Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális."— Előadás másolata:

1 Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális vagyok. B. Ez igaz. C: Nem vagyok normális. 40. A: B lovag. B: A nem lovag. Bizonyítandó, hogy legalább az egyik igazat mond, de nem lovag. 42. A: Alacsonyabb osztálybeli vagyok, mint B. B: Ez nem igaz. Melyikük milyen osztálybeli? Igazat mondtak-e? Lókötő < normális < lovag

2 Új történet: Alice csodaországban 47. Az Oroszlán hétfőn, kedden és szerdán hazudik, az Egyszarvú csütörtökön, pénteken és szombaton. Oroszlán: Tegnap hazudós napom volt. Egyszarvú: Tegnap nekem is hazudós napom volt. Milyen nap van? 48. Oroszlán: Tegnap hazudtam. Harmadnap megint hazudni fogok.

3 49. Oroszlán: Tegnap hazudtam. Holnap megint hazudni fogok. 50. Oroszlán: Tegnap hazudtam és holnap megint hazudni fogok. Az Oroszlán most két állítás konjunkcióját állította. Egy konjunkció akkor is hamis, ha csak az egyik tagja hamis.

4 51. Subidam és Subidu közül az egyik hétfőn, kedden és szerdán hazudik (mint az Oroszlán), a másik csütörtökön, pénteken és szombaton (mint az Egyszarvú), de nem tudni, melyik mikor és Alice meg se tudja különböztetni őket. Az egyik: Subidam vagyok. A másik: Subidu vagyok. Melyik Subidam, melyik Subidu? 52. Ugyannak a hétnek egy másik napján. Egyik: Subidam vagyok. Másik: Ha ez igaz, akkor én Subidu vagyok. 55. Az egyik: Ma hazudok és Subidu vagyok. Bikondicionális („ekvivalencia”) Akkor igaz, ha vagy mind a két tagja igaz, vagy mindkettő hamis. Kondicionális („implikáció”) Akkor hamis, ha az előtagja igaz és az utótagja hamis. Minden más esetben IGAZ! Tehát ha az előtag hamis, akkor biztosan igaz!

5 Subidu és Subidam egy csörgőn veszekednek. Alice megpróbál igazságot tenni. Segítsünk neki! Kinek adja a csörgőt? 59. Alice tudja, hogy ma nincs vasárnap. Megkérdezi az egyiket: Kié a csörgő? Az egyik: Subidué. Megkérdezi a másikat: Te ki vagy? A másik: Subidu. 60. Az egyik: A csörgő igazi tulajdonosa ma hazudik. 62. Alice megkérdezi az egyiket: Tied ez a csörgő? Az egyik:Igen. Alice megkérdezi a másikat is, és odaadja valamelyiknek a csörgőt. Milyen nap van és melyiknek adta?


Letölteni ppt "Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális."

Hasonló előadás


Google Hirdetések