Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai"— Előadás másolata:

1 Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
ápolók kompetenciája Barna Gyöngyi B. Braun Avitum 10. sz. Dialízisközpont, Debrecen

2 Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai ápolók kompetenciája
Előadó: Barna Gyöngyi Készítette: Barna Gyöngyi, Dr. Ménes István, Szűcs Ibolya 2

3 PD-s betegeink számának alakulása az elmúlt években

4 Új PD-s betegek megoszlása az elmúlt 5 évben

5 HD-ból PD-be került betegek megoszlása, a haemodialízis kezdetén

6 1 éves követéses vizsgálat eredményei HD, PD és tartós katéteren keresztül kezelt betegeknél (szerzők: Luis Coentrão *, Carla Santos-Araújo, Claudia Dias, Ricardo Neto és Manuel Pestana)

7 Akut HD Akut HD programba kerülő betegek és hozzátartozóik felvilágosítása nehezebb feladat, mert lelkileg őket jobban megviseli a hirtelen történő beavatkozás. A beteg és a hozzátartozói először „rémülten” hallgatják az orvost a dialízissel kapcsolatban. Megfelelő tájékoztatás után kicsit „oldottabb” a hangulat és lehet beszélni a lehetőségekről.

8 A beteget,a hozzátartozót(segítőt) partnernek kell tekinteni.
FONTOS A beteget,a hozzátartozót(segítőt) partnernek kell tekinteni. Az edukáció során ne használjunk idegen szakkifejezéseket. Fontos a korábbi ápolásban segédkező személyek, rokonok felvilágosítása, oktatása, és a beteg sorsáról való közös döntés meghozatala.

9 90 napos betegedukáció

10 Állomásunkon a betegek edukálása minden nővér feladata.
90 napos betegedukáció Állomásunkon a betegek edukálása minden nővér feladata. Az oktatás felelős nővér meghallgatja a nővérek oktatását- „a nővéreket oktatja”. A beteg értelmi képességének megfelelő oktatás. A beteg vagy a hozzátartozó érdeklődése a PD iránt. Orvosi vizsgálat - Beteg alkalmassága?

11 PD kezelés indításának szempontjai
Nem ideális csak kényszerhelyzetben választandó: Nagy testsúly Diverticulosis Kifejezett háti fájdalom Hasi hernia Korábbi többszörös hasi műtétek-összenövések Ügyetlen kézmozgás Látási problémák Ha a beteg nem akarja Csak hemodialízis végezhető: Hajléktalanoknál Higiénia hiányában Aktív psychiátria betegség esetén Demenciában Ha nincs segítője a károsodott értelmi képességű betegnek.

12 Kontraindikált a peritonealis dialízis végzése
Akut vagy krónikus légzési elégtelenségben. Peritoneális üreg drainálva van. Hasi gyulladás. Hasfali cellulitis. Ismételt hasi műtétek ,hasfali összenövésekkel. A peritoneumot érintő diffúz malignus betegség. Bélelzáródás. Kiterjedt hasfali hernia, amely nagy peritoneum felület vesztéssel oldható csak meg.

13 A beteg orvosszakmailag alkalmas!
Betegedukáció A beteg orvosszakmailag alkalmas! Beteg érdeklődése a PD iránt - PD team Oktató anyagok(„kötényezés”,képanyagok) PD - s betegekkel megismertetni Hozzátartozók edukálása Egyénre szabott oktatási program-vizsga

14 Miért jobb a PD kezelés? - Folyamatos, egyenletes méregtelenítés mind a kis, mind a közép molekulasúlyú tartományban. - Nagyfokú függetlenség. - Rugalmas időbeosztás. Nincs szükség érösszeköttetésre Tűfóbiás betegeken is végezhető Nem szükséges a betegeket fölöslegesen véralvadásgátlóval terhelni Otthon végezhető. Maradék vesefunkció, residuális vizelet tovább megmarad. Kórháztól független életforma (munka, utazás, könnyebb rehabilitáció) Szabadabb diéta, folyamatos foszfor- káliumürülés, 24 órás méregtelenítés.

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések