Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra,"— Előadás másolata:

1 A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra, hogy a világ bármely pontjával kapcsolatot teremtsünk. Az elmúlt évszázadban az emberiség élete gyökeres változáson ment keresztül: a vidéki élettől kezdve a városi életig, az elitoktatástól a népoktatásig, a mezőgazdasági munkától a tudományos munkáig minden megváltozott. Az emberek tömeges mértékű közlekedése, az információdömping, az új ötletek, elképzelések folyamatos áradata jelentős szociális változást hozott magával. A kémia eredményei számos olyan kommunikációs eszköz kifejlesztéséhez járultak hozzá, melyekre szükségünk van ahhoz, hogy információt szerezzünk, tároljunk és továbbadjunk. A vezeték nélküli telefonok és a száloptika szolgálja ki az internetes társadalmat. A szilícium-kémia és a kitűnő minőségű polimerek lehetővé teszik a mikroprocesszorok kialakítását. A mozi, a televízió, a fényképezőgép működése a kémia eredményeire támaszkodva segíti megőrizni emlékeinket. A kémikusok által elért tudományos eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy egymástól távol lévő családtagok kapcsolatot tarthassanak egymással. II. 1. Kommunikációs fejlesztések A telefon fejlődése Vezeték nélküli kommunikáció Fax- és fénymásoló-technológia Lézer és száloptika II. 2. Számítástechnika A számítógépek fejlődése Félvezető-technológia Szilícium chipek és integrált áramkörök II. 3. Számítástechnika és műholdak Monitor és kivetítő-technológia Információtárolás Kommunikációs műholdak II. INFORMÁCIÓÁRAMLÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ II. 4. Szórakoztatóipar Mozi Televízió Fényképezés II. 5. Elektronikai újítások Tranzisztorok Fejlett szintetikus anyagok Fejlesztések a mindennapi élet elektronikája területén

2 II. INFORMÁCIÓÁRAMLÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ A. Graham Bell Az első szinkronizált mozifilm, a „A dzsesszénekes” korabeli plakátja Philo T. Farnsworth és a katódsugárcső Az ENIAC Az első tranzisztor Az első integrált áramkör Szilícium chip A Telstar Kodak-Instamatic Az Intel 4004 4 bit-es mikroprocesszora Száloptika fektetése Chicago belvárosában Kronológia 1876 Alexander Graham Bell megalkotja az első telefont. 1926 A Warner testvérek elkészítik az első zenével és hanghatásokkal szinkronizált filmet. 1926 Elhangzik az első kétoldalú beszélgetés az Atlanti-óceánon keresztül. 1927 Philo T. Farnsworth katódsugárcső alkalmazásával közvetíti az első televíziós adást. 1946 Működésbe lép az első elektronikus, digitális számítógép, az ENIAC. 1944-től a magyar Neumann János részt vesz az ENIAC néhány matematikai-logikai részletének módosításában. 1947 Amerikában, a Bell Telephone Laboratories-ban feltalálják a tranzisztort. 1955 Reynold Johnson létrehozza az első lemezmeghajtót. 1958 Jack Kilby feltalálja az integrált áramkört (IC). 1961 Megjelennek a szilícium chipek. 1962 Felküldik a világ első kommunikációs műholdját, a Telstar-t. 1963 A Kodak cég piacra dobja az első teljesen zárt filmkazetta-rendszerrel működő fényképezőgépet. 1971 Az Intel cég kifejleszti a 4004 4-bit-es mikroprocesszorát fogyasztói használatra. 1977 Chicago belvárosában tesztelik az első száloptikás kommunikációs rendszert. 1983 Miután a vezeték nélküli technológiát kifejlesztették, a mobiltelefonok egyre népszerűbbé váltak. 1984 Párhuzamosan fejlesztették ki a CD- ROM-ot (compact disc read only memory), és a lemezt leolvasó meghajtót, a CD- lejátszót.


Letölteni ppt "A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések