés; 1 perces kiállítás; a harmadszori kiállítás kizárást von maga után. A súlyos szabálytalanságért, sportszerűtlen magatartásért azonnali piros lappal kizárt játékos a soron következő egy mérkőzésen nem szerepelhet. Minden egyéb esetben a kézilabdázás érvényben lévő játékszabályait kell alkalmazni.

21 U7-8-as korosztály pályamérete

22


Letölteni ppt "Magyarország évi kisiskolás versenyei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések