Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hány méteres volt a rúd mellyel az utat mutatta meg Toldi Miklós, ha karja 74 centiméter, és a rúd az ujja végétől a rúd végéig 17 arasz volt. Miklós.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hány méteres volt a rúd mellyel az utat mutatta meg Toldi Miklós, ha karja 74 centiméter, és a rúd az ujja végétől a rúd végéig 17 arasz volt. Miklós."— Előadás másolata:

1

2

3

4 Hány méteres volt a rúd mellyel az utat mutatta meg Toldi Miklós, ha karja 74 centiméter, és a rúd az ujja végétől a rúd végéig 17 arasz volt. Miklós arasza 25 cm.

5 „Hé fiúk! amott ül egy túzok magában, Orrát szárnya alá dugta nagy buvában; Gunnyaszt, vagy dög is már? Lássuk, fölrepül-e? Meg kell a palánkot döngetni körüle!”

6 A túzok óvatos madár. Méretre körülbelül akkora, mint egy pulyka, ennek ellenére tud kitartóan repülni, de erős futólábával nyílt vidékek jellegzetes földlakó madara. Külsejére jellemző a szürkésbarna tollazat piszkosfehér mellrésszel. Előfordulása: Élőhelye a füves puszta, a nagyobb gabona és kukoricatáblák, de óvatos, rejtőzködő életmódja miatt nagyon ritkán látható. A nagy túzok ma is Él Magyarországon, Oroszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Szlovákiában, a Keleti-tenger déli partjain, Közép- és Kelet-Ázsiában. Angliában 1838-ban ejtették el utolsó példányát. Európai egyedszámát 15 ezerre becsülik, a legnagyobb számban Spanyolországban találhatók. A legnagyobb egybefüggő európai udvarló- és fészkelőhely Magyarországon található. Dévaványa közelében, de él nagy túzok a Hortobágyon, a Nagykunságon és a Nagy-Sárréten is, sőt pitvaros környékén is. A 2010 tavaszi számlálás 1481 nagy túzokot regisztrált, ami nagy csökkenést jelent a II. világháború előtti 10-12 ezres egyedszámról, de azt is jelzi, hogy az utóbbi évtizedekben az állomány stabilizálódott.

7

8

9

10

11

12 Miklós Buda felé egy mezőn kell át, ahol birkák legelésznek. A juhász megkérte hogy segítsen neki megszámolni a birkákat, a segítség fejében pedig elemózsiát kap

13

14

15

16 Toldi és segédje Bence Budán a Csárdába beülve iszogattak. Hány deciliter bort ittak meg ketten, ha összesen 5 pintnyi bort fogyasztottak. 1 pint = 2 icce, és egy magyar icce 0,848 liter.

17 Adatok: 1 pint = 2 icce 1 icce - 0,848 liter 5 pint = x liter Számolás: 5 pint = 10 icce 10 icce = 0,848 x 10 = 8,48 liter 8,48 liter = 84,8 deciliter Válasz: Toldiék 84,8 deciliter bort ittak.

18

19

20


Letölteni ppt "Hány méteres volt a rúd mellyel az utat mutatta meg Toldi Miklós, ha karja 74 centiméter, és a rúd az ujja végétől a rúd végéig 17 arasz volt. Miklós."

Hasonló előadás


Google Hirdetések