Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEGHÍVÓ természetismereti és nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra. 2015.03.07. Szombat Foto:Telek és internet Zene: Giovanni.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEGHÍVÓ természetismereti és nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra. 2015.03.07. Szombat Foto:Telek és internet Zene: Giovanni."— Előadás másolata:

1

2 MEGHÍVÓ természetismereti és nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra. 2015.03.07. Szombat Foto:Telek és internet Zene: Giovanni

3 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a 2015. évben folytatja Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatását. A programsorozatra szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni, kirándulni együtt jó igazán! Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján http://www.btssz.hu/wp/?page_id=337

4 Kamaraerdő Budapest egyik városrésze a XI kerületben, illetőleg Budaörs déli része – valamint a kettő között elterülő erdő elnevezése. Az 1847-től használatos Kamaraerdő a német „Kammerwald” elnevezésből származik. Ez részben a régi német név torzulásából, illetve onnan ered, hogy a terület évszázadokig a királyi Kamara (kincstár), illetve Buda város erdőbirtoka volt. Döbrentei Gábor 1847évi dűlőkeresztelője alkalmával a német Kammerwald magyar tükörfordítása lett a környék neve.

5 A tanösvény teljes mértékben Újbuda önkormányzatának finanszírozásában valósult meg, közel kilenc millió forintos beruházásként. A forrást a Kerületi Környezetvédelmi Alap biztosította. A kivitelező az Öregszirt Kft. volt.

6 A Kamaraerdő budapesti viszonylatban az egyik legjelentősebb egybefüggő erdőterület, melynek kezelője, fenntartója a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdő jellegét a felparcellázás ellenére megőrizte, 180 hektáros erdőtömb borítja.

7 Kamaraerdő területén a cseres-tölgyes erdőtársulás számára kedvezőek a létfeltételek. Fő fafajok a cser és a kocsánytalan tölgy. Mellettük elegy fafajok például a kőris, a mezei juhar, barkócaberkenye és a szilfa. A cserjeszintben a galagonya, fagyal, ostormén bangita, húsos som, csíkos kecskerágó és kökény érzi jól magát. A természetes állományokon belül is egyre nagyobb területeket hódít meg az idegenhonos zöld juhar.

8 A 2012 évbe létrehozott tanösvényt 2014-ben 7 db új, nagy méretű táblával egészítették ki, amelyek mindegyike tartalmaz interaktív elemeket. A táblák ide kattíntva megtekinthetők http://www.patkosstudio.hu/tanosvenyek/156/kamaraerdei-tanosveny-fejlesztese-uj-tanosvenytablak

9 Megismerkedhetünk például az erdei fák kérgével, táplálékláncokat alakíthatunk ki, erdei állatok nyomait fedezhetjük fel, vagy megnézhetjük, mekkorák vagyunk az erdei madarakhoz képest.

10 További, kisebb táblákon az egyes hulladékok lebomlási idejét tudhatjuk meg.

11

12

13

14

15 Egy játszóteret is találhatunk a Nagy-réten –, ahol többek között fa xilofon, rendhagyó ugróiskola és különböző más érdekességek várják a látogatókat. Interaktív játékos informatív táblák keltik fel a gyerekek érdeklődését. Játékos formában túrázásoknál és kirándulásokon is hasznos információkat adnak. Bővebben tájékozódhatunk a Patkóstúdió honlapján http://www.patkosstudio.hu/tanosvenyek/156/kamaraerdei-tanosveny-fejlesztese-uj-tanosvenytablak

16

17 Piknikezhetünk ki-ki alapon. Szalonnasütéshez egy kijelölt tűzrakóhelyen teremtünk lehetőséget. Itt köszöntjük szeretettel a kiránduláson résztvevő nőket.

18 Ismerjük meg Budapest és környéke természeti értékeit. Természetismereti kirándulás Kamaraerdei tanösvény Várunk szeretettel 2015.03.-07-én Szombaton. Útvonal: Kamaraerdő 41-es villamos végállomása – Tanösvény 1-7 állomás – Nagyrét – Nőnapi megemlékezés. Piknikezésre is lesz lehetőség, ki-ki alapon. Szalonnasütéshez kijelölt tűzrakóhelyen teremtünk lehetőséget. Utána igény szerint továbbmegyünk a Tanösvényen, 8-12-állomást végigjárjuk, vagy aki nem kíván továbbmenni azokkal vissza sétálunk a 41-es villamos végállomásához. Táv: 4 – 6 km szint: 150 m Találkozás: 9 –kor a Móricz Zsigmond körtéren a 4-es metró felső részén illetve a gombánál. Továbbutazás 41-es villamossal Túravezető:Dr. Balogh Istvánné, Telek György. BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, ÁPISZ SE. Természetbarát Szakosztály.


Letölteni ppt "MEGHÍVÓ természetismereti és nőket köszöntő kirándulásra Kamaraerdei tanösvény bejárásra. 2015.03.07. Szombat Foto:Telek és internet Zene: Giovanni."

Hasonló előadás


Google Hirdetések