Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra."— Előadás másolata:

1 nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra.
Szombat Budapesti Természetbarát Sportszövetség MEGHÍVÓ természetismereti és nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra. Foto:Telek és internet Zene: Giovanni

2 Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a évben  folytatja Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatását. A programsorozatra szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni, kirándulni együtt jó igazán! Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján

3 Kamaraerdő   Budapest egyik városrésze a XI kerületben, illetőleg Budaörs déli része – valamint a kettő között elterülő erdő elnevezése. Az 1847-től használatos Kamaraerdő a német „Kammerwald” elnevezésből származik. Ez részben a régi német név torzulásából, illetve onnan ered, hogy a terület évszázadokig a királyi Kamara (kincstár), illetve Buda város erdőbirtoka volt. Döbrentei Gábor 1847évi dűlőkeresztelője alkalmával a német Kammerwald magyar tükörfordítása lett a környék neve.

4 A tanösvény teljes mértékben Újbuda önkormányzatának finanszírozásában valósult meg, közel kilenc millió forintos beruházásként. A forrást a Kerületi Környezetvédelmi Alap biztosította. A kivitelező az Öregszirt Kft. volt.

5 A Kamaraerdő budapesti viszonylatban az egyik legjelentősebb egybefüggő erdőterület, melynek kezelője, fenntartója a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdő jellegét a felparcellázás ellenére megőrizte, 180 hektáros erdőtömb borítja.

6 a cseres-tölgyes erdőtársulás számára kedvezőek a létfeltételek.
Kamaraerdő területén a cseres-tölgyes erdőtársulás számára kedvezőek a létfeltételek. Fő fafajok a cser  és a kocsánytalan tölgy. Mellettük elegy fafajok például a kőris, a mezei juhar, barkócaberkenye és a szilfa. A cserjeszintben a galagonya, fagyal,  ostormén bangita, húsos som,  csíkos kecskerágó és kökény érzi jól magát. A természetes állományokon belül is egyre nagyobb területeket hódít meg az idegenhonos zöld juhar.

7 A 2012 évbe létrehozott tanösvényt 2014-ben
7 db új, nagy méretű táblával egészítették ki, amelyek mindegyike tartalmaz interaktív elemeket. A táblák ide kattíntva megtekinthetők

8 erdei állatok nyomait fedezhetjük fel,
 Megismerkedhetünk például az erdei fák kérgével, táplálékláncokat alakíthatunk ki, erdei állatok nyomait fedezhetjük fel, vagy megnézhetjük, mekkorák vagyunk az erdei madarakhoz képest. 

9 További, kisebb táblákon az egyes hulladékok lebomlási idejét tudhatjuk meg.

10

11

12

13

14 Egy játszóteret is találhatunk a Nagy-réten –,
ahol többek között fa xilofon, rendhagyó ugróiskola és különböző más érdekességek várják a látogatókat. Interaktív játékos informatív táblák keltik fel a gyerekek érdeklődését. Játékos formában túrázásoknál és kirándulásokon is hasznos információkat adnak. Bővebben tájékozódhatunk a Patkóstúdió honlapján

15

16 Szalonnasütéshez egy kijelölt tűzrakóhelyen teremtünk lehetőséget.
Piknikezhetünk ki-ki alapon. Szalonnasütéshez egy kijelölt tűzrakóhelyen teremtünk lehetőséget. Itt köszöntjük szeretettel a kiránduláson résztvevő nőket.

17 Budapest és környéke természeti értékeit. Természetismereti kirándulás
Ismerjük meg Budapest és környéke természeti értékeit. Természetismereti kirándulás Kamaraerdei tanösvény Várunk szeretettel én Szombaton. Útvonal: Kamaraerdő 41-es villamos végállomása – Tanösvény 1-7 állomás – Nagyrét – Nőnapi megemlékezés. Piknikezésre is lesz lehetőség, ki-ki alapon. Szalonnasütéshez kijelölt tűzrakóhelyen teremtünk lehetőséget. Utána igény szerint továbbmegyünk a Tanösvényen, 8-12-állomást végigjárjuk, vagy aki nem kíván továbbmenni azokkal vissza sétálunk a 41-es villamos végállomásához. Táv: 4 – 6 km szint: 150 m Találkozás: 9 –kor a Móricz Zsigmond körtéren a 4-es metró felső részén illetve a gombánál. Továbbutazás 41-es villamossal Túravezető:Dr. Balogh Istvánné, Telek György. BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, ÁPISZ SE. Természetbarát Szakosztály.


Letölteni ppt "nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések