Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PLAZMAMONITOROK. MI A LÁNG? A láng égő gáz vagy izzásig hevített gázalakú test. Amely test égésekor nem fejleszt éghető gázokat, vagy maga nem alakul.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PLAZMAMONITOROK. MI A LÁNG? A láng égő gáz vagy izzásig hevített gázalakú test. Amely test égésekor nem fejleszt éghető gázokat, vagy maga nem alakul."— Előadás másolata:

1 PLAZMAMONITOROK

2 MI A LÁNG? A láng égő gáz vagy izzásig hevített gázalakú test. Amely test égésekor nem fejleszt éghető gázokat, vagy maga nem alakul át az égési meleg által gázalakuvá, az nem éghet lánggal, hanem csak izzik. Ilyen a pl. a vas A foszfor, hidrogén, kén, szerves anyagok lánggal égnek, mert amennyiben nem gázok, mégis éghető gázalakú termékek fejlődnek belőlük.

3 MI A PLAZMA? A plazma ionizált gázt jelent, illetve a negyedik halmazállapotot jelenti A legtöbb kémiai anyag – a hőmérséklettől és a nyomástól függően – négy halmazállapotban lehet stabilis állapotú: szilárd, folyékony, gáz(másképpen légnemű) plazmaállapot.

4 MI A PLAZMA? Plazma a gáz-halmazállapotból keletkezik az atomok ill. molekulák ionizációja révén. Nagyon nagy hőmérsékleten, sugárzás vagy elektromos kisülés hatására az atomokból elektronok szakadnak le. A plazma állapotban szabadon mozgó pozitív ionok és negatív elektronok vannak olyan arányban, hogy az egész rendszer elektromosan semleges. A szabadon mozgó részecskék miatt a plazma jól vezeti az elektromos áramot.

5 HOL TALÁLKOZUNK PLAZMÁVAL? Földi viszonyok között plazma képződik például a villámban, elektromos szikrában, koronakisülésben, elektromos ívben,gázkisülési csövekben stb.

6 A PLAZMA GYAKORLATI ALKALMAZÁSA Világítás: Napjainkban vonják be az EU-ban a fémszálas izzólámpákat és helyettük kompakt fénycsöveket lehet vásárolni. Ezekben gáz található. Működési elvük a gázkisülés jelenségen alapul. A gázkisülésekben a gáz ionizálódik, tehát plazma keletkezik. A fénycsövek előnye az energiatakarékosság, hátránya, hogy az általa kibocsátott fény vibrál, ami az emberi szemnek nem jó.

7 Élelmiszerfertőtlenítés: Szobahőmérsékleten és atmoszferikus nyomáson is elő lehet állítani egyszerű plazmát, a hideg plazmát, ha két elektróda közé hélium és oxigén keverékét juttatjuk. Mivel a plazmában az elektronok nincsenek az atomokhoz kötve, szabadon és nagy sebességgel mozoghatnak, ahol atomokkal vagy molekulákkal ütközve hatékonyan pusztítják az emberi szervezetre veszélyes mikroorganizmusokat is. Alkalmazható az élelmiszeriparban használt víz, csomagolóanyagok és felületek (pl. szállítószalag) fertőtlenítésére is. A PLAZMA GYAKORLATI ALKALMAZÁSA

8 LÁNGFESTÉS A kémiai elemek atomjaiban az elektronok jól meghatározott energiájú állapotban vannak. Az elektronok csak bizonyos energiaszinteken létezhetnek. Egy adott energiaszintről az elektron csak úgy kerülhet valamelyik magasabb szintre, hogy a különbségnek megfelelő energiát felveszi fény (foton) formájában vagy hőátadással. Ez a folyamat a gerjesztés. Az elektronok igyekeznek a lehető legkisebb energiájú szintre kerülni, ezért a gerjesztés után az energiaszinteknek megfelelő különbség kisugárzása közben visszakerülnek egy alacsonyabb energiaszintre. A kisugárzott energia foton formájában is távozhat az atomból.

9 FLUORESZCENCIA A fluoreszcencia jelensége az, hogy bizonyos anyagokat gerjesztve, azok saját, rájuk jellemző fényt bocsátanak ki. Fény ‘születése’= Emisszió Fény ‘halála’= Abszorbció Fluoreszcencia= abszorbció és emisszió gyors egymásutánja

10 PLAZMA KÉPERNYŐ A plazma kijelző fénycsőhöz hasonló módon működik. A plazma esetében minden képpontot három apró kamra alkot, melyek az alapszínek megjelenítéséhez szükséges speciális gázkeverékkel vannak feltöltve. Ezek a gázok feszültség hatására UV sugárzást bocsátanak ki, melyek gerjesztik a kamrák felszínére felhordott fluoreszkáló anyagot, ami az emberi szem számára látható tartományban (RGB vörös, zöld, kék) világítani fog.

11 FELHASZNÁLT FORRÁSOK: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Bohr_atom_animation.gif http://hu.wikipedia.org/wiki/Plazma http://hu.wikipedia.org/wiki/Halmaz%C3%A1llapot#Plazma_halmaz.C3.A1llapot http://www.technet.hu/tv/20090619/milyen_laposteven_ne_vegyunk_elso_resz/ http://wiki.erepublik.com/images/7/76/Iron_foundry.jpg http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/kemia/szervetlen-kemia/a-kalcium-es-a-magnezium/langfestes http://www.kepafalon.hu/Szekeres_KARRUS_Imre_festmenyek_mid_4198.html http://twicsy.com/i/XxVS7c http://www.autoriasztok.hu/xenon.htm#35w http://chem.blog.hu/2010/08/06/egy_ujabb_tuzes_bejegyzes_szines_langok http://s7.images.www.tvn.hu/2013/12/20/06/57/www.tvn.hu_0664577191f8e47ed7228313ea7348e4.gif


Letölteni ppt "PLAZMAMONITOROK. MI A LÁNG? A láng égő gáz vagy izzásig hevített gázalakú test. Amely test égésekor nem fejleszt éghető gázokat, vagy maga nem alakul."

Hasonló előadás


Google Hirdetések